Co se nesmí vyvážet z Zanzibaru?

Co se nesmí vyvážet z Zanzibaru?

Co si můžu přivézt ze Zanzibaru

Některé z nejlepších suvenýrů, které si můžete na ostrově zakoupit, seženete na místním bazaru ve Stone Town neboli Kamenném městě.Ručně vyráběné kosmetické výrobky.Tkaniny kikoi.Výrobky z ukili (palmového listí)Obrazy tingatinga.Kanga (tradiční dámské šaty)Tašky a pouzdra kitenge.Masajské ruční práce.Koření
Archiv

Na co si dát pozor na Zanzibaru

Bezpečnost v Zanzibaru – na co si dát pozor

Situace na ostrově je bezpečná, pouliční kriminalita není na vysoké úrovni. Hygienická situace je horší než jsme zvyklý, voda z kohoutku témeř nikdy není pitná, používejte balenou vodu. Doporučujeme vyhýbat se stojaté vodě, může hrozit schistosomóza.

Co privest detem na Zanzibar

TIP PRO VÁS: Pokud budete chtít dětem na Zanzibaru dovést nějaký dárek, rozhodně nevozte bonbóny, ale spíše omalovánky, kreslené knížky, naučné hračky, pastelky apod. Pokud máte oblečení, které už nevyužijete, můžete ho místním také darovat.

Na co si dát pozor v Tanzanii

Bezpečnost v Tanzanii – na co si dát pozor

V zemi v posledních letech mírně roste kriminalita, turistům mohou hrozit krádeže ale i násilné útoky. Také zde můžete potkat vetší množství toulavých psů, kteří mohou být nebezpeční. Hygienická situace je horší než jsme zvyklý, voda z kohoutku témeř nikdy není pitná.

Odkud se nesmí vyvážet mušle

Filipíny: Podle filipínských zákonů je úplně zakázáno vyvážet například mušle zév, přestože evropská legislativa dovoluje jejich dovoz do počtu tří kusů na osobu. Povolení nad rámec CITES Filipínci vyžadují také pro všechny korály. Chorvatsko: Zakázán je vývoz mušlí a všeho „mořského bohatství“.

Co se nesmí vozit do Řecka

Vývozní a dovozní předpisy se liší• ŘECKO – Bez povolení je zakázáno dovážet a vyvážet starožitnosti a umělecké předměty. Zcela zakázáno je vozit do Řecka pokojové rostliny. V kanystru se také nesmí převážet více než 10 litrů pohonných hmot. CHORVATSKO – Pro dovoz potravin jsou množstevní limity.

Jaké zásuvky jsou na Zanzibaru

Elektrická síť na Zanzibaru je 230 V / 50 Hz. Užívané zásuvky jsou typu D, tedy se dvěma plochými kontakty a zemnicím kolíkem, případně tři kulaté kolíky v trojúhelníkovém uspořádání. Pro všechny elektronické přístroje s českými zástrčkami budete potřebovat adaptér, tzv. přechodku.

Jaké očkování do Zanzibaru

V současné době nejsou žádná povinná očkování, výjimku tvoří očkování proti žluté zimnici u turistů přijíždějících z oblastí s jejím výskytem (subsaharská Afrika a Latinská Amerika včetně transferů). Většina letů z Evropy má přestup jindě, tudíž toto očkování není potřeba.

Jak se stravovat na Zanzibaru

Zanzibar strava

Doporučujeme stravu minimálně polopenzi – snídaně i večeře. Je zde ale i dost hotelů zajišťující stravu allinclusive. Strava je většinou běžná mezinárodní s vlivy asijské, africké a středomořské kuchyně. Hojně zde nabízeny především mořské ryby.

Co vědět před cestou na Zanzibar

Pro vstup na území Zanzibaru potřebujete cestovní pas, jehož platnost je alespoň o 6 měsíců delší než váš plánovaný pobyt, a vízum. Turistické vízum si můžete zařídit s předstihem na Velvyslanectví Tanzanie v Berlíně. Pokud nejste v časové tísni, bude vám stačit vyřízení víza až na hraničním přechodu.

Co se nesmí vyvážet z Malediv

Z Malediv je zakázáno vyvážet korály, krokodýlí kůže, želví krunýře, písek a mušle nasbírané na pláži nebo při potápění. Povolen je vývoz suvenýrů vyrobených z mrtvých korálů a mušlí vyplavených na pláž, které již nejsou v přírodní podobě.

