Co kombinovat s levanduli?

Co kombinovat s levanduli?

Co pestovat vedle levandule

Levandule (Lavandula officinalis)

Voňavou levanduli vysaďte na okraj zeleninových záhonů, protože dokáže odpudit celou řadu škůdců, například slimáky, mravence, ploštice i mšice. Levandule nejvíce prospívá jahodám, česneku, květáku, hrášku i fazolím.

Jak kombinovat rostliny v zahradě

Můžeme na záhony brambor přidat česnek, ale i mátu, a okolo záhonu vysadit aksamitník, měsíček, ale třeba i rozmarýn a tymián. No a k rajčatům nebo přímo mezi ně, vysadíme také česnek, a třeba i cibuli, či lichořeřišnici. Velice vzájemně prospěšná je i kombinace rajčat a zelí.
Archiv

Jak založit záhon na levandule

Založení záhonu

Na záhon sázejte zhruba 10 centimetrů velké rostliny do sponu 50 centimetrů. Levanduli sázejte nejlépe odpoledne nebo k večeru, kdy je země nejvíce vyhřátá a slunce už není tak ostré. Sazenici vyjměte z květinového obalu a její kořenový obal potrhejte a narušte, aby rostlina po zasazení neuschla.

Jak pěstovat levanduli v květináči

Pro pěstování levandule doma stačí hrst semínek nebo pár sazenic, větší květináč a hlinitopísčitou zeminu. Na dně pěstebního květináče musíte vytvořit vrstvu drenáže, aby se usnadnilo odvodnění. Je nutné vybrat slunné místo, jelikož jí celodenně zastíněné místo nebude vyhovovat.

Co zasadit mezi levandule

Z kvetoucích rostlin jsou to například třapatky, šatery, hvězdnice (astry), gazánie, hlazence, gerbery, rozchodníky, pětkovce nebo babtisie. Z bylinek se k levanduli hodí bazalka, rozmarýn, šalvěj, dobromysl nebo tymián. Samostatnou kapitolou je pěstování levandule se suchomilnými růžemi.

Jaké druhy zeleniny nesmíte nikdy sázet vedle sebe

Co nepěstovat vedle sebe – konkrétní příkladyčervená řepa, salát X špenát.zelí X jahody.kapusta kadavá X růžičková kapusta.okurky X rajčata, zelí, květák, růžičková kapusta, brokolice.fazole X fenykl.šalotka X hrách, fazole.

Jakou hlínu potřebuje levandule

Levandule je nenáročná na pěstování, aby se jí dobře dařilo, stačí vybrat slunné stanoviště s propustnou vápencovou půdou, nejlépe písčitou a kamenitou. Jílovité půdy nedělají levanduli dobře, nesnáší mokro na kořenech a mohla by vám uhynout. Ideální pro výsadbu je jižní svah.

Co se hodí k levandulím

K levandulím můžeme vysazovat například slunečnice (Helianthus), vedle nižších kultivarů bude velmi dobře vynikat žlutooranžová sluncovka (Eschscholzia californica, kalifornský mák). Kýžený barevný kontrast dodají také žluté květy pupalek (Oenothera) nebo řebříčků (Achillea).

Jak daleko od sebe sázet levanduli

Sázení levandule

Chcete-li zasadit vedle sebe několik levandulí, dodržujte mezi nimi vzdálenost 30 cm. Poté levanduli dobře zalijte a první týdny po zasazení udržujte zeminu vlhkou.

Jaké rostliny se hodí k levanduli

Pro milovníky levandule mohu doporučit kombinaci krásně sytě zeleného kontryhele (kontryhel měkký) s bohatě větveným žlutozeleným květenstvím doplněné malými růžovými hlávkami trávničky přímořské a štíhlými květy rozrazilu.

Co odpuzuje levandule

Intenzivní vůně, kterou levandule vydává, navíc odpuzuje i mravence a další hmyz, který často pobíhá po našich domovech. Stačí umístit levandulový květináč blízko vchodu do domu, abychom měli jistotu, že se do našich pokojů nedostane žádný hmyz. Zajímavé je, že levandule přitahuje včely, motýly a čmeláky.

