Kdo platí pojištění nemovitosti?

Kdo platí pojištění nemovitosti?

Jak funguje pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti pak kryje škody způsobené přímo na nemovitosti jako takové – na její stavbě a stavebních součástech. Tím se tedy myslí – stěny, stropy, podlaha a další ,,pevné" části, které jsou neodlučitelně spojeny a nelze je z dané nemovitosti odnést.

Na co se vztahuje pojištění nemovitosti

Jak už název napovídá, pojištění nemovitosti se vztahuje na veškerý nemovitý majetek, který jen tak nevezmete a nepřemístíte. Kryje škody způsobené na bytě, domě nebo rekreační chatě. Vztahuje se ale také na stavební materiál, nebytové prostory a společné části domu a spoluvlastnický podíl v případě bytového domu.
Archiv

Kdo může pojistit nemovitost

Pojistit se může i majitel

Pokud není pronajímatel s pojištěním sjednaným nájemcem spokojen, může pojistnou smlouvu uzavřít sám a zohlednit náklady na ni ve výši nájemného. Smlouva pak může být sjednána tak, že majitel jako pojistník platí pojistné a nájemce je pojištěný. Jeho škody by byly daným pojištěním kryty.
Archiv

Jak si pojistit nemovitost

Pojistná částka by měla odpovídat ceně, za níž byste dnes na stejném místě postavili stejnou nemovitost ve stejné kvalitě – to je tzv. nová cena. Pozor na to, že u rodinných domů se nejedná o tržní cenu nemovitosti, tedy částku, za níž byste dokázali nemovitost aktuálně prodat.

Na co si dát pozor při pojištění nemovitosti

7 věcí, na co si dát pozor při sjednání pojištění nemovitostiAby nastavení pojistné částky nebyla noční můra aneb pozor na podpojištěníVíte, jaká rizika zahrnuje vaše pojistkaUveďte skutečnou velikost nemovitosti.Omrkněte asistenční službu.Jak pojistit dům či byt s více majiteli.

Na co se vztahuje pojištění domů

Jednoduchá poučka zní: Vezměte dům a otočte jej vzhůru nohama. To, co se vysype, patří do domácnosti, zbytek je nemovitost. Pojištění domácnosti kryje škody na vybavení a věcech, které jsou součástí domácnosti. Jsou to věci jako nábytek, elektronika, elektrospotřebiče, oblečení, sportovní vybavení apod.

Jak vybrat pojištění nemovitosti

Jak správně vybrat pojištění nemovitosti nebo domácnosti

U pojištění se zajímejte o výši pojistné částky. To je maximální suma, kterou dostanete od pojišťovny vyplacenou v případě vzniku škody uvedené v pojistných podmínkách. V případě pojištění nemovitosti pomůže se stanovením optimální částky odborný odhad.

Kdy pojistit nemovitost

„Můžete si sjednat pojištění na situace, kdy nemovitost vlastníte a bydlíte v ní, ale i na případy, kdy ji pronajímáte. Další kategorií jsou pak nemovitosti k rekreačním účelům, tedy chaty nebo chalupy,“ upřesňuje Nela Maťašeje z pojišťovny Direct.

Co nelze zařadit s ohledem na povahu věci do předmětů pojištění domácnosti

nábytek, elektronika, obuv, oblečení. Pojištění se vztahuje obvykle i na movité věci, které se staly součástí souboru zařízení pojištěné domácnosti v době trvání pojištění. Pojištění domácnosti se nevztahuje na nemovité věci.

Která pojišťovna plní nejlépe

Žebříček pojišťoven: Jak dobře pojišťovny plní

Pojišťovna Neživotní pojištění: náklady na plnění v % z přijatého pojistného
ČPP 59%
KOOPERATIVA 58%
ALLIANZ 57%
AXA 51%

Jak stanovit cenu nemovitosti pro pojištění

Obecně lze stanovit pojistnou hodnotu třemi základními způsoby: Cenu nemovitosti si určí pojištěný sám, cena nemovitosti je stanovena podle ceny obvyklé (tj. je zpracován cenový odhad), nebo je spočítána stavební hodnota (tj. je určena cena, za níž by bylo možné srovnatelnou nemovitost znovu postavit).

