Proč žloutnou listy na rajčatech?

Proč žloutnou listy na rajčatech?

Proč žloutnou listy od rajčat

Mezi nejčastější příčinu, která způsobuje žloutnutí listů, patří nesprávná zálivka. Rajčata bychom měli zalévat tak akorát – ne mnoho, ne málo. Nadbytek vody způsobuje ztěžknutí půdy a nedostatek vzduchu kolem kořenového systému, který postupně zahnívá. Což se projeví na listech.
Archiv

Co způsobuje žloutnutí listů

Pokud nemá vaše rostlina vše, co k životu potřebuje, nebo je naopak něčeho příliš, projeví se to nejčastěji žloutnutím nebo opadáváním listů. Co může být příčinou a jak pokojové květině pomoci Nejčastěji je na vině špatná intenzita zalévání, nedostatek, nebo naopak přebytek světla a nevhodná teplota v místnosti.

Proč se u rajčat kroutí listy

Jedním z hlavních důvodů, proč se listy rajčat kroutí, je nedostatek vody. Rajčata mají ráda rovnoměrně zavlažované půdní prostředí. Když je rostlina dehydratovaná, její listy se mohou začít svíjet a kroutit. Řešením je pravidelné a dostatečné zalévání, zejména během suchých období.

Co chybí rajčatům

Nedostatek doplňkových živin

Rajčata potřebují v malém množství i další prvky jako je měď, zinek, síra, mangan nebo bór. Několik z nich může být rovněž příčinou výše zmíněné chlorózy rajčat. Tajemství dobré úrody ale nespočívá pouze ve správném hnojení rajčat, nýbrž i v tak základní věci, jako je správné zalévání.
Archiv

Jak často se mají zalévat rajčata

Ideální zálivka Dvakrát denně Pokud to tedy bude jen trochu možné, zalévejte rajčata mírněji, ale pravidelně. Pokud k nim dorazíte (podle počasí) každé ráno a večer, pak rozhodně neuděláte chybu.

Kde nejlépe pěstovat rajčata

výběr stanoviště a úprava půdy: rajčatům se nejlépe daří na místech vystavených celý den slunci a chráněných před studenými větry. Půdu mají mít hlubokou, nejlépe středně těžkou, bohatou na živiny a teplou. Na jaře týden před výsadbou pohnojíme půdu kravským nebo slepičím hnojem (nejlépe granulovaným).

Proč hnědnou listy

Hnědnutí listů pokojových rostlin od okrajů bývá velice často způsobeno nadbytkem vody v zálivce. Je příznačné, že rostliny stojí neustále v plné misce vody a pěstební substrát se mění v bahnitou kaši, která časem čpí kysele. Kořeny nemohou dýchat, uhnívají, a rostlina chřadne.

Kdy zacina Zloutnout listí

Již koncem léta začínají klesat teploty a zkracuje se období světlého dne. V této době listy nepatrně žloutnou. Svou pravou paletu barev rozehrávají až v období října, kdy listy intenzivně stárnou a začátkem listopadu se z nich transportují důležité látky, které se ukládají na jarní období a listy opadávají.

Co žere listy rajčat

Nejčastěji kroucení rajčat (stejně jako paprik, cibule a dalších rostlin) způsobují škůdci, a to mšice a svilušky. Těch se co nejrychleji zbavíte některým z fungicidních přípravků na přírodní bázi. Vyzkoušet však můžete i některé babské rady.

Kdy a čím hnojit rajčata

Rajčata vyžadují hnojení ještě před samotnou výsadbou. Ideální je hluboké zrytí záhonu na podzim a přihnojení organickým hnojivem (hnůj, kompost, nebo HNOJÍK). Přihnojování pak pokračuje i během růstu rajčat. První přihnojení by mělo být do týdne od výsadby.

Kdy nejlépe zalévat rajčata

Rajčata zalévejte nejlépe ráno a večer. Rozhodně se vyvarujte zalévání v poledne, kdy se voda rychle odpaří, navíc pro zeleninu je to teplotní šok. Ideální vodou pro zálivku je pak odstátá voda, která je napuštěná alespoň den předem. Snažte se také pro zalévání nepoužívat vodu z vodovodu, ale nejlépe dešťovou.

Jak vysoko nechat růst rajčata

Jak pečovat o vzrostlé rostliny

Maximální výška tyčkových rostlin by měla být asi 150 cm. Pokud by rostla výš, uštípněte ji. U keříčkových rajčat tvarujte rostlinu tak, aby bylo uvnitř keříčku dostatek světla. Velmi důležitá je závlaha.

