Co to jsou Creeky?

Co to jsou Creeky?

Jak se říká Castem toku řeky

SOUTOK = místo, kde se jedna řeka (nebo potok) vlévá do druhé řeky (či potoka) STŘEDNÍ TOK = část řeky, v níž voda ztrácí svou dravost, zpomaluje se její tok, koryto se rozšiřuje. MEANDR = místo na řece, kde se tok "zakrucuje", tvoří tedy "zákruty" (vodní tok naráží na břehy a podemílá je)

Co to je říční síť

Říční systémy, také známé jako říční soustavy či říční sítě, jsou v geomorfologii vzory vytvořené potoky, řekami a jezery v konkrétním povodí. Řídí se topografií země, ať už v určité oblasti dominují tvrdé nebo měkké skály, a gradientem země. Geomorfologové a hydrologové často vidí proudy jako součást povodí.

Co to je povodí

Povodí je území, ze kterého veškerý povrchový odtok odtéká sítí vodních toků k určitému místu vodního toku (obvykle soutok s jiným vodním tokem nebo vyústění vodního toku do jiného vodního útvaru). Povodí je ohraničeno rozvodnicí, kterou je myšlená hranice geomorfologického rozhraní mezi sousedními povodími.

Jaký je rozdíl mezi potokem a řekou

potok – obecné označení menšího vodního toku s vyrovnanějším a menším sklonem dna, řeka – vodní tok o větší délce, rozsáhlejším povodí a větším množství protékající vody, veletok – řeky dlouhé nejméně 500 km s povodím minimálně 100 000 km2.
ArchivPodobné

Jak teče řeka

Víš, jak vzniká řeka Nejdříve je to úplně malý pramínek vody, který se zvětšu- je v potůček a ten pak v potok. Jak teče krajinou, přibývá, až je z něj říčka a pak řeka. Řeka nakonec ústí do moře.

Co to je přítok

Přítok je tok nižšího řádu, zpravidla řeka nebo potok, jenž se vlévá do toku vyššího řádu. Obvykle se vyznačuje menší délkou, vodností, plochou povodí a také odlišným směrem říčního údolí. Rozlišují se přítoky různých řádů, podle toho, zda se vlévají do hlavní řeky I. řádu nebo do jejich přítoků.

Co to je delta

delta plochý náplav při ústí řek do jezera nebo moře (obr. 31, 230), přibližně trojúhelníkového tvaru. Podle tvaru se někdy rozeznávají delty výplňové (vyplňující např. zálivy) a výběhové (vybíhající před pobřežní linii).

Co je to meandry

meandr zákrut řeky, nepatrně zahloubený v rovinných aluviálních náplavech (volný meandr) nebo zaříznutý do skalního terénu (zaklesnutý meandr). Vnější břeh říčního oblouku, kde vodní tok eroduje, se nazývá výsepní, vnitřní jesepní (jese).

Co to je průtok

Průtok je základní hydrologickou veličinou, vyjadřuje objem vody, který proteče daným profilem vodního toku za jednotku času. Obvykle se udává v m3s-1 nebo v l.s-1. Odlišným pojmem je odtok, který označuje proces odtékání vody z povodí a udává se v jednotkách objemu za dané časové období.

Co je to vodní tok

Podle § 43 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách (vodního zákona) jsou vodní toky definovány jako „povrchové vody tekoucí vlastním spádem v korytě trvale nebo po převažující část roku, a to včetně vod v nich uměle vzdutých.

Co to je soutok

Soutok je místo, kde se setkávají nejméně dva vodní toky. Většinou se hovoří o soutoku v případě řek, ale obecně se může jednat i o menší vodní toky.

Co se vlévá do Labe

Nejvýznamější přítoky jsou Úpa, Metuje, Orlice, Chrudimka, Jizera, Vltava, Ohře, Bílina, Ploučnice a Kamenice. V Německu se cestou dlouhou 796 km vlévají Křinice, Lachsbach, Wesenitz, Müglitz, Schwarze Elster, Havola, Biela, Prießnitz, Weißeritz, Triebisch, Mulda, Sála, Ohre.

