Co patří do skla?

Co patří do skla?

Co patří do odpadu na sklo

Do kontejneru na sklo můžete třídit i nevymyté sklo, nevadí ani víčka. Velmi stručně obecně o třídění skla – do bílého kontejneru třídíme čiré sklo, do zeleného kontejneru pak sklo barevné a vždy tam třídíme tabulové sklo. Pokud máme nádobu spojenou, pak do této nádoby třídíme společně sklo barevné i čiré.
Archiv

Co s víčky od sklenic

16. Kam patří šroubovací i nešroubovací víčka od zavařovacích sklenic Klasická víčka, která jsou zpravidla potažena nějakou gumou, nelze vytřídit nikam a patří do směsného odpadu. Pod gumou je většinou hliník nebo jiný kov, ten třídit lze.

Kam patří sklo od svíček

Nádoby na třídění skla jsou zelené a bílé. Do zelené nádoby na třídění skla vyhazujeme sklo barevné (nejenom zelené – aha). Čiré sklo třídíme do nádoby bílé.

Co vše patří do plastu

Do kontejnerů na plasty patří fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET láhve, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balící fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů. Pěnový polystyren sem vhazujeme v menších kusech.
Archiv

Co se starym sklem

Tabulové sklo je sice podobné čirému sklu z lahví a sklenic, ale světe div se, zbytky rozbitých oken nebo dveří nepatří do bílého kontejneru na čiré sklo. Tohle vysypané neštěstí patří do zeleného kontejneru na barevné sklo, ve větším množství je lepší jej odvézt do sběrného dvora.

Kam s Tabulovým sklem

Tabulové sklo patří do zeleného kontejneru. Větší množství je vhodnější odvézt do sběrného dvora. Talíře, hrnky a další porcelánové a keramické výrobky po té, co doslouží, patří do směsného odpadu.

Kam vyhodit plne sklenice

Do bílého kontejneru vhazujeme sklo čiré. Tedy lahve od nápojů, sklenice od kečupů, marmelád či zavařenin. Není potřeba je vymývat, stačí pořádně vyprázdnit. Do nádob na sklo nepatří keramika, porcelán, autosklo, zrcadla, drátované sklo, zlacená a pokovená skla.

Kam patří víčko od piva

Kovové obaly a hliníková víčka odhazujte, do sběrných nádob nebo pytlů určených pro sběr kovů. Větší množství můžete odnést do sběrného dvora nebo výkupny kovů.

Kam vyhodit plachtu

I takový papír, patří do modrých kontejnerů. Pokud vám materiál připomíná proložky od vajíček, pak se jedná o papír a patří do papíru.

Co nepatří do kontejnerů na plasty

Co NEPATŘÍ do kontejneru PLASTYJednorázové pleny.Bakelity.Laminované pryskyřice.Molitany.Obaly od maziv a olejůLahve od stolních olejůZnečištěné plasty (např. zbytky potravin, chemikáliemi, oleji)Novodurové trubky.

Kam patří plata od léků

Prošlé léky patří do lékárny, stejně jako použité injekční stříkačky. Ty totiž patří do kategorie infekčních odpadů. Prázdné obaly od léků můžete třídit podle materiálu: platíčko od pilulek je kombinovaným obalem a proto patří do směsného komunálního odpadu, plastová tuba do plastu a skleněná do skla.

Kam dát plynové kartuše

Na plynové kartuše se nevztahuje povinnost zpětného odběru, zároveň je nelze opětovně naplnit. A kvůli tomu, že jde o tlakové nádoby je nelze vyhodit ani do kontejnerů na kovový odpad. Nejčastěji doporučovaným způsobem je vyhození prázdné plynové kartuše do popelnice na směsný odpad.

Proč recyklovat sklo

Sklo má jednu obrovskou výhodu – lze jej recyklovat neustále dokola. Jeho tříděním tedy umožňujeme recyklaci, na základě které vznikne nový produkt, a tento koloběh se může opakovat neustále dokola. Šetříme tak nejen přírodní zdroje, ale i přírodu samotnou.

