Jak jezdit s motorem po go?

Jak jezdit s motorem po go?

Jak dlouho zajíždět motor po GO

Po ujetí přibližně pěti tisíc kilometrů by měl být motor již zajetý a v tu chvíli se ho nebojte občas vytočit do vysokých otáček. Tím se v něm vypálí nechtěné usazeniny a motoru to prospívá. I nadále se ale vyvarujte podtáčení, studenému chodu na volnoběh nebo svižné jízdě s turbem do posledních metrů cesty.
Archiv

Jak správně zajet motor

Prvních 1000 km nezatěžujte motor více než na 3/4 nejvyšších přípustných otáček motoru a nejezděte s přívěsem. Během 1000 až 1 500 km můžete zvyšovat zatížení motoru až na nejvyšší přípustné otáčky motoru. Toť vše.
Archiv

Jak jezdit s novým autem

Spalovací motor – Prvních 1000 km se snažte udržovat otáčky v rozmezí od 2000 do 4000 u benzínového a od 1500 do 2500 u naftového motoru. Často měňte otáčky a vyhněte se prudké akceleraci. Prvních 2000 km nejezděte s přívěsem. Pokud u výkonných sportovních modelů N vyměníte po zajetí olej, také jim jen prospějete.

Jak správně zajet motor TSI

Během prvních 1 500 kilometrů je motor v záběhu. – Nejezděte rychleji než 3/4 maximální rychlosti zařazeného převodového stupně, t.j. na 3/4 nejvyšších přípustných otáček motoru. – Nejezděte na plný plyn.

Jak často projet auto

Nejlepší by bylo se každý týden vozem projet na vzdálenost do dvaceti kilometrů. Během takové jízdy bychom měli intenzivně brzdit, často řadit, především ale zahřát motor na optimální provozní teplotu. Pokud ovšem tuto možnost nemáte, pak se o většinu dílů můžete postarat také na parkovacím místě.

Jak zajet nové turbo

Nutné je použití výrobcem předepsaného oleje a olejového filtru pro daný typ vozidla. Po namontování nového turba odpojit konektory vstřikovačů, 15 sec. protáčet motor pouze startérem, poté připojit vstřiky vozidlo nechat 5 min. běžet na volnoběh.

Kdy je motorka zajetá

střídejte otáčky do třetiny až poloviny škály, ale motor nepodtáčejte, škálu otáček nad polovinu překračujte až po 500 km, ale jen krátkodobě, co nejvíce brzděte motorem a řaďte, aby si sedla převodovka, kombinujte krátké a dlouhé zrychlování a zpomalování.

Co je to Podtaceni motoru

Dost možná jste to již u někoho viděli, dost možná to i sami provozujete a nabýváte dojmu, že tak činíte v zájmu úspornosti. Řeč je o podtáčení motoru, kdy dáváte svému čtyřválcovému agregátu (v nejhorším případě dieselovému) na frak zbytečně nízkými otáčkami při jízdě.

Jak zajíždět benzínový motor

Desatero pro správné zajetí nového motoru

Během prvních 1000 km nevytáčejte benzinový motor nad 3500 ot./min, diesel na více než 2500 ot./min! S nízkými otáčkami to nepřehánějte a udržujte motor ve středním pásmu. Podtáčení mu škodí nejen v záběhu, ale i po zajetí. Po ujetí cca 1000 km vyměňte olej včetně filtru!

Jak správně jezdit s benzinovým motorem

Hodně řidičů řadí pozdě a drží otáčky zbytečně vysoko. Snažte se proto vždy co nejrychleji odřadit na nejvyšší možný převodový stupeň. Dnešní motory zvládají nižší otáčky bez větších problémů. U benzinových řaďte klidně do 2500/min, u turbodieselů už kolem 2000/min.

Jaký motor na krátké trasy

Benzínový motor

Klasické benzínové motory jsou obvykle charakteristické svou jednoduchou konstrukcí, díky níž se můžou pochlubit nižší poruchovostí a nižšími náklady na servis a opravy. Mezi další výhody těchto motorů patří tichý provoz a bezproblémové jízdy na krátké vzdálenosti.

V jakých otáčkách jezdit

Motor je dobré před vypnutím ochladit jízdou pomalejší jízdou při nižších otáčkách, nebo alespoň ho nechat chvíli pracovat ve volnoběžných otáčkách. Optimální je řadit při 2500 ot./min. a otáčky udržovat mezi 1500-2000 ot./m., při kterých se motor cítí nejlépe. Turbo začíná spínat kolem 1500 ot./m.

