Jak jezdit s novým autem?

Jak jezdit s novým autem?

Jak dlouho se zajíždí nové auto

Po ujetí přibližně pěti tisíc kilometrů by měl být motor již zajetý a v tu chvíli se ho nebojte občas vytočit do vysokých otáček. Tím se v něm vypálí nechtěné usazeniny a motoru to prospívá. I nadále se ale vyvarujte podtáčení, studenému chodu na volnoběh nebo svižné jízdě s turbem do posledních metrů cesty.
Archiv

Jak jezdit s novym autem

Prvních 1000 km nezatěžujte motor více než na 3/4 nejvyšších přípustných otáček motoru a nejezděte s přívěsem. Během 1000 až 1 500 km můžete zvyšovat zatížení motoru až na nejvyšší přípustné otáčky motoru. Toť vše.
Archiv

Jak jezdit s novým vozem

Při zajíždění nového auta se opravdu zaměřujete hlavně na motor. Snažíme se studený motor zahřívat klidnou jízdou, nikoliv na volnoběh, jak se řada lidí domnívá. Během naší první tisícovky kilometrů motor příliš nevytáčíme, abychom ho nepoškodili, stejně tak ho nepodtáčíme.
Archiv

Jak jezdit s motorem po go

Hnát motor hned zpočátku naplno, kdy se potřebují pohyblivé díly navzájem sehrát, je nesmysl. Stejně, jako nemůžeš hned nakládat naplno studenému motoru. Nechat mírně prohřát a pak mírně zajíždět, nedávat moc plynu, jezdit zvolna, ale přitom střídat kvalty a otáčky – nejezdit stále ve stejných otáčkách!

Jak často projet auto

Nejlepší by bylo se každý týden vozem projet na vzdálenost do dvaceti kilometrů. Během takové jízdy bychom měli intenzivně brzdit, často řadit, především ale zahřát motor na optimální provozní teplotu. Pokud ovšem tuto možnost nemáte, pak se o většinu dílů můžete postarat také na parkovacím místě.

Co je to Podtaceni motoru

Dost možná jste to již u někoho viděli, dost možná to i sami provozujete a nabýváte dojmu, že tak činíte v zájmu úspornosti. Řeč je o podtáčení motoru, kdy dáváte svému čtyřválcovému agregátu (v nejhorším případě dieselovému) na frak zbytečně nízkými otáčkami při jízdě.

Jak dobře zajet skútr

Obecně se doporučuje motor nastartovat, oblíknout si helmu a rukavice a pak pomalu vyrazit. Zahřátí motoru na místě je taky možný, ale lepší je se asi po minutě rozjet, protože při jízdě v motoru vznikají tlaky, které naženou olej na ty místa, kde má být. Na volnoběžný otáčky to tak ne vždycky je.

Jak spravne zajet naftovy motor

Spalovací motor – Prvních 1000 km se snažte udržovat otáčky v rozmezí od 2000 do 4000 u benzínového a od 1500 do 2500 u naftového motoru. Často měňte otáčky a vyhněte se prudké akceleraci. Prvních 2000 km nejezděte s přívěsem. Pokud u výkonných sportovních modelů N vyměníte po zajetí olej, také jim jen prospějete.

Jak zajet nové turbo

Nutné je použití výrobcem předepsaného oleje a olejového filtru pro daný typ vozidla. Po namontování nového turba odpojit konektory vstřikovačů, 15 sec. protáčet motor pouze startérem, poté připojit vstřiky vozidlo nechat 5 min. běžet na volnoběh.

V jakých otáčkách jezdit

Motor je dobré před vypnutím ochladit jízdou pomalejší jízdou při nižších otáčkách, nebo alespoň ho nechat chvíli pracovat ve volnoběžných otáčkách. Optimální je řadit při 2500 ot./min. a otáčky udržovat mezi 1500-2000 ot./m., při kterých se motor cítí nejlépe. Turbo začíná spínat kolem 1500 ot./m.

Jak si nezničit auto

Vhodné je tedy vyrazit pomaleji a nevytáčet motor do vyšších otáček. Tímto způsobem se všechny komponenty (nejen motor, ale také převodovka, diferenciál, tlumiče, atd.) současně pomalu zahřívají a vůz je tak po 10–20 minutách jízdy připraven na plné nasazení.

