Co je to polyamid?

Co je to polyamid?

Co je lepší polyamid nebo polyester

Pro výrobce i zákazníky je výhodou, že polyester lze dobře barvit v širokém barevném spektru. Obvykle je dražší. Polyamid (nylon) je ze všech tří nejpevnější a má nejdelší životnost. Pevnost si podrží i v mokrém stavu.
ArchivPodobné

Co se vyrábí z polyamidu

Syntetický materiál, který má schopnost rychle usychat a absorbovat jen málo vlhkosti, to je polyamid. Skvěle se proto hodí pro sportovní oblečení, funkční a spodní prádlo nebo třeba plavky. Setkáte se s ním ale i u kabátů, svetříků nebo triček. Polyamid je hladký a příjemný na omak.
Archiv

Jakou zkratku má polyamid

Má velmi dobrou pevnost, odolnost proti oděru a dlouhou životnost. Mezi nejpoužívanější polyamidová vlákna patří nylon. Velmi často se na trhu setkáte s kombinací tohoto materiálu s dalšími materiály jako vlna apod.
Archiv

Jak se vyrábí polyamid

Polyamidová vlákna se vyrábějí ze dvou vláknotvorných polymerů, polyamidu 6 nebo polyamidu 6.6. Polyamid 6 vzniká polyadicí z kaprolaktamu, polyamid 6.6 se vytváří polykondenzací z kyseliny adipové a hexametyléndiaminu. Polymery se zvlákňují z taveniny.

Proč nosit polyester

Proč se tolik používá polyester Polyester je v podstatě fajn. Je to levné, dá se z toho dělat spousta funkčních vláken. Vydrží špatné zacházení a pokud ho nespálíte, tak tu pobude asi dvě stě let.

Jak poznat polyamid

Polyamid – Polyamide

Syntetické vlákno původem z ropy (jako většina syntetických vláken). Polyamidové vlákno se vyznačuje samými superlativy – vysoká pevnost, odolnost, pružnost, snadné udržování. Nejpoužívanější pro výrobu dámských punčoch, plavek a sportovních oděvů. Velmi nepatrně přijímá vlhkost.

Jak prát polyamid

POLYAMID (PA)

Pere se do 60 °C. Každé vyprání zvyšuje trvanlivost tkanin nebo pletenin z polyamidu. Při sušení v sušičce vzniká elektrostatický náboj, doporučujeme sušit volně pověšené. Teplota žehličky nesmí u výrobků z čistého polyamidu přesáhnout 120°C.

Co to je polyester

Polyester je syntetické vlákno. Vlastnosti: U materiálů z polyesterového vlákna oceníte zejména jejich velmi dobrou odolnost vůči oděru a působení světla a slunečních paprsků. Tyto materiály jsou tak velmi trvanlivé a stálobarevné.

Co je polyester vlakno

Polyesterová vlákna (mezinárodní zkratka PES) jsou syntetické výrobky ze skupiny, ke které patří textilní vlákna z polyetylentereftalátu (PET), z polybutylentereftalátu (PBT) a z polytrimetylentereftalátu (PTT). Označením polyesterová vlákna jsou zpravidla míněny výrobky z PET, ze kterého velká většina vláken pochází.

Co je to 100% polyester

Jedná se o syntetické vlákno, které je vyrobeno z lineárních makromolekul. Jako polyesterová vlákna se nejčastěji označují výrobky z polyetylentereftalátu (PET). Polyesterová vlákna jsou lehká, nemačkavá a nepohlcují mnoho vlhkosti. Díky tomu se s oblibou používají například k výrobě funkčního oblečení.

Co je 100% polyester

Jedná se o syntetické vlákno, které je vyrobeno z lineárních makromolekul. Jako polyesterová vlákna se nejčastěji označují výrobky z polyetylentereftalátu (PET). Polyesterová vlákna jsou lehká, nemačkavá a nepohlcují mnoho vlhkosti. Díky tomu se s oblibou používají například k výrobě funkčního oblečení.

Co je to elastan

Elastan je syntetické vlákno. Jedná se o vysoce pružné polyuretanové vlákno. Vlastnosti: Charakteristickým znakem elastanových vláken je jejich vysoká pružnost.

Co je za materiál viskóza

Viskóza je vlákno, které je vyrobené na bázi regenerované celulózy. Základní surovinou pro výrobu bývá nejčastěji dřevo nebo bavlna, popř. jiná surovina s větším obsahem celulózy. Materiály na bázi regenerované celulózy sice nejsou čistě přírodní, ale lze je považovat za jakousi alternativu k přírodním materiálům.

