Co to je vývar?

Co to je vývar?

Na co je dobrý vývar

Pomáhá snižovat záněty a podporuje zdraví trávicího traktu. Také působí jako inhibiční neurotransmiter, což znamená, že pomáhá uklidňovat naše nervové systémy a zlepšovat kvalitu spánku. Kuřecí vývar také obsahuje mnoho dalších živin, jako jsou vitamíny B a E, hořčík a fosfor.

Kdy se solí vývar

Půl hodiny před koncem vaření masa přidejte do vývaru očištěnou kořenovou zeleninu a zelené bylinky. Taky byste měli polévku v této fázi finálně nebo téměř finálně dosolit, a to zarovnanou lžičkou soli na jeden plánovaný litr polévky.

Jak dlouho se dělá vývar

Ne vždy platí, že čím déle je vývar na plotně, tím lépe. Hovězí a vepřové můžete nechat táhnout klidně až 12 hodin, kuřecímu masu bohatě stačí 4 až 5 hodin a zelenině dokonce jen 1 až 2 hodiny. A ryby vařte nejdéle hodinu, po delší době se totiž z kostí začne uvolňovat vápník a vývar má pak nahořklou chuť.
Archiv

Proč jíst vývar

Podporuje zdravý mozek, pomáhá chránit pohyblivost kloubů a celkovou vitalitu těla. Když vám není dobře, hrnek horkého vývaru vás zaručeně postaví na nohy. Když si dáte vývar před jídlem, snížíte tím příjem kalorií. Ve vývaru je želatina, zlepšující spánek, kognitivní funkce a působící proti stárnutí.

Jak casto vývar

Klidně si ho můžete dopřát i každý den. Silný vývar je prostě zázrak pro naše tělo, ať už se rozhodnete připravit si slepičí, kuřecí, hovězí, rybí nebo ze zvěřiny. Uvařit si můžete pouze vývar z kostí nebo přidat i maso. Liší se vitamíny a minerály, které obsahují.

Co dělat aby byl vývar Čirý

Pokud se vám polévka přece jen zakalí, vyšlehejte tuhý sníh z bílků, vmíchejte ho do vychladlého vývaru a zahřívejte, až se bílky vysrážejí. Nachytají na sebe všechny nečistoty a při cezení se na nich udrží. Před sléváním hotového vývaru vždy do cedníku dejte papírovou kuchyňskou utěrku.

Co dělat když se zakalí vývar

"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař.

Jak se dělá vývar

Hrnec s masem a vodou pomalu přiveďte k varu. Mezitím ještě přidejte kořenovou zeleninu a koření. Jakmile dosáhne voda bodu varu, snižte plamen na minimum tak, aby se vývar nevařil, ale doslova táhnul – jemně pobublával. Na povrchu začne vznikat pěna, kterou odebírejte děrovanou lžící.

Jak dlouho se muze jíst vývar

Po zchlazení vydrží vývar v ledničce až pět dní. Můžete ho také zamrazit, zmražený vývar vydrží přibližně tři měsíce.

Kdy může dítě vývar

Používejte vývar jako základ všech jídel, které miminku uvaříte, a to už od prvních začátků přechodu od mateřského mléka k jídlu. Nejmenším miminkům můžete již od 6m dát vývar z lahve, klidně každý den, nebo místo použití vody v přípravě zeleninového pyré, polévek, omáček apod.

Proč se zakalí vývar

Častou chybou je, že vývar není čirý, jak by měl být, ale zakalený. Částečně je to proto, že jste poctivě nesbírali pěnu. Druhou příčinou je, že se vařil a nebublal.

Jak nemít zakalený vývar

Pokud se chystáte použít kosti, důkladně je omyjte studenou vodou, potřete kapkou oleje a asi deset minut pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Zbavíte je tak přebytečných bílkovin, které způsobují zakalení, a zároveň bude chuť, již vývaru dodají, intenzivnější.

Jak zchladit vývar

Doporučujeme ho zprudka zchladit – položte hrnec do studené vody. Vodu můžete několikrát vyměnit. Po zchlazení vydrží vývar v ledničce až pět dní. Můžete ho také zamrazit, zmražený vývar vydrží přibližně tři měsíce.