Kdy začít šít rajčata

Kdy začít Jakmile se oteplí a pominou mrazíky, je důležité, aby byly připravené a silné nejen Vaše sazenice, ale i venkovní půda. S předpěstováním rajčat je tedy dobré začít na konci února nebo začátkem března.

Proč schnou listy

Příliš chladno – listy opadávají a vadnou. Příliš teplo a sucho – listy hnědnou a usychají. Nedostatek živin – listy odspodu žloutnou, mohou být i hnědožluté; listy jsou světle zelené; okraje listů se stáčejí, někdy kadeřavějí; květy jsou malé a bledé; listy odspodu opadávají.

Jak zachránit usychající rostlinu

Řešení: Protáhlé stonky a bledé listy odstřihněte a rostlinu přemístíme na světlejší místo. Pozor, světlejší nemusí znamenat na parapet jižního okna, kde by oslabenou rostlinu spálil sluneční žár. Po pár dnech by rostlina měla obrazit, zesílit a zase se zelenat.

Proč na podzim padá listí

Hlavním důvodem, proč stromům každoročně listí opadává, je uchování vlhkosti. Široké listy mají značné povrchové plochy a vypařováním vydávají obrovské množství vlhkosti. V zimě při zamrzlé půdě ustane zásobování kořenů vláhou a uchování vody se stane prvořadou záležitostí.

Proč se na podzim barví listy

Začátkem podzimu klesá kvůli nižšímu přídělu slunečních paprsků aktivita fotosyntézy a chlorofyl se začíná rozkládat. Každý list obsahuje také odolnější žluté a oranžové pigmenty (karotenoidy), které však v létě dominantní chlorofyl překrývá.

Jak doplnit vápník rajčatům

Preventivně nebo při výskytu prvních příznaků je možné dodávat rostlinám vápník listovou aplikací ve snadno přijatelné formě. Tou je především chlorid vápenatý (0,5 %) nebo některá speciální hnojiva, která tuto formu vápníku obsahují. Důležité je preventivní použití, napadené plody již nevyléčíte a je dobré je otrhat.

Proč černají konce rajčat

Charakteristika choroby

Hniloba špiček plodů rajčat je však fyziologického původu a bývá zapříčiněna neharmonicky výživou a nedostatkem vláhy v období intezivnímu růstu plodů. Onemocnění se vyskytuje především na půdách vydatně hnojených dusíkem a draslíkem.

Jak nejlépe hnojit rajčata

Ideální je hluboké zrytí záhonu na podzim a přihnojení organickým hnojivem (hnůj, kompost, nebo HNOJÍK). Přihnojování pak pokračuje i během růstu rajčat. První přihnojení by mělo být do týdne od výsadby. Poté přihnojujte 1x za tři týdny, pokud budete hnojít HNOJÍKem.

Co dát pod rajčata

Pod rajčaty vytvářejí husté spodní patro, které podobně jako saláty zastiňují povrch půdy. Použít se dá i majoránka, petržel, pažitka, oregano, koriandr anebo šalvěj. Vhodná je také máta, ta navíc odpuzuje slimáky, musíme ale volit jen nízkou.

Kdy zalévat rajčata ráno nebo večer

Zalévejte tedy nejlépe ráno a večer. Určitě je také vhodné položit si otázku, čím rajčata zalijete. Voda z kohoutku by to být neměla. Obsahuje nejen chlor, ale také je studená.

Jak často se hnojí rajčata

Rajčata. Rajčata mají rády výživnou půdu a vyžadují hnojení ještě před samotnou výsadbou. Nejlepší je hluboké zrytí záhonu na konci sezóny s přidaným organickým hnojivem. Přihnojujte 2-4x za měsíc.

Čím se hnojí rajčata

Rajčata vyžadují hnojení ještě před samotnou výsadbou. Ideální je hluboké zrytí záhonu na podzim a přihnojení organickým hnojivem (hnůj, kompost, nebo HNOJÍK). Přihnojování pak pokračuje i během růstu rajčat. První přihnojení by mělo být do týdne od výsadby.

Jak hluboko síť rajčata

Ideální volbou je např. Zahradnický substrát A pro výsevy, množení a řízkování. Kvalitní semena od prověřených šlechtitelů a výrobců vyséváme do hloubky cca 5 mm. Na správném stanovišti vzejdou za 3 – 5 dnů, následně je necháme povyrůst a pikýrujeme.