Na co si dát pozor při sjednání pojištění majetku?

Na co si dát pozor při sjednání pojištění majetku?

Na co si dát pozor při pojištění majetku

10 věcí, na které si dát pozor při sjednávání pojištění občanského majetkuPodpojištěníTrvale obydlené nebo rekreační nemovitosti.Šperky, zlato, peníze.Pojištění strojních a elektronických rizik.Starožitnosti a obrazy.Nutnost pravidelné aktualizace hodnoty majetku.Věci v nebytových prostorách.
Archiv

Na co se vztahuje pojištění majetku

Komplexní pojištění majetku vám pomůže chránit váš rodinný dům, byt, chatu či garáž před nejrůznějšími riziky (např. přírodními živly, škodami způsobenými poruchami, krádeží i vandalismem). Navíc si k němu můžete sjednat i velmi užitečné připojištění odpovědnosti.

Na jakou částku pojistit byt

Jak si stanovit pojistnou částku u pojištění nemovitosti

Pojistná částka by měla odpovídat ceně, za níž byste dnes na stejném místě postavili stejnou nemovitost ve stejné kvalitě – to je tzv. nová cena.

Na co si pojistit dům

Jak si dobře pojistit majetekDomácnost můžete pojistit proti vodovodním rizikům, vloupání, loupeži a živelným rizikům jako požár, úder blesku, přepětí na elektrospotřebičích, pád stromu, vichřice, krupobití a další.Spolu s pojištěním domácnosti si můžete sjednat také pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě.
Archiv

V jaké výši by měla byt správně nastavená pojistná částka v rámci pojištění majetku

Pojistná částka by měla odrážet skutečnou hodnotu vašeho majetku. Měla by tedy vždy odpovídat ceně, za kterou byste svůj movitý nebo nemovitý majetek mohli aktuálně prodat. Výhodou je, že pojistná částka se dá poměrně snadno spočítat.

Na co se vztahuje pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti kryje škody na vybavení domácnosti a na věcech, které jsou její součástí. Ochraňuje movité věci v místě pojištění pro případ zničení nebo například krádeže. Zahrnuje téměř všechny věci, které tvoří vybavení domácnosti – od nábytku přes elektrické spotřebiče až po cennosti a peníze.

Jaká znáte pojištění majetku Co si můžete pojistit

Pojištění nemovitosti chrání pevné stavební části vašeho domu nebo bytu. Pojištění kryje poškození zdi, střechy nebo podlah v případě živelné pohromy, požáru nebo poškození třetí osobou. Naproti tomu pojištění domácnosti kryje movitý majetek. Řadí se do něj hodnota televize, vašeho oblečení nebo sbírky mincí.

Jaké znáte pojištění majetku

V rámci pojištění majetku rozlišujeme pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti.

Co lze zařadit s ohledem na povahu věci do předmětů pojištění domácnosti

Předmětem pojištění domácnosti je soubor movitých věcí tvořících zařízení domácnosti a sloužících provozu domácnosti jako např. nábytek, elektronika, obuv, oblečení. Pojištění se může vztahovat i na movité věci, které se staly součástí souboru zařízení pojištěné domácnosti v době trvání pojištění.

Jak vypočítat pojistnou částku

Všeobecně lze říci, že by pojistná částka měla odpovídat hodnotě pojištěné věci v daný moment. Nejdůležitější je tedy pojišťovanou věc správně ocenit. U pojištění vozidel rozhodující roli hraje kupní nebo časová cena, u domácnosti zase hodnota jejího vybavení a zařízení apod.

Jak stanovit cenu nemovitosti pro pojištění

Obecně lze stanovit pojistnou hodnotu třemi základními způsoby: Cenu nemovitosti si určí pojištěný sám, cena nemovitosti je stanovena podle ceny obvyklé (tj. je zpracován cenový odhad), nebo je spočítána stavební hodnota (tj. je určena cena, za níž by bylo možné srovnatelnou nemovitost znovu postavit).

Kdy dojde v pojištění majetku které nebylo sjednáno jako tzv zlomkové pojištění k podpojištění je li pojistná částka v době pojistné události

Situaci, kdy pojistná částka dohodnutá v pojistné smlouvě je nižší, než je pojistná hodnota pojištěného majetku, označujeme jako podpojištění, a to pokud se nejedná o tzv. zlomkové pojištění (pojištění, které se vztahuje jen na část hodnoty pojištěného majetku).