Jak ochutit vývar

Na dva litry polévky stačí dva bobkové listy, tři až čtyři kuličky nového koření a osm až deset kuliček pepře. Někdo si to nedovede představit bez snítky aromatického libečku nebo kerblíku, my se zejména u hovězího vývaru přimlouváme za přidání snítky tymiánu a hladkolisté petržele.

Co znamená táhnout vývar

02. Vývar nechte minimálně čtyři hodiny táhnout. To znamená, že voda bude těsně pod bodem varu a zjednodušeně řečeno platí, že čím déle budete maso a zeleninu při nižší teplotě vařit, tím bude vývar lepší.

Kdy se zkazí vývar

Vývar vám v lednici vydrží až týden. Pokud na vývaru budete mít neporušenou silnou vrstvu tuku, měl by vám v lednici vydržet i 6 měsíců. Doporučená doba vaření vývaru: Rybí vývar: 2 hodiny a déle (čím déle budete rybí vývar vařit, tím bude jeho chuť intenzivnější a chutnější.

Jak se dělá hovězí vývar

Hovězí maso a kosti nejprve opečeme v troubě (asi 20 minut, nemusíme). Pak vše vložíme společně s očištěnou zeleninou, kořením do hrnce, zalijeme studenou vodou. Na malém plameni vaříme 3 hodiny. Nakonec polévku dosolíme, přidáme bylinky.

Jak se zbavit kalu v polévce

"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař.

Co použít když nemám vývar

Některé polévky jsou proto založené na mléku (kyselka, koprová polévka), jiné uvítají přídavek rajčatového pyré (italské minestronky), další se například spoléhají na čarovnou moc vody z namáčení sušených hub. To vše jsou právoplatné chmaty a polévce opravdu prospějí, pokud není vývar po ruce.

Jak nechat vychladnout vývar

Po dovaření opět vývar scedíte, ideálně přes plátýnko, abyste ho zbavili nečistot, a necháte vychladnout. Poté skladujte ve sklenicích v lednici, případně zamrazte.

Z jakého masa udělat hovězí vývar

Hovězí vývar připravujeme z kostí, není ale vůbec na škodu přidat i nějaké maso. Nejčastěji se jedná o hovězí hrudí, maso z krku, plec, oháňka nebo žebra i s masem. Maso bychom měli, na řadě je kořenová zelenina. V první řadě používáme mrkev, dodá totiž vývaru jemně nasládlou chuť a trochu vývar obarví.

Jak dlouho se vaří hovězí vývar

Táhnout vývar necháme minimálně 5 hodin, ale můžeme až 10 hodin. Poté vývar procedíme přes jemné sítko nebo plátno (nejlepší jsou staré pleny). Maso z kostí obereme a natrháme po vláknu. Zeleninu vyhodíme (pokud budeme vývar používat na polévku, uvaříme si v něm novou).

Co dělat s vývarem

Krémová květáková polévka, klasická zeleninová nebo zdravá pohanková, všechny polévky zpestří vývar. Jen musíte dobře zvolit druh vývaru ke druhu polévky. Ke květákové, houbové, kulajdě nebo pórkové se hodí se hodí spíše vývary z drůbeže, rajskou, frankfurtskou, dršťkovou nebo houbovou naopak lépe dochutí vývar hovězí.

Proč je vývar kyselý

Polévka nejčastějí zkysne proto, že v ní narostou mikroorganismy (např. kvasinky či bakterie rodu Lactobacillus a mnoha dalších), které produkují jednoduché organické kyseliny, hlavně kyselinu mléčnou, máselnou, octovou. Mikroorganismy se tedy živí naší polévkou a zplodiny jejich metabolismu pak polévku okyselí.

Jak se vaří hovězí vývar

Hovězí maso a kosti nejprve opečeme v troubě (asi 20 minut, nemusíme). Pak vše vložíme společně s očištěnou zeleninou, kořením do hrnce, zalijeme studenou vodou. Na malém plameni vaříme 3 hodiny. Nakonec polévku dosolíme, přidáme bylinky.