Kdy prijdu o bonus na povinnem ručení?

Kdy prijdu o bonus na povinnem ručení?

Jak fungují bonusy u povinného ručení

Za každých 12 měsíců bezeškodního průběhu dává pojišťovna bonus (slevu) cca 5–10 % z ceny povinného ručení. Maximální délka bezeškodního průběhu bývá stanovena na 120 měsíců, neboli 10 let jízdy bez nehod. Tuto dobu pak pojišťovny převedou na procentuální slevu, maximální bonus dosahuje 50–60 %.
Archiv

Jak zjistit bonus na povinném ručení

Výpočet bonusu povinného ručení je zcela v rukou pojišťovny. Potřebné informace získá pojišťovna přímo od ČKP. Pojišťovny následně používají speciální tabulky, podle kterých stanoví výši bonusu povinného ručení. Tabulky zpravidla naleznete v pojistných podmínkách konkrétní pojišťovny.
Archiv

Které pojišťovny umožňují převod bonusů v rámci rodiny

V minulosti bylo možné převádět bonusy i na potomky, ale to už v současné době není možné. Také převod bonusu mezi manželi nebo partnery se v nabídce pojišťoven již neobjevuje. V roce 2020 byla tato možnost zrušena nařízením České kanceláře pojistitelů.

Jak zjistím bonus

Pojišťovny vaši historii standardně zjišťují z databáze České kanceláře pojistitelů. Jaký je váš bonus zjistíte jednoduše, když si na internetu začnete sjednávat autopojištění. „Na našem sjednavači stačí zadat SPZ a rodné číslo a při načtení všech údajů znáte váš bonus do minuty.

Kdy se mi zlevní povinné ručení

Pojišťovny obvykle přistupují k navýšení ceny pojistky u osob do 25 let, případně do 30 let, poté opět u osob nad 60 let. Naopak řidiči kolem čtyřicítky jsou nejméně rizikovou skupinou řidičů a mají povinné ručení nejlevnější.

Jak zjistit dluh na povinném ručení

Na webových stránkách České kanceláře pojistitelů můžete provést rychlou kontrolu zaplacení povinného ručení. Stačí jen zadat registrační značku vozidla (SPZ). Stejný formulář využiješ i v případě, že ses stal účastníkem dopravní nehody, viník z místa ujel, ale máš zapsanou SPZ vozidla.

Kdo přijde o bonus při nehodě

I běžný prodej automobilu může vytáhnout původnímu majiteli nečekaně peníze z kapsy navíc. Na vině je povinné ručení a bonus za bezeškodní provoz. To, že vůz, co způsobil nehodu, už nevlastníte, vám v některých případech nepomůže. Expertka z České asociace pojistitelů E15.cz potvrdila, že i takový paradox je možný.

Jak zjistit bezeškodní průběh povinného ručení

Jak zjistit svůj bonus u povinného ručení

Standardním způsobem je požádat svoji pojišťovnu o potvrzení o takzvaném bezeškodním průběhu. Pojišťovna je povinna jej vystavit, ukončujete-li smlouvu na povinné ručení.

Jak zjistit bonus za jízdu bez nehod

V kalkulačce povinného ručení je možné bonus rovnou zohlednit, a to na základě vašich údajů. V sekci “Bonus za jízdu bez nehod” vyberete možnost “Ověřit on-line”, doplnit údaje a v porovnání nabídek uvidíte kalkulaci se započítanou slevou. Jak zjistit stav bonus povinného ručení tedy opravdu není nic složitého.

Proč se zvyšuje povinné ručení

Důvodem je růst nákladů souvisejících s likvidací škod v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel. Vyšší pojistné zaznamenali především rizikoví řidiči, naopak řidičům jezdícím bez nehody se pojistné příliš nezvedlo. Trend stoupajících cen povinného ručení pokračuje.

Co kdyz nemám Zaplacene povinné ručení

Až 40 000 Kč pokuta za neplatné povinné ručení

Nesjednání pojištění je jednoznačným porušením zákona, a proto musí být potrestáno. Pokud řidič nepředloží zelenou kartu při silniční kontrole, hrozí mu bloková pokuta na místě až 1 500 Kč nebo ve správním řízení až 3 000 Kč.

Co se stane kdyz zapomenu zaplatit povinné ručení

Pokud z nějakého důvodu zapomenete zaplatit povinné ručení, pojišťovna vás na tuto skutečnost písemně upozorní. Když dlužnou částku ihned zaplatíte, nic se neděje. Samozřejmě se může stát, že se dopis nebo e-mail někde ztratí. Další upomínky už mohou být zpoplatněny.