Co to je pojištění majetku

Pojištění majetku je souhrnné označení pro několik odvětví neživotního pojištění. Všechna jsou upravena v Hlavě III zákona o pojistné smlouvě „Soukromé pojištění věci a jiného majetku“. Při těchto pojištěních poskytuje pojišťovna pojistnou ochranu majetku v případě, že dojde k jeho zničení, poškození nebo odcizení.

Na co se lze pojistit

Co všechno lze pojistitPovinné ručeníHavarijní pojištěníPojištění domacnosti.Povinné + HavarijníCestovní pojištění

Jaké jsou druhy pojištění

Setkat se zpravidla s těmito typy pojištění: pojištění osob, životní pojištění, cestovní pojištění, úrazové pojištění, nemocenské a sociální pojištění, zdravotní pojištění, pojištění majetku (zejména budov a nemovitého majetku), živelní pojištění, technická pojištění, pojištění přerušení provozu, pojištění proti …

Proč je důležité pojištění

Pokud by došlo k pojistné události a vy nebyli pojištění, mohli byste se dostat do velmi těžké životní situace. Při úrazu nebo nemoci může totiž dojít k výraznému poklesu příjmů a naopak růstu výdajů. Dalším příkladem je třeba povodeň, která může způsobit vysoké škody na majetku.

Které z uvedených pojištění lze sjednat v rámci cestovního pojištění

Typicky cestovní pojištění zahrnuje pojištění léčebných výloh a repatriace, úrazové pojištění, pojištění zavazadel, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění přerušení nebo zrušení cesty nebo pojištění asistenčních služeb. V rámci cestovního pojištění nelze sjednat pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Co spadá do pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti kryje škody na vybavení domácnosti a na věcech, které jsou její součástí. Ochraňuje movité věci v místě pojištění pro případ zničení nebo například krádeže. Zahrnuje téměř všechny věci, které tvoří vybavení domácnosti – od nábytku přes elektrické spotřebiče až po cennosti a peníze.

Kdo stanovuje pojistnou částku v případě pojištění majetku

Odpovědi (Jedná správná odpověď) Pojistník. Pojistitel nemá právo přezkoumat při uzavírání pojistné smlouvy hodnotu pojištěného majetku. Stanovuje se na návrh pojistníka.

Co je to Odčetná spoluúčast

Při odčetné spoluúčasti nese osoba, které vzniká právo na pojistné plnění, ke své tíži část úbytku majetku v rozsahu sjednaném v pojistné smlouvě. Jde tedy o část úbytku majetku, která nikdy nebude reparována pojistným plněním pojistitele a pojistitel ji vždy při stanovení výše pojistného plnění „odečte“.

Kdy pojistit nemovitost

„Můžete si sjednat pojištění na situace, kdy nemovitost vlastníte a bydlíte v ní, ale i na případy, kdy ji pronajímáte. Další kategorií jsou pak nemovitosti k rekreačním účelům, tedy chaty nebo chalupy,“ upřesňuje Nela Maťašeje z pojišťovny Direct.

Proč pojistit bytovou jednotku

Pojištění bytové jednotky. Abychom vám proplatili škody, když vás vytopí soused nebo zkrat zapálí váš byt. I malá hadička od pračky dokáže napáchat pořádnou škodu a dát pak všechno dohromady se pěkně prodraží. S pojištěním bytu vám následnou rekonstrukci proplatíme v cenách, za které byste kupovali nové věci.

Co to je regres

Obecný pojem regres označuje návrat či ústup. Často se lze s regresem, jakožto odborným pojmem, setkat právě v oblasti pojišťovnictví, kdy je jím označováno právo na náhradu za poskytnuté pojistné plnění.

Co všechno si můžu pojistit

Nejčastěji si pojišťujeme své nemovitosti, vybavení domácnosti, drahé umělecké předměty a sbírky, auta. Pojistkou se jistíme při cestách do zahraničí a při některých riskantnějších sportech. Postupně přibývají další pojišťovací produkty. Pojistit je dnes možné téměř cokoliv, i ty nejkurióznější nápady.

Co má vliv na cenu povinného ručení

Cena povinného ručení se odvíjí zejména od věku pojistníka. Čím je řidič mladší, tím je rizikovější, a proto platí za pojištění více. Mladí lidé do 30 let způsobují podle statistik výrazně více nehod než starší generace. Podle ČKP způsobí nehodu každý pátý motorista ve věku 18 let.