Kdo byli Sparťané?

Kdo byli Sparťané?

Kdo vládl ve Spartě

Spartě vládli vždy společně dva králové, po jednom z rodu Ágidovců a Eurypontovců. Králové (basileové) neměli žádnou absolutní moc, dokonce měli moc velmi malou. Ve skutečnosti veleli vojsku, byli soudci v některých oblastech (především rodinného) práva a získali také některé kněžské funkce.
ArchivPodobné

Kdo vedl Spartu

AC Sparta Praha
Předseda Daniel Křetínský
Trenér Brian Priske
Oficiální webová stránka
Největší úspěchy

Jak se žilo ve Spartě

Sparťané se nezabývali prací (pracovali heilóti), žili vojenským způsobem života (i tak vychovávali své potomky), od 20 do 60ti let cvičili muže ve vojenských táborech a čas od času uskutečňovali trestné výpravy proti heilótům. Základ vojska tvořili těžkooděnci, hoplité.

Jaký je rozdíl mezi Spartou a Athénami

Zatímco síla a moc Sparty stála výlučně na její moci, vojenská síla a moc Atén vznikala na bázi kulturní a obchodní. Atény nebyly nikdy tak dobrými válečníky jako byli Sparťané. Zato byli velice dobří zemědělci, řemeslníci a především obchodníci. Svoboda měla pro ně velký význam. .

Jak zemřel Leonidas

První dochovaná informace o Leónidovi pochází z roku 489 nebo 488 př. n. l., kdy se stal králem, když Kleomenés I. za nevyjasněných okolností zemřel. Příčinou Kleomenovy smrti byla patrně sebevražda, avšak nelze vyloučit, že se jednalo o vraždu, do níž byl Leónidás zapleten.

Kde sidlila Sparta

Sparta ležela na jihu poloostrova Peloponnesos, v kraji zvaném Lakónie.

Kdo trénuje Spartu Praha

Brian PriskeAC Sparta Praha / Hlavní trenérBrian Priske je dánský fotbalový trenér, bývalý hráč a reprezentant. Od sezony 2022/23 vede pražskou Spartu, se kterou získal v tomto ročníku mistrovský titul. Wikipedie

Jak se jmenovala Sparta Praha

Názvy

Datum Název klubu
26. 2. 1965 TJ Sparta ČKD Praha
23. 2. 1953 TJ Spartak Praha Sokolovo
22. 2. 1951 Sparta ČKD Sokolovo
14. 7. 1949 Sokol Bratrství Sparta

Jak padla Sparta

Peloponéská válka probíhala v letech 431 př. n. l. až 404 př. n. l. mezi athénským námořním spolkem, vedeným Athénami, a peloponéským spolkem, jehož vedoucím státem byla Sparta. Válka byla přerušena několika příměřími a skončila vítězstvím Sparty.

Kdo vyhrál v peloponéské válce

Peloponéská válka probíhala v letech 431 př. n. l. až 404 př. n. l. mezi athénským námořním spolkem, vedeným Athénami, a peloponéským spolkem, jehož vedoucím státem byla Sparta. Válka byla přerušena několika příměřími a skončila vítězstvím Sparty.

Kdo zradil Sparťany

Thermopyly jsou místem, kde se v roce 480 před naším letopočtem spartský král Léonidas hrdinně bránil obrovské perské armádě. Jednu z nejrozsáhlejších vojenských operací starověku rozpoutal král Xerxés I., aby potrestal Athéňany a Sparťany za jejich vzdor vůči moci Perské říše.

Kdo zradil Leonida

Vydal se za Xerxem, a prozradil mu, jak se dostat ke sparťanům a zničit je. Za to chtěl na oplátku ženy a zbroj s bohatstvím. Léonidas ještě zjistil, že je zradil právě Ephialtes, ale nezabil ho, pouze ho urazil.

