Jak dlouho se peče Jelitový prejt?

Jak dlouho se peče Jelitový prejt?

Jak dlouho péct prejt v troubě

Dobře promícháme, vložíme do vymazaného pekáče sádlem a pečeme při 120 °C asi 1,5 hodiny, ke konci teplotu zvýšíme, aby se nám vytvořila křupavá zlatá kůrčička. Podáváme s kysaným zelím a chlebem nebo brambory.
Archiv

Jak Upect prejt v troubě

Vepřové plíce, srdce, ovar nebo tučný bůček uvaříme, nasekáme nebo umeleme na masovém strojku, přidáme drobně nakrájená játra, ve vývaru namočené a vyždímané žemle, všechno koření, česnek rozetřený se solí a trochu vývaru. Směs důkladně promícháme, dáme do vymaštěného pekáče a pečeme 30-45 minut.
Archiv

Jak správně upéct prejt

Na pánvi rozpálíme olej, na kterém orestujeme nakrájenou cibulku. Přimícháme pokrájený prejt nebo vymačkané jitrnice a rozmělníme vidličkou. Zamícháme a ten, kdo chce, může přidat sůl, pepř, majoránku. Necháme opéct.
ArchivPodobné

Jak dlouho PECT prejt a kroupy

Když se hmota trochu rozvaří, není to na škodu. Narovnáme do vymaštěného pekáčku, posypeme dvěma stroužky česneku pokrájenými na plátky, pokapeme dvěma lžícemi oleje z vlašských ořechů a pečeme na 220 stupňů půl hodiny, dokud se neudělá kůrčička. Podáváme s brambory a kysaným zelím.

Jak dochutit Jelitový prejt

Ještě teplé ale ne horké okořeníme majoránkou, prolisovaným česnekem i solí. Vmícháme do nich procezenou krev a umleté maso. Pokud nám jelitový prejt připadá příliš hustý, můžeme ho ještě mírně naředit zbylým vývarem z vaření vepřového masa.

Co je v prejtu

Prejt je zabijačkový produkt, náplň do jitrnic a jelit. Při výrobě jelit je složený z krve a krup a uvařený je nacpán do vepřového střívka či plastové fólie. Slovo prejt v češtině bylo původně označováno, že pochází z německého slova Brei (česky: Kaše).

Co udělat z prejtu

Uvařené brambory rozšťoucháme nahrubo s drobně pokrájeným prejtem (světlým nebo tmavým), dochutíme solí, pepřem, česnekem, majoránkou. Přidáme vejce, promícháme a zahustíme moukou. Mokrou rukou tvarujeme placičky, které smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Před smažením můžeme ještě obalit ve strouhance.

Jak udělat prejt na pánvi

Jemně pokrájenou cibulku osmažíme dozlatova na sádle nebo oleji. Na cibulku vymačkáme jelito (prejt) ze střívka, rozmačkáme vidličkou a necháme dobře prohřát. Pak přidáme rozšlehaná vejce, která necháme za stálého míchání srazit. Směs ochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou dle chuti a podáváme.

Jak jíst prejt

K prejtu se obvykle podávají vařené brambory, za vyzkoušení ale stojí zapéct ho přímo s bramborami a získat tak rovnou celé hlavní jídlo včetně přílohy v jednom. Jelikož si jitrnicový prejt báječně rozumí jak s bramborami, tak i s kysaným zelím a kapustou, dá se přidat v menším množství do placek ze zmíněných surovin.

Jak zavařit prejt

Horký jitrnicový prejt rozdělíme do sklenic, cca 3 cm pod horní okraj a ihned zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a sterilujeme po dobu 90 minut při mírném varu. Po vyjmutí necháme vychladnout a uložíme na temném a studeném místě. Před konzumací sklenice vložíme do teplé vody, necháme ohřát a vyklopíme.