Co sázet spolu

Dárek na nástěnku

Druh zeleniny Co vysadit vedle
česnek rajčata, salát, řepu, jahody, cibulku
fazole ředkvičky, okurky, kapustu, kedluben, salát, květák, celer, rajčata, brambory, špenát, červenou řepu, ředkev
hrášek kedlubny, mrkev, okurky, ředkvičky, hlávkový salát
kapusta celer, řepu, kopr, mátu, rozmarýn

Co nesnáší rajčata

Rajčatům pro změnu vyloženě vadí červené zelí a nesmíme je pěstovat nejen vedle něj, ale ani po něm. Špatně též snáší tykve, brambory a hrách. Naopak růst a chuť rajčat nám vylepší bazalka (bazalku mají jinak rády i okurky a tykve).

Jak získat semínka z levandule

Vlastní semínka se vytvoří na konci prázdnin, kdy necháte levanduli květ až do úplného uschnutí. To že se v něm nacházejí semínka poznáte ozývajícím se zvukem při zatřesení. POZOR: Levandule Grosso je hybrid s květy má sterilní, tedy v těch se semínka nevytvoří.

Jak hluboko zasadit levandule

Pokud jde o to, jak hluboko sázet levandule, jednotlivé jamky by měly být vždy o něco hlubší, než je kořenový bal vašich sazeniček. Ideální je samozřejmě lehká a dobře propustná půda s neutrální či zásaditou reakcí.

Jak dlouho vydrží levandule

Protože je to velmi DŮLEŽITÉ – levanduli stříhejte pravidelně již od jejího vysazení. Jedině tak vám vydrží několik let nádherně kvést. Pokud se o rostlinu budete starat s péčí, vydrží klidně i 10 let.

Jak hluboko sázet levandule

Pokud jde o to, jak hluboko sázet levandule, jednotlivé jamky by měly být vždy o něco hlubší, než je kořenový bal vašich sazeniček. Ideální je samozřejmě lehká a dobře propustná půda s neutrální či zásaditou reakcí.

Co se hodí k Levandulim

K levandulím můžeme vysazovat například slunečnice (Helianthus), vedle nižších kultivarů bude velmi dobře vynikat žlutooranžová sluncovka (Eschscholzia californica, kalifornský mák). Kýžený barevný kontrast dodají také žluté květy pupalek (Oenothera) nebo řebříčků (Achillea).

Kdy se má stříhat levandule

Levandule se stříhá několikrát do roka. Na jaře (březen – duben), v létě po odkvětu (červen – srpen) nebo případně na podzim (srpen – září).

Co můžu zasadit k rajčatům

Rajčata se celkem dobře snesou s paprikami (byť lidé často tvrdí opak, paprika je poměrně snášenlivá), kapustou, kedlubny, česnekem, cibulí, fazolemi, mrkví. Po kořenové zelenině můžeme rajčata v klidu vysadit v dalším roce.

Jak dlouho trva než vyroste levandule

Zakoupením sazenic si práci výrazně usnadníte a dočkáte se bohatě kvetoucích rostlin výrazně dříve. První dva roky totiž roste levandule relativně pomalu, podoby bohatěji rozvětveného keříku se dočkáte až zhruba ve 4. roce. Pokud chcete vytvořit větší plochy, vysazujte sazeničky do sponu 45×60 cm.

Jak sušit kytici levandule

Správně sušení levandule

Najděte si suché a dobře větrané místo, stonky rozložte na papír, usuší se za několik dní. Stonky pravidelně otáčejte. Stonky svažte do svazku, pověste květy dolů a sušte. Použijte klasickou sušičku na ovoce, je to nejrychlejší způsob.

Co s květy levandule

Čerstvé květy levandule nacházejí uplatnění i v kuchyni. Lze je kandovat a zdobit jimi dezerty, přidávají se do marmelád. Oblíbený je levandulový cukr, který ovoní čaje, moučníky atd. Připravuje se přidáním sušených levandulových květů do cukru.

Jak stříhat levanduli aby pěkně kvetla

Levandule stříháme na podzim a na jaře „dokulata“, nejlepší je zkracovat starší rostliny o cca 1/3, přičemž odstraňujeme i uschlé výhonky a větvičky. Ty odstraníme zcela. Z rostlin tvarujeme rovnoměrné bochánky a nikdy nestříháme do dřeva, když nevidíme nové lístky.

Co dělat s Odkvetlou levanduli

Po odkvětu keře je nutné přistoupit k jeho prořezání. Díky tomuto zákroku levandule rychle regeneruje, znovu obrůstá a rozvětvuje se, stává se bohatší, hustší a kompaktnější a nemá sklony k rozvalování větví, což je důležité i proto, aby později ve zdraví přežila zimní období a především tíhu zimní sněhové pokrývky.