Co se počítá do pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti zpravidla kryje škody, které ve vaší domácnosti napáchají živly – vichřice, krupobití nebo třeba úder blesku. V základní variantě pojištění většinou bývá také riziko požáru, krádeže, loupeže i povodní a záplav.

Na koho se vztahuje pojištění domácnosti

Na co se vztahuje pojištění domácnosti Zjednodušeně řečeno se pojištění domácnosti vztahuje na veškeré movité věci, které patří k zařízení domácnosti, nebo slouží k jejímu provozu a slouží k uspokojování potřeb členů domácnosti.

Kdy přijdou peníze z pojistky

Peníze vyplácíme u jednodušších případů obvykle do 5 dnů, u složitějších do 20 dnů od nahlášení pojistné události. Ze zákona jsme povinni ukončit šetření pojistné události do 3 měsíců od jejího nahlášení.

Jak zjistit pojistnou částku nemovitosti

K určení pojistné částky vaší nemovitosti můžete použít znalecký posudek. Pokud není k dispozici, pomůže vám s jejím určením vyškolený poradce. V případě pojištění nemovitosti by pojistná částka měla odpovídat hodnotě, za kterou byste v tomto čase a na stejném místě postavili stejnou stavbu, jakou si chcete pojistit.

Na co se vztahuje pojištění domu

Jednoduchá poučka zní: Vezměte dům a otočte jej vzhůru nohama. To, co se vysype, patří do domácnosti, zbytek je nemovitost. Pojištění domácnosti kryje škody na vybavení a věcech, které jsou součástí domácnosti. Jsou to věci jako nábytek, elektronika, elektrospotřebiče, oblečení, sportovní vybavení apod.

Jak dlouho se řeší pojistná událost

V okamžiku nahlášení pojistné události pojišťovna musí bez odkladu zahájit likvidaci pojistné události, kterou je pověřený vybraný likvidátor. Likvidace by měla být určena nejpozději do 3 měsíců od nahlášení pojistné události, není-li určeno jinak.

Kdo musí nahlásit pojistnou událost

V případě nehody musí škodu z povinného ručení na pojišťovnu nahlásit obě strany, tedy jak viník, tak poškozený. Až potom může pojišťovna začít plnit. Pokud jste poškozený, je třeba mít na paměti, že pojistnou událost je třeba hlásit na pojišťovně viníka nehody, nikoliv u pojišťovny, kde máte povinné ručení vy.

Kdy nejpozdeji nahlásit pojistnou událost

Nahlaste pojistnou událost co nejdříve

U pojistných události je promlčecí lhůta několik let, zavedenou praxí ale je informovat pojišťovnu ihned po vzniku pojistné události. V opačném případě se může stát, že pojišťovna pro nedostatek důkazů odmítne pojistné plnění vyplatit.

Jak dlouho lze nahlásit pojistnou událost

Ano, pojistnou událost lze uplatnit i zpětně v zákonné lhůtě, a to konkrétně: 3 roky před a 1 rok po vzniku pojistné události u pojištění hospitalizace, pracovní neschopnosti, ztráty zaměstnání a invalidity, 10 let před a 1 rok po vzniku pojistné události u životních pojištění pro případ smrti nebo dožití.

Jak se řeší pojistná událost

V případě, že nemusíte volat k nehodě policii, stačí vyplnit záznam o nehodě, doplnit fotodokumentaci a kontaktovat vaši pojišťovnu, ať už online, telefonicky či osobně. Pokud voláte k nehodě policii, nic vyplňovat nemusíte. Policie vám vystaví protokol o nehodě, který následně předáte pojišťovně.