Co se slaví v listopadu?

Co se slaví v listopadu?

Co je typické pro listopad

Listopad má 30 dní a v tomto měsíci jsou například Dušičky nebo přijíždí Martin na bílém koni… Za zmínku stojí také akce Movember, která podporuje zdraví mužů a během níž si muži nechávají narůst knír a ženy si lepí kníry umělé.
Archiv

Co se děje v listopadu

Listopad je měsícem podzimních plískanic, větrů na strništích a prvních mrazíků. Ze stromů opadávají zbylé listy, spadlá semínka se zabydlují v hliněné peřince a připravují se na vegetační spánek. Netopýři a další živočichové se ukládají k zimnímu spánku. Třou se pstruzi, raci kladou vajíčka.

Jaké jsou svátky v listopadu

LISTOPADlistopad. Den všech svatých, Světovým dnem veganství Svátek má Felix.listopad. Památka zesnulých (Dušičky) Svátek má Tobiáš.listopad. Památka zesnulých (Dušičky)listopad. Den bez pesticidůlistopad. Den bez pesticidůlistopad. Svátek má Karel, Karla.listopad. Svátek má Karel, Karla.listopad. Svátek má Miriam.
Archiv

Co se stalo 1 listopadu

1755 – Zemětřesení v portugalském Lisabonu a následná tsunami; o život přišlo 60–90 tisíc lidí. 1914 – První světová válka: V bitvě u Coronelu bylo poprvé ve válce s Německem poraženo britské námořnictvo Royal Navy. 1918 – První světová válka: Byla potlačena Prešovská vzpoura a bez soudu popraveno 42 jejích účastníků.

Co se slaví 19 listopadu

Mezinárodní den mužů (zkráceně MDM) je mezinárodní den určený k oslavě všech mužů a připadá na 19. listopad. Je slaven ve více než 60 zemích.

Co se slaví v říjnu

V České republice připadá na říjen státní svátek Den vzniku samostatného československého státu (28. října), který připomíná vznik Československé republiky v roce 1918. Od roku 2019 se také připomíná významný den: Památný den sokolstva (8. října).

Co je za den 3 listopadu

1918 – Na Staroměstském náměstí v Praze byl stržen mariánský sloup. 1980 – Byla vyhlášena CHKO Bílé Karpaty. 1992 – Po svržení komunistického režimu byla na setkání mluvčích v Praze oficiálně ukončena činnost Charty 77. 2009 – Prezident Václav Klaus podepsal Lisabonskou smlouvu.

Co se slaví 25 listopadu

Dnes má svátek – Kateřina – 25.11.2019 | Svátky Centrum.cz.

Jak vznikl název listopad

Jeho český název se odvozuje od padání listí, které je pro toto období ve střední Evropě charakteristické. Latinsky se měsíc nazývá November od latinského novem (tj. devět), neboť do roku 153 př. n. l. byl listopad v římském kalendáři devátým měsícem v roce.

Kdy je Mezinárodní den sexu

Ústí nad Labem – 6.9. … mezinárodní den sexu,… | Facebook.

Kdy je den dcer

Datum 17. listopadu bylo vybráno na prvním setkání rodičovských organizací EFCNI v Římě v roce 2008. Jeden ze zakládajících členů EFCNI se stal tento den hrdým otcem dcery poté, co předtím přišel o svá trojčátka následkem předčasného porodu.

Co znamená říjen

Název říjen má stejnou motivaci jako září, odvozuje se také od slova říje. Je však přímo měsícem říje, měsícem zvířecího páření, původ názvu souvisí se slo- vesem řváti, staročesky řúti (po provedení hláskové změny říti s tvary přítomnými řuju, řuješ).

Co je typické pro leden

Prvním měsícem v roce je leden. Jedná se o měsíc zimní, který máme spojený se sněhem, mrazem a samozřejmě také ledem. Název tohoto měsíce je odvozen právě od slova led.

Kdy je den holek

Svátek všech dam, holek, slečen, žen i paní připadá na 8. března. I přesto, že si Mezinárodní den žen starší generace často spojují se socialistickou propagandou, v současnosti je MDŽ oslava ženství bez rozdílu. Plánujete v tento den obdarovat ženu, které si vážíte

Kdy je den bez trenek

Mezinárodní den bez kalhotek skutečně existuje a připadá na 22. června. Slaví se prý od roku 2012 a celé to začala údajně parta vyznavačů chození "naostro" na Facebooku až to přerostlo k vyhlášení Mezinárodního dne.

Kdy je den lásky

Den svatého Valentýna (zkráceně také Valentýn) se slaví v anglosaských a dalších zemích každoročně 14. února jako svátek lásky a náklonnosti mezi intimními partnery. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky.

Kdy je den vztahu

Světový den manželství nemá pevně stanovené datum, připadá vždy na druhou neděli v únoru. Letos ho tedy slavíme 9. února.

Co je za den 3 října

1932 – Irák získal nezávislost na Velké Británii. 1935 – Itálie provedla invazi do Etiopie. 1942 – V Peenemünde byla poprvé úspěšně odpálena raketa V-2. Poprvé zaznamenán obraz na magnetickou pásku.

Co se deje v říjnu

Co se děje v lese

Přichází babí léto, barvící se listy stromů začínají opadávat, kvetou ocúny. Odlétají holubi a špačci, objevují se husy polní, můžeme pozorovat podzimní tah sluk. Začíná říje daňčí zvěře a říje jelena siky, končí říje jelení zvěře. Srncům začíná období shazování parůžků.

Kdo vymyslel české názvy měsíců

Názvy označující kalendářní měsíce jsou v češtině velmi starobylé, pocházejí až z praslovanštiny. Naši předkové v nich zachycovali nejtypičtější přírodní jevy, které měli spojené s tím kterým obdobím, případně práce, které se v tu dobu vykonávaly. Určité názvy se používají jen v češtině, třeba leden nebo únor.

Co se dělá v lednu

V České republice se od roku 2001 slaví 1. leden jako Den obnovy samostatného českého státu a je státním svátkem. Na leden připadají také dva významné dny: Den památky Jana Palacha (16. ledna) a Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti v rámci Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27.

Kdy se slaví den sexu

Ústí nad Labem – 6.9. … mezinárodní den sexu,… | Facebook.

Jaký den je Valentýn 2023

Valentýn připadá v roce 2023 na úterý 14. února, nezapomeňte svoji drahou polovičku potěšit a překvapit.

Co k Valentýnu pro ženy

Mezi nejoblíbenější dárky pro ženu patří třeba kvalitní šperk, ručně malovaný hedvábný šál nebo. Máte zájem o krásné, ale i praktické dárky pro ženy Vybírejte z naší nabídky bytových a kancelářských doplňků! Nebo potěšte ženy netradičními dárky, v podobě relaxačního víkendu či letu balónem nebo letadlem!

Co je za den 1 října

Významné a mezinárodní dny 2023 – Říjen

Datum Jméno
1. 10. Mezinárodní den lékařů
1. 10. Světový den cyklistiky
1. 10. Světový den vegetariánství
1. 10. Mezinárodní den hudby