Co škodí autu

7 zlozvyků, kterými si nevědomky ničíte autoOdkládání nohy na spojku/brzdu.Nemytí auta/špatné mytí auta.Zatahování ruční brzdy při každém parkováníVytáčení studeného motoru.Nedochlazování turbodmychadla.Podtáčení motoru.Dlouhé brzdění z táhlých kopců

Jak se má jezdit s turbomotorem

U TB je vhodné dávkovat plyn pomaleji a jemněji, při běžné civilní jízdě si často vystačíte s první ¼ chodu pedálu, u těch silnějších motorů jde doslova o pár prvních milimetrů. Zde opět, pokud se jedná o plynulou jízdu, tak je nejlepším pomocníkem tempomat, který vše udělá za vás.

Na co si dát pozor při výměně turba

Příruby a závity nemohou být opotřebené ani poškozené. Dále je třeba vyměnit motorový olej a olejový i vzduchový filtr. Doporučujeme vyměnit olejové potrubí, přičemž při jejich instalaci v žádném případě nesmí být použito těsnících tmelů.

Jak se zajizdi motorka

Při zajížděcí jízdě je nutné motor jen minimálně zatěžovat, to znamená jezdit na nižší otáčky (ale zase nepodtáčet!), rukojetí plynu otáčet asi jen do čtvrtiny a co nejvíce střídat otáčky, brzdit motorem a často řadit, aby si sedla i převodovka.

Jak se zajíždí nová motorka

V prvních kilometrech proto buďte k motorce šetrní a v žádném případě ji nežeňte do plných otáček. Jednou z nejdůležitějších věcí při zajíždění motorky je ohřátí motoru. Jakmile ji nastartujete, nechejte motor chvíli běžet a pak vyjeďte. Je lepší ho uvést na provozní teplotu pomalou a plynulou jízdou, než na volnoběh.

V jakých otáčkách radit

Optimální otáčky

Vyšší převodové stupně řaďte co nejdříve, a to mezi 2 000 a 2 500 otáčkami za minutu. Volte vždy takový převod, na kterém motor při citlivém sešlápnutí plynu ještě zareaguje mírným zrychlením. Jakmile dokončíte přeřazení a přidáte plyn, sundejte vaše chodidlo zcela ze spojkového pedálu.

Jak správně zajet nový motocykl

střídejte otáčky do třetiny až poloviny škály, ale motor nepodtáčejte, škálu otáček nad polovinu překračujte až po 500 km, ale jen krátkodobě, co nejvíce brzděte motorem a řaďte, aby si sedla převodovka, kombinujte krátké a dlouhé zrychlování a zpomalování.

V jakých otáčkách držet motor

Naslouchejte více svému motoru a máte-li rádce řazení, dvakrát uvažte, zda naslouchat jemu. Snažte se držet otáčky v oblasti přes 1500 za minutu a nebojte se s nimi více pracovat. Rozdíl ve spotřebě velmi pravděpodobně vůbec nezaznamenáte, ale v dlouhodobém horizontu můžete ušetřit dost na servisu.

Jak predchazet zanesení motoru

Zakarbonování přímovstřikových motorů zcela předejít nelze, ovšem existují způsoby, jak jej zmírnit. V první řadě je dobré často měnit olej, ideálně ještě častěji, než jak doporučuje výrobce. Právě starý olej vytváří nejvíce úsad, takže jeho čerstvost je v boji proti karbonu zásadní.

Kdy sepne turbo

Turbo začíná spínat kolem 1500 ot./m. a naplno „tlačí“ kolem 2000 ot./m. Oproti benzínovým motorům je mnohem níže položen vrchol točivého momentu, což znamená, že například při stokilometrové rychlosti (2000-2200 ot./m.)

Co jsou otáčky motoru

otáčky motoru, otáčky za minutu, r/min, ot/min

počet pravidelně se opakujících jevů za jednotku času (v tomto případě za minutu). Této jednotky se využívá pro vyjádření rychlosti otáčení nejrůznějších mechanických zařízení místo mezinárodně uznávané jednotky hertz.

Jak dlouho může být nastartované auto

Nastartované auto nechte běžet několik desítek sekund na volnoběh – ne déle než 1 až 2 minuty. Během této chvíle si můžete všimnout zvýšených otáček motoru. Motor v tu chvíli k zážehu potřebuje velmi bohatou směs s větším množstvím paliva než obvykle.

Jaké jsou optimální otáčky motoru

Optimální otáčky motoru benzínových vozů jsou od 2 000 do 3 000 ot./min, u dieselů je to 1 500 až 2 500. Právě při těchto rychlostech se na části motoru nanáší olej s optimální tloušťkou filmu a pohyby se provádějí nejsnadněji.