Jak přehlasovat veto prezidenta?

Jak přehlasovat veto prezidenta?

Co se stane když prezident vetuje zákon

Prezident republiky

Prezident má pak buď zákon podepsat, nebo jej může vetovat, tedy s odůvodněním vrátit do 15 dnů Poslanecké sněmovně.

Jak lze změnit Ústavu

Ústavním zákonem je v českém právním systému i sama Ústava. Ústavní zákony jsou obvykle přijímány kvalifikovanou většinou, v některých státech je ke změně ústavy třeba referenda. Rigidní ústavy jiným způsobem měnit nelze.

Jaká většina je potřeba ke změně Ústavy

rigidních ústav – ke změnu textu Ústavy je potřebná složitější procedura, než ke změně běžného zákona. Procedura přijímání ústavních zákonů je upravena v čl. 39 Ústavy, podle nějž k přijetí ústavního zákona (…) je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců a třípětinové většiny přítomných senátorů.
Archiv

Kdo přijímá zákonná opatření v případě rozpuštění PS

Pokud je Poslanecká sněmovna rozpuštěna, náleží omezená zákonodárná funkce Senátu, který může přijímat zákonná opatření Senátu ve věcech, které nesnesou odkladu a vyžadovaly by jinak přijetí zákona.

Co je to prezidentské veto

Prezidentské veto je v právním řádu České republiky jednou z absolutních pravomocí prezidenta republiky, která vyplývá z článku 50 Ústavy ČR. Prezident má možnost s odůvodněním vrátit zákon schválený parlamentem zpět k novému projednání (suspenzivní veto).

Jak je volen prezident

Proces volby. Volba prezidenta republiky se koná tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva všech českých občanů nad 18 let.

Kdo dohlíží na dodržování zákonů

Parlament České republiky se skládá z Poslanecké sněmovny a Senátu. Na dodržování zákonů dbá policie, jejich porušení trestá soud.

Co je to preambule

Preambule (z lat. preambulus – úvodní, předcházející) je úvodní, zpravidla slavnostní, část textu nějakého písemného dokumentu (např. listin, stanov nebo právních předpisů, jako jsou zákony a ústavy), která stanovuje úmysl, záměr, význam či smysl textu následujícího za preambulí.

Jakou funkci má Senát

Senát je nerozpustitelný, každé dva roky se volí třetina senátorů. Senátorem může být zvolen každý občan České republiky, který alespoň ve druhý den voleb dosáhl věku nejméně 40 let a není u něho ve dnech voleb omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva. Sídlem Senátu je dle zákona č. 59/1996 Sb.

Co to je interpelace

Interpelace (z lat. interpellare = skákat do řeči, přerušovat dotazem) je dotaz člena parlamentu na člena vlády, který má povinnost na něj odpovědět. Interpelace mají pravidelně určen svůj čas projednávání a jejich prostřednictvím vykonává moc zákonodárná kontrolu nad mocí výkonnou.

Kde hledat důvodové zprávy

Jak hledat důvodovou zprávu k zákonu č. 206/2005 Sb. Důvodová zpráva je povinnou součástí návrhu zákona a je tedy součástí sněmovního tisku – není již obsahem textu schváleného zákona, který je uveřejněn ve Sbírce zákonů.

Co znamená vetuje

Vetovat znamená, že jedna strana se rozhodne odmítnout schválení něčeho, co by jinak bylo schváleno. Obvykle se to stane, když je jedna strana proti návrhu nebo rozhodnutí druhé strany. Na rozdíl od hlasování, kdy většina hlasů může schválit nebo odmítnout návrh, vetováním se jednostranně zabrání schválení..

Co může dělat prezident

Pravomocijmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi,svolává zasedání Poslanecké sněmovny,rozpouští Poslaneckou sněmovnu,pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatím až do jmenování nové vlády,

Kdo může volit v prezidentských volbách

Právo volit má každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let. Překážkami v právu volit jsou zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidí a omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva.

Kdo stojí v čele státu

Prezident. Prezident je hlavou státu a reprezentuje ho v zahraničí. Jmenuje předsedu vlády a na jeho návrh ministry.

Co je obsahem základního ustanovení

Stanovuje především výkon státní moci a upravuje: základní lidská práva, státní zřízení, druh státu, rozdělení moci ve státě (zákonodárnou, soudní a výkonnou), občanství, území, národní (státní) symboly, hlavní město státu, atd.

Jaký je rozdíl mezi Senátem a parlamentem

Parlament České republiky má dvě komory, Poslaneckou sněmovnu a Senát. Poslaneckou sněmovnu tvoří 200 poslanců volených na čtyřleté období podle poměrného systému s 5 % uzavírací klauzulí. V Senátu zasedá 81 senátorů volených většinovým dvoukolovým systémem na 6 let.

Kdo může volit do Senátu

Při volbách voliči vybírají z kandidátů, které navrhnou různé politické strany, nebo z kandidátů nezávislých. Kandidát, který získá více než 50 % hlasů, je zvolen senátorem. Pokud žádný kandidát nezíská přes 50 % hlasů, koná se druhé kolo voleb, kam postupují první dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.

Co to je legislativní proces

V užším významu je to proces přípravy, tvorby, projednávání a schvalování legislativy ze strany vlády, Parlamentu a prezidenta republiky, který končí jejím vyhlášením zpravidla ve Sbírce zákonů.

Co je to legislativní iniciativa

Zákonodárnou iniciativou se rozumí možnost podat návrh zákona, která je v souladu s právem. Zákonodárnou iniciativu v českém prostředí upravuje Ústava České republiky a ta stanovuje, že návrh zákona může podat: poslanec. skupina poslanců (jakkoliv vzniklá a jakkoliv velká)

Co je to důvodová zpráva

Důvodová zpráva je nezávazná část návrhu zákona, který je předkládán parlamentu. Má sloužit jak k odůvodnění jeho jednotlivých ustanovení, tak k vysvětlení jeho celkového účelu. Proto je využívána hlavně v rámci historické metody výkladu práva.

Kdo může rozpustit Senát

Senát je nerozpustitelný, každé dva roky se volí třetina senátorů. Senátorem může být zvolen každý občan České republiky, který alespoň ve druhý den voleb dosáhl věku nejméně 40 let a není u něho ve dnech voleb omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva.

Co je veto prezidenta

Prezidentské veto je v právním řádu České republiky jednou z absolutních pravomocí prezidenta republiky, která vyplývá z článku 50 Ústavy ČR. Prezident má možnost s odůvodněním vrátit zákon schválený parlamentem zpět k novému projednání (suspenzivní veto).

Co je to Suspenzivní veto prezidenta

suspenzivní veto – veto ztrácí svou platnost poté, co jsou splněny určité definované podmínky (např. parlament přehlasuje veto prezidenta nadpoloviční většinou, může být stanoveno, že veto je neplatné pokud změnu potvrdí parlament po dalších volbách apod.).

Co se stane když prezident zemře

„V případě zbavení prezidenta úřadu nebo v případě jeho smrti nebo rezignace stane se prezidentem viceprezident. “ „Kdykoli nastane uvolnění úřadu viceprezidenta, jmenuje prezident viceprezidenta, který se ujme úřadu, ihned po schválení většinou hlasů obou komor Kongresu. “