Jak dělíme polévky?

Jak dělíme polévky?

Jaké jsou druhy polévek

Příklady polévekbramboračka (bramborová polévka)kulajda.dršťková polévka.slepičí polévka.hovězí vývar.drůbeží vývar.hrášková polévka.gulášovka (gulášová polévka)

Co jsou hnede polévky

Vývary z masa – hnědé polévky

Jsou to čisté, hutné vývary z masa, kostí a zeleniny. Vývary z masa mají význam především pro svou chuť, protože varem se částečně do nich vyluhují chuťové látky z masa. Nejsou zvlášť výživné, teprve zavářky, vložky nebo také vejce jim dodávají větší výživnou hodnoutu.
Archiv

Čím doplňujeme polévky

Hotové polévky zjemňujeme smetanou, mlékem nebo máslem. Na ochucení používáme nadrobno nasekané zelené natě. Připravujeme je z vhodně voleného vývaru z telecích kostí, drůbeže, ryb, různých druhů zeleniny apod., který zahušťujeme světlou jíškou nebo bešamelem.
Archiv

Jak udělat zavářku do polévky

Když umícháme řídké těstíčko z 1 vejce, 2 lžic mléka a 30 g polohrubé mouky, to najednou vlijeme do vařící se polévky a rychle rozmícháme, vytvoří se zavářka zvaná „mraky“ (nebo „obláčky“). Když dáme 50 g polohrubé mouky, můžeme zavářet „kapání“. Lijeme do polévky tak, aby se vytvářely nudličky.

Jaká polévka se hodí ke guláši

nějaká z jednoho druhu zeleniny, třeba květáková, ale ne ze zeleniny, která se dochucuje česnekem, protože česnek bude v guláši. Do zeleninové polévky se také může použít vývar z hovězího ořezu, polévka bude chutnější, nebo můžeme použít vývar do gulášové šťávy.

Co patří do polévky

Nejoblíbenější koření do polévkybobkový list. Bobkový list patří k základním kořením české i světové kuchyně.borščbylinky do polévky.celer.cibule.citronová tráva.černý pepřčesnek.

Co je to vývar a

Vývar (též bujón) je kuchyňská surovina připravená vyvařením masa (kostí) či zeleniny, často obojího, používaná např. při vaření polévek a omáček. Těmito názvy se také označují polévky, ve kterých vývar tvoří hlavní surovinu.

Jakou polévku

Milovníci masa a uzenin si pochutnají na vydatné frankfurtské či gulášové polévce, vyznavači zdravého životního stylu zase nedají dopustit na zdravé fazolové, hrachové nebo čočkové polévky.Hovězí vývar. 4 receptůKulajda. 3 receptůGuláš 19 receptůBramboračka. 9 receptůZelňačka. 12 receptůČesnečka.Rybí polévky.Dršťková

Jak dlouho vydrží polévka v lednici

Záleží na druhu polévky

Obvykle se uvádí, že polévka obsahující maso vydrží v lednici zhruba 3-4 dny. Zeleninová polévka pak teoreticky může vydržet při nízké teplotě i týden. Naopak polévka obsahující smetanu se většinou kazí již po třech dnech a podobně je na tom i polévka obsahující ryby nebo mořské plody.

Jak zchladit vývar

Doporučujeme ho zprudka zchladit – položte hrnec do studené vody. Vodu můžete několikrát vyměnit. Po zchlazení vydrží vývar v ledničce až pět dní. Můžete ho také zamrazit, zmražený vývar vydrží přibližně tři měsíce.

Z jaké mouky se dělá kapání do polévky

Jakou mouku použít Můžeme použít hladkou, polohrubou nebo hrubou. Chybu neuděláme ani s dětskou krupičkou. Rozdíl bude ve výsledném vzhledu a chuti – z hrubé mouky a krupičky bude kapání nadýchanější, z hladké mouky "hladší a pevnější".

Co dát do polévky místo nudlí

Kapání do polévky je tradiční způsob, jak zahustit polévku a zasytit strávníky. Díky vajíčkům také do polévky propašujete bílkoviny a minerály, které se vždycky hodí. Kapání se dělá přes vidličku, hrubé síto nebo cedník. Výsledkem mají být malé hrudky vzdáleně připomínající halušky.

