Co je to vývar a?

Co je to vývar a?

Co je to vývar B

Čirý až mléčný vývar s vůní a chutí po použitých surovinách používaný jako základ mnoha pokrmů.
Archiv

Jak se dělá vývar

Hrnec s masem a vodou pomalu přiveďte k varu. Mezitím ještě přidejte kořenovou zeleninu a koření. Jakmile dosáhne voda bodu varu, snižte plamen na minimum tak, aby se vývar nevařil, ale doslova táhnul – jemně pobublával. Na povrchu začne vznikat pěna, kterou odebírejte děrovanou lžící.
ArchivPodobné

Na co použít hovězí vývar

Krémová květáková polévka, klasická zeleninová nebo zdravá pohanková, všechny polévky zpestří vývar. Jen musíte dobře zvolit druh vývaru ke druhu polévky. Ke květákové, houbové, kulajdě nebo pórkové se hodí se hodí spíše vývary z drůbeže, rajskou, frankfurtskou, dršťkovou nebo houbovou naopak lépe dochutí vývar hovězí.

Na co je dobrý vývar

Pomáhá snižovat záněty a podporuje zdraví trávicího traktu. Také působí jako inhibiční neurotransmiter, což znamená, že pomáhá uklidňovat naše nervové systémy a zlepšovat kvalitu spánku. Kuřecí vývar také obsahuje mnoho dalších živin, jako jsou vitamíny B a E, hořčík a fosfor.
Archiv

Jaké jsou druhy polévek

Příklady polévekbramboračka (bramborová polévka)kulajda.dršťková polévka.slepičí polévka.hovězí vývar.drůbeží vývar.hrášková polévka.gulášovka (gulášová polévka)

Co jsou to bílé polévky

Polévky bílé – všechny polévky zahušťované jíškou, polévky šlemové, krémové, kašovité. Speciální polévky – národní polévky, některé polévky rybí, zvěřinové, drůbeží a polévky studené. Bílé polévky připravujeme z vývaru B nebo z jiného vývaru z masa, kostí, zeleniny, drůbeže, hub apod.

Jak ochutit vývar

Na dva litry polévky stačí dva bobkové listy, tři až čtyři kuličky nového koření a osm až deset kuliček pepře. Někdo si to nedovede představit bez snítky aromatického libečku nebo kerblíku, my se zejména u hovězího vývaru přimlouváme za přidání snítky tymiánu a hladkolisté petržele.

Jak na zakalený vývar

"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař.

Proč se zakalí vývar

Častou chybou je, že vývar není čirý, jak by měl být, ale zakalený. Částečně je to proto, že jste poctivě nesbírali pěnu. Druhou příčinou je, že se vařil a nebublal.

Jak se vaří hovězí vývar

Hovězí maso a kosti nejprve opečeme v troubě (asi 20 minut, nemusíme). Pak vše vložíme společně s očištěnou zeleninou, kořením do hrnce, zalijeme studenou vodou. Na malém plameni vaříme 3 hodiny. Nakonec polévku dosolíme, přidáme bylinky.

Proč jíst vývar

Podporuje zdravý mozek, pomáhá chránit pohyblivost kloubů a celkovou vitalitu těla. Když vám není dobře, hrnek horkého vývaru vás zaručeně postaví na nohy. Když si dáte vývar před jídlem, snížíte tím příjem kalorií. Ve vývaru je želatina, zlepšující spánek, kognitivní funkce a působící proti stárnutí.

Proč pít vývar

Konzumací hovězího či jiného vývaru získáme mnoho vitamínů, minerálů, aminokyselin a významně podpoříme trávení (takže doporučuji pití nebo spíše usrkávání malého množství teplého vývaru během jídla). A tím, že podpoříme trávení, podpoříme např. i spalování tuku, imunitu a v neposlední řadě pomůžeme kloubům a vazům.

Jak dělíme polévky

Bílé polévky.Hnědé polévky (vývary)Přesnídávkové polévky.Zdravotní polévky.Zvláštní (speciální) polévky.

Co patří do polévky

Nejoblíbenější koření do polévkybobkový list. Bobkový list patří k základním kořením české i světové kuchyně.borščbylinky do polévky.celer.cibule.citronová tráva.černý pepřčesnek.

Co použít když nemám vývar

Některé polévky jsou proto založené na mléku (kyselka, koprová polévka), jiné uvítají přídavek rajčatového pyré (italské minestronky), další se například spoléhají na čarovnou moc vody z namáčení sušených hub. To vše jsou právoplatné chmaty a polévce opravdu prospějí, pokud není vývar po ruce.

Jak dlouho se dělá vývar

Ne vždy platí, že čím déle je vývar na plotně, tím lépe. Hovězí a vepřové můžete nechat táhnout klidně až 12 hodin, kuřecímu masu bohatě stačí 4 až 5 hodin a zelenině dokonce jen 1 až 2 hodiny. A ryby vařte nejdéle hodinu, po delší době se totiž z kostí začne uvolňovat vápník a vývar má pak nahořklou chuť.

Kdy se solí vývar

Půl hodiny před koncem vaření masa přidejte do vývaru očištěnou kořenovou zeleninu a zelené bylinky. Taky byste měli polévku v této fázi finálně nebo téměř finálně dosolit, a to zarovnanou lžičkou soli na jeden plánovaný litr polévky.

Jak vyčistit zakalený vývar

"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař.

Jak dlouho dělat hovězí vývar

K opečené zelenině přidám cibuli, maso, kosti, všechno koření a sůl. Zaliju studenou vodou a přivedu k varu. Poté stáhnu na mírný plamen a nechám vývar "táhnout" 4-6 hodin. Během vaření vývar sleduju, nemíchám a pomocí polévkové lžíce opatrně z hladiny odebírám pěnu, která se mi tvoří na povrchu.

Jak vyčistit zakalený masový vývar

"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař. Pak se to nesmí zamíchat.

Co znamená táhnout vývar

02. Vývar nechte minimálně čtyři hodiny táhnout. To znamená, že voda bude těsně pod bodem varu a zjednodušeně řečeno platí, že čím déle budete maso a zeleninu při nižší teplotě vařit, tím bude vývar lepší.

Kdo vymyslel polévku

První polévky připravovali pravděpodobně naši předkové již v době kamenné! Polévkami plnili své misky staří Římané, Řekové, Egypťané, obyvatelé dávné Byzance a samozřejmě řada asijských národů.

Co je to vložka do polévky

Vložkami mohou být: Vařená zelenina, vejce tepelně zpracovaná, svítky, celestýnské (fritátové) nudle, sedliny, smažené vložky z vaječného těstíčka, krutony.

Co dělat když se zakalí vývar

"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař.

Co dělat aby byl vývar Čirý

Pokud se vám polévka přece jen zakalí, vyšlehejte tuhý sníh z bílků, vmíchejte ho do vychladlého vývaru a zahřívejte, až se bílky vysrážejí. Nachytají na sebe všechny nečistoty a při cezení se na nich udrží. Před sléváním hotového vývaru vždy do cedníku dejte papírovou kuchyňskou utěrku.