Jak zpracovat bile papriky?

Jak zpracovat bile papriky?

Jak zpracovat papriky na zimu

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak zpracovat papriku a uchovat ji na zimu, je mrazení. Papriku očistěte, pokrájejte na nudličky nebo kostky, dejte do nádob či igelitových sáčků a zamrazte. Na plněnou papriku dejte zamrazit očištěné celé papriky, zbavené jaderníků.
Archiv

Co udělat z bilych paprik

Recepty vytvořené za použití této ingrediencePlněné papriky s rajským přelivem. Papriky opláchneme, zbavíme stopek a jadérek.Paprikové lodičky.Tátova chuťovka.Áni slaný štrůdl.Kotlíkový babgulášOlomoucké plněné papriky.Rizoto.Vepřové plátky v cikánské omáčce.
Archiv

Jak zpracovat papriky a rajcata

Papriky s rajčaty smícháme a jen krátce povaříme, dle chuti můžeme dochutit pár stroužky nasekaného česneku nebo přidáme chilli papričku (feferonku), můžeme i trochu osolit, záleží na tom, jak budeme dále papriky s rajčaty při vaření využívat. Slouží například pro výrobu leča, do gulášů, pod pečená a dušená masa…

Co dělat s nezralou paprikou

S podzimem nacházíme na zahradě také množství plodů, které už nedozrají. Můžeme je buď zpracovat do čalamád nebo je nechat dozrát při pokojové teplotě doma. Rajčata a papriky – rajská jablíčka sklízíme plně vybarvená, jsou-li již naoranžovělá, můžeme je utrhnout a nechat dozrát v bedničce nebo na okně.

Jak sterilizovat papriky

Proložíme je opláchnutým kořením a případně plátky cibule, zalijeme lžičkou oleje, nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme: zahříváme je na teplotu 85 °C a při této teplotě sterilujeme sklenice o obsahu 0,7 až 0,9 litru 25 minut, o obsahu 0,5 litru 20 minut.

Jak naložit papriky v oleji

Do hrnce nalijeme vodu, ocet, přidáme cukr a Deko. Nálev vaříme alespoň 5 minut. Na dno zavařovací lahve nalijeme lžíci oleje a naskládáme nakrájené papriky. Naplněné sklenice zalíváme teplým nálevem, navrch nalijeme opět lžíci oleje a víčkem uzavřeme.

Jak se dělá lečo

Na sádle orestujte nadrobno nasekanou cibuli, přidejte na plátky nakrájenou klobásku a orestujte. Přidejte na proužky nakrájenou papriku, na menší kousky nakrájená rajčata, osolte, opepřete a přiklopené nechte dusit asi 5 minut. Poté vmíchejte rozšlehaná vejce a nasekanou petrželku.

Jak naložit papriky

Papriky naskládáme do sklenic, do každé sklenice přidáme koření a lžíci oleje. Nejlepší je slunečnicový, je chuťově neutrální a neovlivní chuť naložených paprik. Poté papriky zalijeme částečně vychladlým nálevem, sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme při 90 °C po dobu 20 minut.

Jak zmrazit papriky

Vhodné je připravené naplněné papriky naskládat vedle sebe na alobalovou misku, nejlépe po čtyřech kusech, a vsunout do sáčku. Po vytlačení vzduchu a uzavření dejte zamrazit.

Jak urychlit zrání paprik

Papriky: Zaštípněte vršek, dbejte o teplotu

Paprikám při výšce cca 30 cm zaštípněte vrcholový pupen. Pokud je pěstujete volně, letos jim je zima, třebaže v předchozích letech se jim mohlo dařit. Pokud i tak nějaké plody nasadily, jen se jim nechce zrát, pokuste se zbudovat provizorní foliový kryt.

Jak dlouho se sterilizují papriky

Kousky papriky skládáme do sklenic, přidáme několik koleček cibule a do každé sklenice dáme koření podle rozpisu. Zalijeme převařeným nálevem a do každé sklenice přidáme 2 lžíce stolního oleje. Okraj sklenice otřeme a dobře uzavřeme víčkem. Sterilujeme asi 15 minut při 80–90 °C, vyšší teploty nejsou žádoucí.

Jak dlouho zavařovat papriky v troubě

Nálev připravíme svařením vody s cukrem, octem a solí. Horký nálev nalijeme na papriky, do každé sklenice přidáme lžíci oleje. Sklenice uzavřeme a vyrovnáme na pečící plech, do kterého nalijeme asi 2 cm vysokou vrstvu horké vody. Sterilujeme hodinu v troubě předehřáté na 95 °C.