Co se nesmí vyvážet z Kanárských ostrovů

Španělsko podepsalo CITES, což je mezinárodní dohoda o zákazu obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin, která se celosvětově týká více jak 800 druhů. Patří sem mj. například korály, mušle, kaktusy, orchideje a želvy. Těmto „suvenýrům“ se vyhněte: v případě porušení zákona hrozí trestní stíhání.

Co se vyplatí koupit v Řecku

Co nakoupit v Řecku Z Řecka se vyplatí koupit domů jako dárek olivový olej, víno, fetu, sezamová semínka v medu. Dobrý je i zdejší med, nejlepší je tympánový z Limnu a Kalymnu, skvělý jogurt měli i na ostrově Thassos. Výborný je i místní jogurt.

Jak se oblékat na Zanzibaru

Lidé na Zanzibaru vyznávají převážně islám, proto respektujte jejich náboženské zvyky. Ženy by se měly oblékat tak, aby zakryly ramena a kolena. U mužů se doporučují dlouhé kalhoty.

Co je potřeba na Zanzibar

Občané ČR potřebují pro vstup na Zanzibar vízum. Doporučujeme o vízum zažádat předem online přes tento odkaz. Vízum je také udělováno po příletu na letišti na Zanzibaru na základě předem vyplněného prohlášení, které obdržíte v letadle nebo po příletu.

Jaká je dovolená na Zanzibaru

Na ostrově panuje tropické podnebí a vzhledem k blízkosti rovníku nedochází k výrazným teplotním výkyvům. Průměrná teplota moře neklesá pod 25°C. Za ideální období pro dovolenou na Zanzibaru se považuje období od června do října, případně od ledna do března.

Co vědět před cestou na Maledivy

Maledivy jsou muslimskou zemí, proto je nutné mít při návštěvě hlavního města nebo náboženských míst zahalená ramena a kolena. Samozřejmě nezapomeňte plavky, sluneční brýle, pokrývku hlavy, krém na opalování s vysokým ochranným faktorem a kvalitní krém na ošetření spálené pokožky.

Co si můžu přivézt z Malediv

Mezi nejoblíbenější suvenýry a dárky z Malediv patří:výrobky z mušlí či kokosových ořechů,keramika,vějíře,prostírání,hedvábné a batikované šaty,dřevěné výrobky jako krabičky nebo napodobeniny lodí,čaje,vodní dýmky atd.

Co se nesmí dovážet do Ománu

Do země je zakázáno dovážet následující položky: narkotika, části rostliny či semena konopí (cannabis), pornografické publikace, střelné či bodné zbraně a další.

Jak je draho v Řecku

Zahraniční láci nebo drahotu vyjádříme procentuálně, vůči průměrným cenám v České republice. V Řecku stojí hotely a restaurace 125,9 %, potraviny 118,5 % a nealkoholické nápoje 124,1 % toho, co platíme za stejné produkty a služby v tuzemsku.

Jaká zvířata žijí na Zanzibaru

Na ostrově nežijí žádná velká zvířata a predátoři. V oblacích se vznáší pestrobarevní tropičtí ptáci a motýli. Několik ostrovů ze souostroví je chráněno kvůli populaci mořských želv a želv obrovských. Turisté je mohou navštívit v omezeném množství, se želvami se spřátelit nebo je nakrmit.

Kdy je nejlepší jet na Zanzibar

Za optimální měsíce je považován červen a říjen. Avšak nejvíce turistů sem jezdí v lednu až v březnu. Vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 60-70%. Průměrná teplota moře je největší v březnu, dosahuje až 30°C.

Jaké jsou zásuvky na Maledivách

British standard BS 1363. Tento typ elektrické zásuvky se používá i v celé řadě dalších destinací. Jde například o Maledivy, Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty nebo Seychely.

Jak se mluví na Maledivách

MaledivštinaMaledivy / Oficiální jazykDivehi je indoárijský jazyk používaný přibližně 300 000 mluvčími na Maledivách a ostrově Maliku. Pravděpodobně se vyvinul z jazyka Elu nebo staré sinhalštiny. Jeho vývoj ovlivnilo mnoho ostatních jazyků, především arabština. Wikipedie

Co si mám vzít s sebou na Maledivy

Co si vzít na dovolenou

Na dovolené si v tropických Maledivách vystačíte s lehkým letním oblečením. Nezapomeňte na pokrývku hlavy, plavky, opalovací krém s vysokým faktorem a sluneční brýle. Vzhledem k islámskému náboženství Vám nedoporučujeme oblékat se vyzývavě.