Kde trenuje HC Sparta Praha

Stánek Sparty je multifunkční arénou, která může být během několika málo hodin přeměněna z extraligového zimního stadiónu na koncertní sál, prezentační plochu, sportovní areál, sál s molem pro pořádání módních přehlídek, párty nebo setkání několika tisícovek lidí.

Co znamená slovo Sparta

Sparta (dórsky Σπάρτα; řecky Σπάρτη Sparté) byla starověká řecká obec a hlavní město stejnojmenného městského státu (polis) známého ve starověku jako Lakedaimón (dórsky Λακεδαίμων). Jeho teritorium zahrnovalo území dnešní Lakónie na jihu Peloponéského poloostrova.

Co znamenaji barvy Sparty

Základním prvkem byla kombinace žluté a červené, což jsou barvy Prahy jako královského města. Aby se dotvořila trikolora, přidali zakladatelé Sparty nad ně barvu modrou coby symbol Evropy. Postupem let se měnily dresy, název klubu, hráči i stadion, na sparťanskou trikolóru se však nikdy nikdo neodvážil sáhnout.

Kdo chodil v Athénách do školy

Vzdělávání Škola byla jen pro svobodné chlapce. Hlavní předměty vyučování byly čtení, psaní a hudba. Každý občan se to potřeboval naučit, stejně jako hru na hudební nástroj, protože hudba byla součástí každé slavnosti a oslavy.

Kdo to je Perikles

Periklés (řecky Περικλῆς) (500 př. n. l. – 429 př. n. l.) byl starověký řecký athénský demokratický státník a politik.

Jak dopadly Recko Perske valky

Bitva skončila po západu slunce naprostým řeckým vítězstvím. Řekové přišli v tomto zápase o 40 triér, naproti tomu perské ztráty činily 200 lodí a kolem 50 000 mužů. I přes porážku na moři perské vojsko dosud okupovalo Attiku a jejich loďstvo nadále převyšovalo řecké svým počtem.

Kdy byla Sparta naposledy titul

Mistrovské oslavy 1990

Poté se ale začali postupně prokousávat vzhůru a v ročníku 1989/1990 dosáhli po dlouhých 36 letech na mistrovský titul. Čtvrtý triumf přidala Sparta hned o tři roky později, když na jaře 1993 získala poslední federální titul.

Kdo trénuje HC Sparta Praha

Realizační tým

Hlavní trenér Asistent trenéra
PAVEL GROSS MILOSLAV HOŘAVA

Proč má Sparta 3 hvězdy

Nové pěkné dresy už mají, teď ještě aby vybojovali zpátky mistrovský titul. Zatím jich má fotbalová Sparta na svém kontě 35, a tak nad znakem na rudých trikotech přibyly tři hvězdy vyjadřující počet titulů v desítkách. Inspirací nové kolekce byla 20.

Co to jsou Archonti

Politické zřízení v Athénách prošlo složitým vývojem. Původně vládla aristokracie (v čele stál král, vládli archonti (úředníci) a areopag (rada starších)). Ti sídlili na Akropoli (viz foto).

Kdy vznikly Athény

Athény

Athény Atény Αθήνα
Vznik 7. tisíciletí př. n. l.
Oficiální web www.cityofathens.gr
Telefonní předvolba 210
PSČ 10x xx, 11x xx, 120 xx

Kdo vládl v Athénách

Úspěšný vladař Periklés (490–429 př. n. l.) dovedl Athény na politický vrchol a staral se i o zvelebení města, zejména staveb na Akropoli. Město se však zapletlo do válečných sporů zejména se Spartou a na velkou epidemii tyfu () zemřel roku 429 patrně i Periklés.

Jakou reformu udelal Solon

Solónovy reformy přinášejí do Athén mnoho revolučních změn – rolníci získávají politická práva, zástupci všech čtyř občanských tříd mají právo účasti na soudech a moc starého sněmu je omezena na úkor občanského sněmu, úředníci jsou pak vybíráni losem.