Kam vyhodit skleněnou láhev od oleje

Tyto lahve sice do žlutého kontejneru patří, ale až poté, co je vymyjete vodou a saponátem. Mastnota totiž ztěžuje recyklaci. Pokud tedy plastové lahve od oleje nevymyjete, měli byste je hodit opět raději do směsného odpadu.

Jak třídit víčka od sklenic

Klasická víčka, která jsou zpravidla potažena nějakou gumou, nelze vytřídit nikam a patří do směsného odpadu. Pod gumou je většinou hliník nebo jiný kov, ten třídit lze. Gumu však také nelze nikam vytřídit. Pokud jsou víčka pouze kovová, lze je dát do kovů, které odebírá téměř každý sběrný dvůr.

Kam patří obal od sava

Ve většině případů patří do nebezpečného odpadu, tudíž ho odvezte na sběrný dvůr.

Kam patří hliník

Jak třídit hliník

Obalový hliník nebo drobné hliníkové předměty vhazujte do kontejnerů na drobný kovový odpad (ty šedivé). Popřípadě odvážejte do sběrného dvora. Doma můžete hliník shromažďovat třeba v plastové tašce. V některých lokalitách naleznete i sběrné nádoby přímo na hliníkové obaly.

Kam se třídí popel

Doporučujeme popel skladovat v kovové nádobě (např. starý kastrol, kýbl) a do popelnic vkládat až po několika dnech. Nemáme-li takovou možnost, je lépe popel před vsypáním do popelnice zchladit, například kropenou vodou.

Kam patří obal od Praciho gelů

Plastové obaly od pracích gelů nebo aviváží patří do sběrných nádob na tříděný plast (musíme dbát na to, aby neobsahovaly zbytky pracích prostředků). Papírové obaly od pracích prášků by měly být suché a čisté a bez zbytků obsahu patří do sběrných nádob na tříděný papír.

Kam se hází krabice od pizzy

Krabice od pizzy a grilovací marinády

Krabice od pizzy patří do běžné popelnice na směsný odpad. „Je to z toho důvodu, že papír nasákne omastkem a pro další recyklaci není vhodný. Stejně by spotřebitelé měli postupovat i v případě znečistěných polystyrenových obalů na jídla rozvážená z restaurací.

Kam patří obal od vajíček

Namísto do kontejneru na papír patří do směsného odpadu," upozorňuje Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství. Oboje lze také vyhodit do nádoby na bioodpady, protože plato i rulička jsou kompostovatelné nebo využitelné v bioplynové stanici.

Co s prázdnou kartuší

Na plynové kartuše se nevztahuje povinnost zpětného odběru, zároveň je nelze opětovně naplnit. A kvůli tomu, že jde o tlakové nádoby je nelze vyhodit ani do kontejnerů na kovový odpad. Nejčastěji doporučovaným způsobem je vyhození prázdné plynové kartuše do popelnice na směsný odpad.

Co s prazdnou plynovou bombou

Jako optimální se jeví prázdnou bombu prodat na inzerát (pokud není starší 10ti let). Další možnost je kontaktovat výrobce nebo plnírny a pokusit se domluvit napřímo. Některé plnírny nárazově bomby vykupují (nepište nám, které to jsou). Ve sběrnách železného šrotu si ji od vás vezmou pouze demontovanou.

Kam patří skelná vata

A kam skelnou vatu vytřídit Vzhledem k vlastnostem tohoto materiálu je dobré zabalit skelnou vatu do igelitu a odnést ji do sběrného dvora. Pokud máme na vyhození větší množství skelné vaty, je lepší, aby se o její likvidaci postarala specializovaná firma.

Kam patří obal od Praciho gelu

Plastové obaly od pracích gelů nebo aviváží patří do sběrných nádob na tříděný plast (musíme dbát na to, aby neobsahovaly zbytky pracích prostředků). Papírové obaly od pracích prášků by měly být suché a čisté a bez zbytků obsahu patří do sběrných nádob na tříděný papír.