Kdo kontroluje banky?

Kdo kontroluje banky?

Kde si stěžovat na postup banky

Pokud Vaše stížnost směřuje České národní bance, pak ji můžete doručit: prostřednictvím webového formuláře. na e-mailovou adresu [email protected]. do datové schránky na 8tgaiej.

Kam podat stížnost na banku

Nejste-li spokojeni s vyřízením Vaší stížnosti finanční institucí, můžete se obrátit na:soudy.Finančního arbitra.Českou obchodní inspekci či jiný subjekt pověřený Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR k řešení spotřebitelských sporů mimosoudní cestou.
Archiv

Co má na starosti ČNB

V souladu se svým hlavním cílem ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí a dohlíží na peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank.

Kdo stojí v čele centrální banky

Aleš Michl (guvernér) – od 1. 12. 2018, jmenován Milošem Zemanem.

Jak se píše stížnost

Pokud chcete napsat dopis se stížností, je důležité, aby byl stručný a jasný. Začněte tím, že vysvětlíte, co se stalo, včetně toho, kdy, kde a jak se to stalo. Poté popište, jak problém ovlivnil vás nebo vaši firmu, a vysvětlete, jak byste chtěli problém vyřešit. Stížnostní dopisy lze zasílat e-mailem nebo poštou.

Kde si stěžovat na finančního poradce

Pokud poskytovatel služby není členem žádné asociace nebo tam se stížností neuspějete, obrátit se na státní dohled (ČNB – samostatný odbor ochrany spotřebitele), případně na kancelář Finančního arbitra (pouze pro produkty platebního styku, spotřebitelské úvěry, životní pojištění a kolektivního investování – www. …

Která banka v ČR má právo vydávat bankovky

Česká národní banka má výhradní právo vydávat bankovky a mince, jakož i bankovky a mince pamětní (dále jen „bankovky a mince“).

Co dělá bankovní ráda

Nejvyšším řídícím orgánem České národní banky je bankovní rada České národní banky (dále jen "bankovní rada"). Bankovní rada určuje měnovou politiku a nástroje pro její uskutečňování a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních České národní banky a opatřeních v oblasti dohledu nad finančním trhem.

Co dělá centrální banka

Dle zákona o České národní bance je jejím hlavním cílem péče o cenovou stabilitu. ČNB dále pečuje o finanční stabilitu a o bezpečné fungování finančního systému v České republice. Pokud tím není dotčen její hlavní cíl, podporuje ČNB obecnou hospodářskou politiku vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu.

Co musí obsahovat stížnost

Stížnost by měla být co nejkonkrétnější a měla by obsahovat všechna známá fakta. Důležité je přesné popsání místa a času, kdy došlo k události, která je příčinou stížnosti, uvedení případných svědků a dalších skutečností, které by co nejpřesněji popisovanou situaci konkretizovaly.

Kde podat stížnost

Stížnost sepište a podejte poštou, e-mailem, datovou schránkou nebo osobně na podatelnu toho úřadu (správního orgánu), který vede vaše řízení, nebo u kterého jste danou věc (například vydání osvědčení bez správního řízení) vyřizovali. Pokud ještě datovou schránku nemáte, můžete si ji jednoduše zřídit.

Kdo platí finančního poradce

Pro klienta se služby tváří, že jsou “zadarmo”. Skutečnost je ale taková, že finanční poradci jsou placení provizí z produktů, které jste s nimi sjednali. Tyto provize vyplácí finanční instituce z poplatků, které jste jim na produktech zaplatili.

Jak fungují finanční poradci

Finanční poradce je člověk, který klientovi poskytuje odborný názor na řešení životních potřeb v oblasti jeho privátních financí, což zahrnuje poskytování rad ohledně hospodaření s finančními prostředky, vytváření majetku a investování finančních prostředků soukromých a veřejných subjektů.

Kdo vydává českou korunu

Kromě oběhových mincí vydává Česká národní banka též pamětní mince, což vyhlašuje ve Sbírce zákonů: stříbrné v hodnotách 200 Kč a 500 Kč a zlaté v hodnotách 1000 Kč 2500 Kč 5000 Kč a 10000 Kč. Zlaté mince jsou vydávány v tematických řadách.

Kdo tiskne peníze v ČR

ČNB je výhradním vydavatelem českých bankovek a mincí. Oběžné bankovky a mince jsou určeny k zajištění hotovostního platebního styku.

Co dělá ECB

Evropská centrální banka (ECB) spravuje euro a koncipuje hospodářskou a měnovou politiku EU, kterou také provádí. Jejím hlavním cílem je udržovat stabilní ceny a podporovat tak hospodářský růst a vytváření pracovních míst.

Kdo voli bankovní radu

§ 6. (1) Bankovní rada je sedmičlenná. Jejími členy jsou guvernér České národní banky, 2 viceguvernéři České národní banky a další 4 členové bankovní rady České národní banky. (2) Guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy jmenuje a odvolává prezident republiky.

Kdo vlastní Evropskou centrální banku

ECB je vlastněna společně centrálními bankami všech zemí v EU.

Kdo podává stížnost

O stížnosti pro porušení zákona rozhoduje Nejvyšší soud České republiky. Stížnost pro porušení zákona je oprávněn podat pouze ministr spravedlnosti. Obviněný či poškozený sám ji tedy nemůže podat. Kterákoli fyzická či právnická osoba je však oprávněna iniciovat podnět k podání stížnosti pro porušení zákona.

Jak si stěžovat

Jak si stěžovat Stížnost sepište a podejte poštou, e-mailem, datovou schránkou nebo osobně na podatelnu toho úřadu (správního orgánu), který vede vaše řízení, nebo u kterého jste danou věc (například vydání osvědčení bez správního řízení) vyřizovali. Pokud ještě datovou schránku nemáte, můžete si ji jednoduše zřídit.

Co dělá finanční poradce

Finanční poradce je člověk, který klientovi poskytuje odborný názor na řešení životních potřeb v oblasti jeho privátních financí, což zahrnuje poskytování rad ohledně hospodaření s finančními prostředky, vytváření majetku a investování finančních prostředků soukromých a veřejných subjektů.

Co musí umět finanční poradce

Dobrý poradce by měl podle účastníků výzkumu sdělit klientovi klady i zápory nabízeného produktu či finančního plánu. Neměl by mu nic vnucovat a zajímat se podrobně o klientovu situaci a potřeby. Důležité rovněž je, aby dal klientům na výběr z několika alternativ. Dobrý poradce rozumí všem detailům mnoha produktů.

Co potřebuje finanční poradce

Zaměření finančních poradců se může značně lišit a není tedy stanovena jednotná odborná kvalifikace. Obecný předpoklad ale je, že finanční poradce je certifikovaný a dále se vzdělává v oborech úvěrů, kapitálového investování a pojištění.

Kdy skončilo Kčs

Koruna po sametové revoluci

1. ledna 1993 došlo k rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky na dva samostatné státy a k 8. únoru 1993 proběhla měnová odluka, kterou československá koruna zanikla.

Co je zobrazeno na 100 Kč

České bankovky

Pro odlišení českých bankovek byly použity kromě různých velikostí a barev portréty nejvýznamnějších osobností českých dějin. Mezi ně patří Karel IV. (100 Kč), Jan Amos Komenský (200 Kč), Božena Němcová (500 Kč), František Palacký (1 000 Kč), Ema Destinová (2 000 Kč) a Tomáš Garrigue Masaryk (5 000 Kč).