Na koho může být napsané povinné ručení

Česká legislativa povoluje, aby byl pojistníkem automobilu jiný subjekt než provozovatel či majitel vozidla. Může se jednat jakoukoliv osobu, ne nutně příbuznou, ale mladí řidiči takto většinou žádají o pomoc své příbuzné – tzn. rodiče, prarodiče. Tím pádem mladý řidič zůstává jako vlastník.

Jak postupovat při škodě na autě způsobené neznámým pachatelem

Po nezbytném policejním šetření se poškozený může obrátit na Garanční fond při České kanceláře pojistitelů, který je zřízený pro tyto účely. Z něho lze nárokovat odškodnění za závažnou zdravotní újmu, bolestné i ztížené společenské uplatnění vzniklé při nehodě s nezjištěným řidičem.

Jak se počítá povinné ručení

Výpočet povinného ručení se odvíjí od několika faktorů. Hlavně se jedná o technické parametry vozidla, ty nejdůležitější pro výpočet je výkon a objem vozidla. Dále je důležitá značka, model vozidla, ale záleží na typu, roku výroby či dalších.

Jak neplatit povinné ručení

Jak se vyhnout pokutě za neplacení povinného ručení

Abyste nemuseli platit pojištění, musíte odevzdat registrační značky nepoužívaného vozidla do depozitu na registru vozidel. Hlídejte si data na smlouvě – jestliže měníte pojišťovnu, nová smlouva musí plynule navazovat na tu předchozí.

Jak dlouho plati povinné ručení

Pojištění vozu je platné vždy na jeden rok. Automaticky se vám prodlužuje a vy si můžete zvolit, zda jej zaplatíte při každém prodloužení, to znamená ročně, nebo dále půlročně, čtvrtletně, či měsíčně. Čím více ovšem máte splátek, tím méně výhodné pak pojištění je, takže doporučujeme zvolit nejlépe roční platbu.

Co je třeba ke zrušení povinného ručení

Vaše písemná žádost by měla obsahovat především důvod výpovědi. Dále je nutné uvést číslo pojistné smlouvy, jméno (popř. obchodní název) pojistníka včetně rodného čísla (IČO), adresu a kontakt pojistníka. Údaje o vozidle dále rozepisovat nemusíte, pojišťovna si vše dohledá podle čísla smlouvy.

Kdy vyridit povinné ručení

Povinné ručení je nutné sjednat k datu, kdy se stanete vlastníkem vozu (uvedenému v kupní smlouvě). Nespoléhejte na pojištění prodávajícího. Pokud ho zruší, vám vznikne nepojištěné období. Nečekejte až na přehlášení v registru vozidel a sjednejte si povinné ručení hned.

Co má vliv na cenu povinného ručení

Cena povinného ručení se odvíjí zejména od věku pojistníka. Čím je řidič mladší, tím je rizikovější, a proto platí za pojištění více. Mladí lidé do 30 let způsobují podle statistik výrazně více nehod než starší generace. Podle ČKP způsobí nehodu každý pátý motorista ve věku 18 let.

Jak dlouho se řeší pojistna udalost

Peníze vyplácíme u jednodušších případů obvykle do 5 dnů, u složitějších do 20 dnů od nahlášení pojistné události. Ze zákona jsme povinni ukončit šetření pojistné události do 3 měsíců od jejího nahlášení.

Co dělat když vám někdo nabourá auto a ujede

Obraťte se na policii

Pokud ale viník od nehody ujede (a nenechá například za stěračem kontakt na sebe), policii zavolejte vždy. Nezodpovědného řidiče se může podařit vypátrat například díky kamerovému systému. Policisté mají možnost vyžádat si záznamy z kamer, například od obchodních center.

Co se stane když nebudu platit povinné ručení

Až 40 000 Kč pokuta za neplatné povinné ručení

Nesjednání pojištění je jednoznačným porušením zákona, a proto musí být potrestáno. Pokud řidič nepředloží zelenou kartu při silniční kontrole, hrozí mu bloková pokuta na místě až 1 500 Kč nebo ve správním řízení až 3 000 Kč.

Co se stane když nezaplatím povinné ručení

Pojišťovna vám nezaplacené povinné ručení automaticky sama nepozastaví. Pokud se náhodou stane, že jim od vás nepřijde, jako každý měsíc, platba, tak vám poštou pošle upomínku, poté druhou. Pokud nezaplatíte ani tehdy, tak vaše pojištění zaniká.

Kdy mi končí povinné ručení

Na stránkách www.bezpojisteni.cz je možné zadat registrační značku vašeho vozu a datum, ke kterému chcete zjistit, zda je váš vůz pojištěn. Obratem dostanete informaci, zda je vaše pojištění platné, a u které pojišťovny.