Jak zavařit papriky

Kousky papriky skládáme do sklenic, přidáme několik koleček cibule a do každé sklenice dáme koření podle rozpisu. Zalijeme převařeným nálevem a do každé sklenice přidáme 2 lžíce stolního oleje. Okraj sklenice otřeme a dobře uzavřeme víčkem. Sterilujeme asi 15 minut při 80–90 °C, vyšší teploty nejsou žádoucí.

Jak zavařit lečo na zimu

Jak zavařit lečo na zimu

Jakmile máte vroucí lečo v hrnci, pomocí naběračky je po částech vložte do zavařovacích sklenic. Dobře je uzavřete víčkem a vložte do hrnce s vodou ohřátou na 85 °C. Zavařujte 20 minut. Nechte vychladnout.

Jak uchovat papriky

Skladování paprik vyžaduje sucho a relativně teplo

Kapie skladujte v chladném a suchém prostředí ideálně při teplotě 8 až 9°C při relativní vlhkosti 85 až 90%.

Jak zamrazit rajcata a papriky

Rajčata a papriky můžeme jednoduše nakrájet a narovnat společně do mikrotenových sáčků, zagumičkovat a uložit do mrazničky. Cibuli mrazit nemusíme, ta vydrží bez mražení a nemusí zbytečně zabírat místo, navíc je levná proti vzácnější plodové zelenině.

Jak uchovat rajčata v mrazáku

Chcete-li rajčata zamrazit, nakrájejte je na malé kousky nebo kolečka, rozložte na podložku a dejte do mrazáku. Teprve potom je dejte do sáčku nebo plastové nádoby. Takto zmrazené rajčata se neslepí do jedné hmoty a polehounku si vyberete přesně tolik, kolik potřebujete ke zpracování.

Co udělat ze zelených paprik

Zuhelnatělé papriky bez slupky je ideální zamixovat do pomazánek, dipů, omáček a polévek, anebo rozkrájet do salátů, sendvičů, omelety či míchaných vajec.

Jak zavařit bílé papriky

Kousky papriky skládáme do sklenic, přidáme několik koleček cibule a do každé sklenice dáme koření podle rozpisu. Zalijeme převařeným nálevem a do každé sklenice přidáme 2 lžíce stolního oleje. Okraj sklenice otřeme a dobře uzavřeme víčkem. Sterilujeme asi 15 minut při 80–90 °C, vyšší teploty nejsou žádoucí.

Jak dlouho sterilizovat papriky

Proložíme je opláchnutým kořením a případně plátky cibule, zalijeme lžičkou oleje, nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme: zahříváme je na teplotu 85 °C a při této teplotě sterilujeme sklenice o obsahu 0,7 až 0,9 litru 25 minut, o obsahu 0,5 litru 20 minut. Po sterilaci sklenice vyjmeme a necháme vychlandout na plechu.

Jak zavařit papriky a rajčata na lečo

V kastrolu zahřejeme olej a dáme tam na cibuli papriky, které osolíme a dáme dusit. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme slupku, pak je nakrájíme na kousky a přidáme k paprikám a ještě chvíli podusíme. Ještě horké plníme do skleniček a sterilujeme 20 minut při 85 stupních.

Jak zpracovat rajčata na zimu

Ano, rajčata můžete klidně i mrazit, ačkoli to v našich končinách není standardní úprava. Ideální jsou zralé a sladké plody i cherry rajčata. Ty větší opařte horkou vodou, následně prudce zchlaďte, zbavte slupky, nakrájejte na menší kousky a vložte do plastových krabiček či sáčků, které jsou vhodné do mrazničky.

Jak uchovat na zimu papriky

Papriky si omyjte, očistěte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na proužky, nebo kostičky. V tomto stavu je posléze zamrazte v dobře utěsněném plastovém sáčku. Paprikové pyré do vývarů, omáček a polévek: omyté a očištěné papriky je možné rovněž umixovat do hladka a pyré vlít do tvořítek na led.

Jak zavařit plněné papriky

Z paprik odstraníme jádřince, vnitřní žebra a dobře vypláchneme. Naplníme zelím, dáme do sklenic a prokládáme nakrájenou paprikou. Vodu, ocet a přisady na nálev 2 minuty povaříme, vlijeme do sklenic a uzavřeme. Sklenice vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a při teplotě 95-100 °C sterilujeme 35 minut.

Co s přebytečnými rajčaty

Pokud se vám urodilo rajčat víc, než stíháte zkonzumovat, pak vyzkoušejte recept nejen na domácí kečup, ale i rajčatovou salsu či čatní, případně polévky, které lze stejně jako většinu omáček zavařit a uchovat na zimu. V zimním období tyto zásoby jistě oceníte.