Jak vypadá mikrovlákno

Jak již název napovídá, mikrovlákno je látka vyrobena z velmi tenkých vláken. Na dotek připomíná semišovou useň, ale na pohled vypadá luxusně. Díky svým výborným vlastnostem patří dnes mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější potahové materiály na sedací soupravy.

Co znamená zkratka PES

Mezinárodní zkratka PES se používá k označení skupiny polymerů s esterovou funkční skupinou – tzv. polyesterů. Tato skupina syntetických výrobků zahrnuje textilní vlákna vyrobená z tzv. polyetylentereftalátu (PET), polybutylentereftalátu (PBT), polyetylennaftalátu (PEN) a z polytrimetylentereftalátu (PTT).

Co je to Lycra

Lycra® je syntetické vlákno. Jedná se o vysoce pružné značkové polyuretanové vlákno, které je registrované firmou Invista (www.invista.com , www.lycra.com ). Vlastnosti: Charakteristickým znakem vláken Lycra® je jejich vysoká pružnost.

Co je to za materiál polyester

Polyester je syntetický materiál, který se vyrábí z různých látek, nejčastěji z tzv. PET (polyetylentereftalát). Polyesterová vlákna vznikají tak, že se hmota v tekutém stavu protlačí tryskou, čímž vznikne vlákno. Tato vlákna se mohou vyskytovat prakticky ve všech textilních výrobcích.

Co je to tencel

Tencel je obchodní název pro tkaninu obvykle nazývanou jako lyocell – tedy druh viskózy vyráběný z rozdrcených dřevěných vláken, resp. z buničiny, anebo recyklací jiných textilií. Oproti klasické viskóze je lyocellové vlákno odolnější a pevnější.

Co je 100% mikrovlákno

Mikrovlákno je velmi jemná a příjemná tkanina ze 100% polyesteru na omak připomínající hedvábí. Ložní povlečení z mikrovlákna je až neuvěřitelně jemné a hebké, zároveň také stálobarevné – i po několika vypráních si zachovává jasné barvy. V létě chladí a v zimě naopak udržuje tělesnou teplotu.

Jaký je rozdíl mezi mikrovláknem a Mikroplyšem

Rozdíl mezi mikroplyšem a mikroflanelem poznáte na první pohled. Mikroplyš má vyšší chlup, díky čemuž je hebké a nadýchané. Mikroflanel má kratší chlup a je velice jemný na dotyk. To jsou jediné a zásadní rozdíly těchto materiálů.

Co se vyrábí z polyesteru

Polyestery – polytrimetylentereftalát (PTT)

Mezi charakteristické vlastnosti těchto vláken patří vysoká elasticita s opakováním pružnosti, hebkost na omak. Vlákna se používají k výrobě lehkých sportovních oděvů, plavek či vlasových přízí určených např. k výrobě koberců. Vlákna se označují také jako 3GT filamenty.

Co je Spandex materiál

Spandex je syntetické polymerické vlákno, známé také jako Elastan nebo Lycra, používané při výrobě oděvů jako náhražka za těžší pryž, vždy se mísí s přírodními materiály (bavlna, vlna nebo hedvábí), má vynikající elasticitu, oděvy z materiálu s tímto vláknem jsou pevné, pohodlné, odolné oděru a nemačkají se.

Co je 100% lyocell

Lyocell je přírodní vlákno nové generace. Jedná se o přelom ve výrobě textilií, nadmíru šetrný k životnímu prostředí. Je to měkký, jemný materiál, na omak velmi příjemný. Vyniká svou prodyšností, lehkostí a je chladivý.

Co je to materiál Modal

Modal je přírodní materiál, druh viskózy – přezdívá se mu umělé hedvábí. Vyrábí se z celulózy bukového dřeva. Na těle se nosí příjemně, je velmi lehký, vzdušný, navíc skvěle odvádí pot. Proto spodní prádlo mívá příměsi modalu, bavlny a elastanu.

Jak vypadá Mikroplyš

Tato jemná a hebká struktura látky, která je tvořena hustými delšími chloupky připomíná kožíšek plyšového medvídka, či srst zvířete. Mikroplyš se dál může pyšnit vynikající hřejivostí, hebkostí a snadnou udržovatelností.