Jak se dělá květáková polévka

V polévkovém hrnci rozpustíme máslo, nasypeme mouku a upražíme světlehnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem, osolíme, rozšleháme a asi 10 minut vaříme. Přidáme prolisovaný květák, koření a zalijeme mlékem. Nakonec polévku zalijeme žloutkem rozšlehaným ve smetaně.

Jak na kapání do polévky

Úplně nejjednodušší je lít kapání přes vidličku (tzn. přes otvory vidličky) do vroucí polévky. Lijeme pomalu a zamícháme až po chvilce. Ale lít můžeme i přes cedník nebo struhadlo či haluškovač – kapání pak bude mít pěkný a stejnoměrný tvar připomínající "žížalky".

Jak se jmenuje Silny vyvar

3. Consommé označuje silný, zredukovaný a pročištěný vývar. Někteří kuchaři tento výraz používají pro dvojitý vývar.

Co je to vývar B

Čirý až mléčný vývar s vůní a chutí po použitých surovinách používaný jako základ mnoha pokrmů.

Jak udělat domácí polévku

Do hrnce dáme vařit asi 1-1,2 litru vývaru nebo vody. Pokud použijeme vodu, přidáme kostku zeleninového bujónu a necháme ho úplně rozpustit. Poté přidáme 1 šálek mražené zeleniny a necháme vařit do změknutí. Polévku není třeba dochucovat, ale kdo má rád slanější, může dosolit.

Proč se nesmí dávat teplé jídlo do lednice

6) Teplé potraviny v ledničce, ať žijí bakterie!

Takto se ale v jídle rozmnoží bakterie. Další variantou je dát do lednice ještě teplý hrnec, který však ohřeje jídlo kolem, a to se pak začne kazit.

Co způsobí Zkysnutí polévky

Polévka nejčastějí zkysne proto, že v ní narostou mikroorganismy (např. kvasinky či bakterie rodu Lactobacillus a mnoha dalších), které produkují jednoduché organické kyseliny, hlavně kyselinu mléčnou, máselnou, octovou. Mikroorganismy se tedy živí naší polévkou a zplodiny jejich metabolismu pak polévku okyselí.

Co dělat když se zakalí vývar

"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař.

Co dělat aby byl vývar Čirý

Pokud se vám polévka přece jen zakalí, vyšlehejte tuhý sníh z bílků, vmíchejte ho do vychladlého vývaru a zahřívejte, až se bílky vysrážejí. Nachytají na sebe všechny nečistoty a při cezení se na nich udrží. Před sléváním hotového vývaru vždy do cedníku dejte papírovou kuchyňskou utěrku.

Co se dává do polévky

Nejoblíbenější koření do polévkybobkový list. Bobkový list patří k základním kořením české i světové kuchyně.borščbylinky do polévky.celer.cibule.citronová tráva.černý pepřčesnek.

Jak se dělá strouhání do polévky

Vejce rozklepneme do misky elektrického mini drtiče, sekáčku – chopperu. Přidáme cca 80 gramů mouky, zavřeme a krátce mixujeme/sekáme. Otevřeme, zkontrolujeme zda těsto není nalepené na dně, pokud ano, odloupneme ho vidličkou, pokud je třeba, přisypeme trochu mouky, uzavřeme a opět, teď již v kratších pulsech sekáme.

Co do polévky kdyz nemám nudle

Kapání do polévky je tradiční způsob, jak zahustit polévku a zasytit strávníky. Díky vajíčkům také do polévky propašujete bílkoviny a minerály, které se vždycky hodí. Kapání se dělá přes vidličku, hrubé síto nebo cedník. Výsledkem mají být malé hrudky vzdáleně připomínající halušky.

Jak dlouho se vaří květáková polévka

Ve vroucí vodě květák 10 minut povaříme. Vyjmeme ho, necháme okapat a asi dvě třetiny prolisujeme. V polévkovém hrnci rozpustíme máslo, nasypeme mouku a upražíme světlehnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem, osolíme, rozšleháme a asi 10 minut vaříme.