Co je to hutní sklo?

Co je to hutní sklo?

Kdy se objevilo sklo

Sklo bylo objeveno v polovině 3. tisíciletí př. n. l. v Mezopotámii. Zpočátku bylo velmi nečisté a používalo se především na výrobu ozdob (korálků).

Jak tavit sklo

Sklovina se taví v sklářské peci při teplotě 1200°C až 1500 °C, boritokřemičité sklo při teplotě až 1630°C a křemenné sklo okolo 2000°C. Po roztavení se dále vyčeří, případně odbarví, obarví, zakalí. Neroztavené části se na hladině skloviny sbírají v podobě sklářské pěny (sklářská žluč).

Jak se zdobí sklo

Sklářské barvy se nanášejí na povrch skla štětcem, postřikem přes šablonu nebo protlačováním sítem (síťový tisk). Aby malba dobře držela, zataví se sklo opět v peci. Lazurování se provádí pomocí soli mědi, které zbarvují sklo žlutozeleně, černě a červeně a soli stříbra, které zbarvují sklo žlutě.

Jak se vynalezlo sklo

Dějiny skla nezačínají až v Mezopotámii, kde tamní mistři ve 3. tisíciletí vynalezli techniku výroby skla. Sklo se vyskytuje i v přírodě. Vznikne, když se při velkém žáru roztaví křemičitý písek a roztavená hmota se ochladí.

Z jakých surovin se vyrábí sklo

Základem pro výrobu skla je směs surovin, ze kterých se sklo vyrábí. Tato směs se nazývá kmen. Základní surovinou pro výrobu skla jsou sklářské písky s obsahem 60 – 80% oxidu křemičitého. Dalšími základními složkami běžných skel jsou oxid vápenatý, sodný a draselný.

Jak se dělá sklo

Hlavní složkou skla je oxid křemičitý (SiO2) a vyrábí se tavením křemičitého sklářského písku s přísadou uhličitanu draselného (potaše) a následným poměrně rychlým ochlazením taveniny, která tak nestačí vytvořit krystalovou mřížku.

Jak se říká přírodnímu sklu

Blesk například zanechával na písečných pouštích zvláštní rourovité útvary, kterým se říká fulgurity. Je to obyčejný ztavený písek. Ztuhnutím žhavé sopečné lávy vzniká také přírodní sklo – obsidián, z kterého si lidé už v pravěku vybrušovali nástroje a figurky.

Kde se v ČR vyrabi sklo

Jediným výrobcem velkoformátového plochého skla v České republice je společnost AGC Flat Glass Czech, a.s., člen AGC Group se sídlem v Teplicích. Tato společnost je v současnosti největším výrobcem plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě.

Co patří do skla

Do nádob na sklo nepatří keramika, porcelán, autosklo, zrcadla, drátované sklo, zlacená a pokovená skla. Varné a laboratorní sklo, stejně jako sklokeramika do kontejneru také nepatří. Vratné zálohované sklo vracejte zpět do obchodu.

Co je to sklo

Sklo je tuhý roztok kovových oxidů v oxidu křemičitém. Při chladnutí zabrání velká viskozita skloviny pohybu molekul, a tím i krystalizaci křemičitých sloučenin. Vznikne průhledné sklo.

Jak se vyrábí skleničky

Sklovina se taví v sklářské peci při teplotě 1200°C až 1500 °C, boritokřemičité sklo při teplotě až 16300C a křemenné sklo okolo 20000C. Po roztavení se dále vyčeří, případně odbarví, obarví, zakalí. Neroztavené části se na hladině skloviny sbírají v podobě sklářské pěny (sklářská žluč).

Co je potřeba na výrobu skla

Základní surovinou pro výrobu skla jsou sklářské písky s obsahem 60 – 80% oxidu křemičitého. Dalšími základními složkami běžných skel jsou oxid vápenatý, sodný a draselný. Tyto oxidy jsou dodávány do kmene formou nerostných (např. vápenec) nebo chemicky připravených surovin (např.

Co patří a nepatří do skla

Do bílého kontejneru vhazujeme sklo čiré. Tedy lahve od nápojů, sklenice od kečupů, marmelád či zavařenin. Není potřeba je vymývat, stačí pořádně vyprázdnit. Do nádob na sklo nepatří keramika, porcelán, autosklo, zrcadla, drátované sklo, zlacená a pokovená skla.

Co se starym sklem

Tabulové sklo je sice podobné čirému sklu z lahví a sklenic, ale světe div se, zbytky rozbitých oken nebo dveří nepatří do bílého kontejneru na čiré sklo. Tohle vysypané neštěstí patří do zeleného kontejneru na barevné sklo, ve větším množství je lepší jej odvézt do sběrného dvora.

Kam s Tabulovým sklem

Tabulové sklo patří do zeleného kontejneru. Větší množství je vhodnější odvézt do sběrného dvora. Talíře, hrnky a další porcelánové a keramické výrobky po té, co doslouží, patří do směsného odpadu.

Kam vyhodit celni sklo

Autoskla se nerecyklují jako běžné skleněné obaly. Proto se je do kontejnerů na obalové sklo nepatří. Je možné je odevzdat jako velkoobjemový odpad do patřičných kontejnerů. Ideální je odevzdat je v autorizovaných servisech.

Co nepatří do skla

Do nádob na sklo nepatří keramika, porcelán, autosklo, zrcadla, drátované sklo, zlacená a pokovená skla. Varné a laboratorní sklo, stejně jako sklokeramika do kontejneru také nepatří.