Co se slaví 27 ledna?

Co se slaví 27 ledna?

Co se stalo v dějinách 27 ledna

Datum 27. ledna bylo vybráno záměrně, jelikož 27. ledna 1945 byl Rudou armádou, pod vedením maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka), slouží však jako symbol osvobození všech ostatních nacistických koncentračních táborů.

Kdo má svátek 27 ledna

leden je 27. den roku podle gregoriánského kalendáře. Do konce roku zbývá 338 dní (339 v přestupném roce). Svátek má Ingrid.

Na které datum připadá Mezinárodní den památky obětí holocaustu

27. ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau/Osvětim-Březinka. Datum se stalo i symbolem osvobození všech ostatních nacistických koncentračních táborů.
Archiv

Co je za den 8 března

Mezinárodní den žen (ve zkratce MDŽ), připadající každoročně na 8. března, je mezinárodní svátek, v roce 1977 uznaný Organizací spojených národů. V České republice je svátek od roku 2004 významným dnem.

Co se stalo 27 2

1933 – Požár Říšského sněmu – Reichstagu. 1942 – Američané utrpěli v průběhu druhé světové války zdrcující porážku od japonské flotily v bitvě v Jávském moři. 1964 – Italská vláda požádala o pomoc při záchraně šikmé věže v Pise. 2015 – V Moskvě byl zastřelen ruský opoziční politik Boris Němcov.

Co se dělá v lednu

V České republice se od roku 2001 slaví 1. leden jako Den obnovy samostatného českého státu a je státním svátkem. Na leden připadají také dva významné dny: Den památky Jana Palacha (16. ledna) a Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti v rámci Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27.

Kdy je den vztahu

Světový den manželství nemá pevně stanovené datum, připadá vždy na druhou neděli v únoru. Letos ho tedy slavíme 9. února.

Kdo osvobodil osvetim

27. ledna 1945 osvobodila sovětská armáda největší nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim. Do vzdálenosti téměř 200 kilometrů od hornoslezského městečka Osvětimi se ale oddíly Rudé armády dostaly už v létě roku 1944.

Co to je MDŽ

ve zkratce MDŽ je svátek připadající každoročně na 8. března. Je to mezinárodně uznávaný svátek stanovený Organizací spojených národů k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908.

Co se slaví 85

V tento den si nejen v České republice připomínáme konec 2. světové války, za který se z pohledu historických pramenů považuje kapitulace německých vojsk, vstoupivší v platnost 8. května, ve 23:01 hodin středoevropského času. V minulosti se svátek nazýval Den osvobození či Den osvobození od fašismu a slavil se až 9.

Co se stalo 28 února

1914 – Zakončení posledního zasedání moravského zemského sněmu. 1986 – V Ostravě byl jako v posledním městě v ČSSR ukončen provoz dvounápravových tramvají. 2003 – Prezidentem České republiky byl zvolen Václav Klaus. 2006 – Zanikla česká verze rozhlasového vysílání BBC World Service.

Co je za den 4 ledna

1. ledna – Den obnovy samostatného českého státu (Od roku 1993 již nejsme Československo, ale máme samostatný český stát.) 4. ledna – Světový den Braillova písma (Jde o speciální druh písma, respektive systém psaní, určený pro nevidomé, slabozraké a lidi se zbytky zraku.

Co se slaví 1 ledna

1. leden – Den obnovy samostatného českého státu, 8.

Kdy je den lásky

Den svatého Valentýna (zkráceně také Valentýn) se slaví v anglosaských a dalších zemích každoročně 14. února jako svátek lásky a náklonnosti mezi intimními partnery. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky.

Kdy je Mezinárodní den sexu

Ústí nad Labem – 6.9. … mezinárodní den sexu,… | Facebook.

Co znamená Auschwitz

Osvětim (německy Auschwitz), která byla největším nacistickým koncentračním a vyhlazovacím táborem, byla založena na Himmlerův rozkaz z 27. dubna 1940 v blízkosti polského městečka Oświęcim.

Kdo založil Auschwitz

Tábor byl založen na základě rozkazu Heinricha Himmlera ze dne 27. dubna 1940 v bývalých kasárnách rakouské a později polské armády.

Kdy je den holek

Svátek všech dam, holek, slečen, žen i paní připadá na 8. března. I přesto, že si Mezinárodní den žen starší generace často spojují se socialistickou propagandou, v současnosti je MDŽ oslava ženství bez rozdílu. Plánujete v tento den obdarovat ženu, které si vážíte

Odkud je MDŽ

ve zkratce MDŽ je svátek připadající každoročně na 8. března. Je to mezinárodně uznávaný svátek stanovený Organizací spojených národů k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908. Demonstrace žen na konci zimy se nejdříve konaly v USA na popud tamní Socialistické strany USA.

Co se slaví 86

Dnes má svátek – Medard – 8.6.2021 | Svátky Centrum.cz.

Co se stalo 9. května 1945

V Československu byl 9. květen jako státní svátek uzákoněn zákonem 93/1951 Sb. Zákon tento den označil jako „výročí osvobození Československa Sovětskou armádou“.

Kdo má svátek 29 února

Svátek má Horymír. Tento den se vyskytuje pouze v přestupném roce.

Co se stalo 25 února

února 1948. V následujících dnech došlo k sérii událostí, jež vedly k úplnému převzetí moci ve státě komunistickou stranou. Tyto události byly završeny 25. února, kdy prezident přijal demisi části nekomunistických ministrů, podlehl nátlaku a doplnil vládu kandidáty navrženými premiérem Klementem Gottwaldem.

Čím je významný 20 březen

Už je to tady! Přichází jarní rovnodennost, což je okamžik, kdy Slunce při svém zdánlivém ročním pohybu protíná světový rovník – přechází z jižní polokoule na severní! Letos začíná astronomické jaro (Jarní rovnodennost) opět 20. března, a to ve večerních hodinách, přesně ve 22:24 hodin.

Co se slaví 4 ledna

1. ledna – Den obnovy samostatného českého státu (Od roku 1993 již nejsme Československo, ale máme samostatný český stát.) 4. ledna – Světový den Braillova písma (Jde o speciální druh písma, respektive systém psaní, určený pro nevidomé, slabozraké a lidi se zbytky zraku.