Kam se vlévá řeka

Ústí je část toku (řeka, potok), kde se vlévá do jiného toku či do vodní nádrže, moře nebo oceánu. Ústí může vzniknout buď přirozenou cestou (např. ústí Vltavy do Labe), nebo uměle (např. ústí řeky do přehradní nádrže).

Jak vzniká Delta

Vznik říční delty

Na konci svého toku se říční vody mísí s vodami vodní plochy, do které se řeka vlévá. Rychlost toku se snižuje a pevné části nesené řekou se usazují na dně. Jako první se usadí štěrk a písek, protože jsou nejtěžší.

Jak říčnímu korytu říkáme jinak

Říční koryto (též řečiště) ohraničuje vodní tok. Proudí jím voda z vyšších poloh do nižších.

Proč vznikají meandry

Vymílání břehu

Ve středním a dolním toku teče řeka často měkkým podložím. Takový meandr vznikne vymíláním břehu na jedné straně řeky a naopak usazováním na straně druhé. V momentě, kdy řeka vymílá kraj břehu a narazí například na nějaký kámen, nemůže už tímto směrem břeh dále vymílat.

Jak se vypočítá průtok

Nejdůležitější veličinou, která nám udává velikost proudění je průtok. Objemový průtok vypočítáme tak, že objem tekutiny vydělíme časem, po který tato tekutina proudila.

Co je n lety průtok

N-letý minimální průtok je definován jako nejmenší průměrný denní průtok, který je dlouhodobě dosažen nebo podkročen jednou za N let. M-denní průtok je průměrný denní průtok, který je dosažen nebo překročen během M dní v roce. Udává se buď pro konkrétní rok, nebo pro dlouhodobé průměrné denní či měsíční průtoky.

Co je to řeka

Řeka je přirozený vodní tok. Ve srovnání s potokem má obvykle větší průtok, délku nebo rozlohu povodí.

Co to je potok

Potok je přirozený vodní tok. Mívá menší délku, rozlohu povodí a průtok než říčka nebo řeka. Obvykle teče stále a plynule, ale může se stát, že v letních měsících vysychá. Místo, kde potok vyvěrá na povrch, se nazývá pramen.

Kam se vlévá řeka Labe

Čechy Labe opouští v NP České Švýcarsko u Hřenska ve výšce 115 m n. m. Poté v Německu plynou vody Labe směrem na severozápad až k městu Cuxhaven. Asi 80 km za Hamburgem, kde se řeka vlévá do Severního moře.

Jak se jmenuje levý přítok Vltavy

Levé přítoky: Otava, Berounka

Řeka Vltava pramení na Šumavě, protéká Čechami směrem na sever a u města Mělníka se vlévá do Labe.

Co je to slovo meandr

Meandr je oblouk (zákrut) vodního toku nebo údolí, jehož délka je větší než polovina obvodu kružnice opsané nad jeho tětivou. Středový úhel oblouku je větší než 180°. Rozlišují se meandry volné (zákruty řeky v široké nivě) a zakleslé neboli údolní (zákruty údolí).

Jak se tvoří meandry

Meandr je zákrut řeky způsobený boční erozí – vymíláním břehů na jedné straně a usazováním na straně druhé. Rozdíl mezi prostým říčním zákrutem a meandrem bývá stanoven normativně, obvykle se udává, že středový úhel oblouku musí být větší než 180°.

Co je to vodní stav

Vodní stav představuje výšku hladiny nad zvoleným pevným bodem (nula vodočtu), nebo srovnávací rovinou a udává se většinou v centimetrech nebo v metrech nadmořské výšky. Obvykle se jedná o relativní výšku hladiny vody, protože nula vodočtu nemusí být totožná se dnem koryta toku.