V jakých otáčkách radit

Optimální otáčky

Vyšší převodové stupně řaďte co nejdříve, a to mezi 2 000 a 2 500 otáčkami za minutu. Volte vždy takový převod, na kterém motor při citlivém sešlápnutí plynu ještě zareaguje mírným zrychlením. Jakmile dokončíte přeřazení a přidáte plyn, sundejte vaše chodidlo zcela ze spojkového pedálu.

Jak se brzdí na skútru

Při pomalé jízdě do 20 km/h je lepší používat obě brzdy velmi s citem a spíše zadní brzdu, při prudkém zmáčknutí přední brzdy může dojít k zavření řídítek a k pádu. Při ostatní jízdě a při krizovém brzdění používejte tlak na obě páčky v poměru 70 % přední brzdou a 30 % zadní. Stejně jako u auta nebrzděte v zatáčce.

Jak zajíždět čtyřkolku

Prvních pár desítek kilometrů nejezdi na úplně plný plyn a snaž se hodně kolísat otáčkami, třeba při přesunech přidej skoro do plného a zase uber, chvíli jed na střed otáček a zase přidej, prostě snažit se nedržet konstantní otáčky. Pečlivě prohřívej motor a hlídej si teplotu.

Jak se dělá proplach motoru

Proplach motoruPokud jste koupili ojetinu, u které si nejste jistí, jak pečlivý byl na výměny oleje předchozí majitel, doporučují odborníci propláchnout motor.1) Zahřejte motor.2) Do oleje nalijte celou nádobku Liqui Moly Engine Flush.3) Nechte motor běžet na volnoběh 15 – 30 minut.4) Vypusťte olejovou náplň

Jak se má jezdit s turbomotorem

U TB je vhodné dávkovat plyn pomaleji a jemněji, při běžné civilní jízdě si často vystačíte s první ¼ chodu pedálu, u těch silnějších motorů jde doslova o pár prvních milimetrů. Zde opět, pokud se jedná o plynulou jízdu, tak je nejlepším pomocníkem tempomat, který vše udělá za vás.

Jak poznat kdy radit

"Vždy volte takový převod, na který motor ještě motor při přišlápnutí plynu reaguje mírným zrychlením," radí Chvála. Když máte nízké otáčky, jedete do kopce, přidáte plyn a auto vůbec nezačne akcelerovat, znamená to, že se motor trápí a je třeba podřadit.

Co škodí spojce

Stání na spojce: připraven vyrazit

Pokud máte pedál často a zbytečně sešlápnutý, dochází k opotřebení přítlačného talíře spojky. Také není rozumné jen tak z nudy popojíždět dopředu motorem a dozadu gravitací před rozjezdem do kopce a spojku zbytečně pálit.

Kdy brzdit se spojkou

Kdy dochází k ničení spojky Spojka funguje při prokluzu – proces funguje jen krátkodobě. Jestliže na spojkovém pedálu hodláte dále stát, třeba v případě, kdy stojíte v koloně, na křižovatce či necháváte vyjet jiné auto z parkoviště – tím vším podporujete pálení spojkového obložení.

Jak řadit při předjíždění

Například chceme-li svižně předjíždět, hodí se za předjížděným autem podřadit o dva stupně, aby se motor dostal pořádně do otáček. Přeřazování o více stupňů nahoru můžeme použít třeba hned po předjíždění, kdy z vysokých otáček přeřadíme opět o dva stupně a necháme motor běžet v „cestovním režimu“.

Jak správně řadit rychlosti v autě

Postup při řazení rychlostípřipravíme si ruku na řadící páku.úplně ubereme plyn (pravá noha) a zároveň sešlápneme pedál spojky (levá noha)řadící páku přesuneme na neutrál.řadící páku přesuneme na vyšší rychlostní stupeňpouštíme spojkový pedál (levá noha) a následně zlehka přidáváme plyn (pravá noha)

Kde je na skútru zadni brzda

Začínáme na parkovišti- rozjezd a brzdění skútru

Brzdové páky na řidítkách jsou na skútrech opačně, než na kolech. Pravou rukou brzdíte přední brzdu, levou zadní.

Jak se rádi na skútru

Při pomalé jízdě do 20 km/h je lepší používat obě brzdy velmi s citem a spíše zadní brzdu, při prudkém zmáčknutí přední brzdy může dojít k zavření řídítek a k pádu. Při ostatní jízdě a při krizovém brzdění používejte tlak na obě páčky v poměru 70 % přední brzdou a 30 % zadní. Stejně jako u auta nebrzděte v zatáčce.

Jak často měnit olej ve čtyřkolce

Mazání je tak potřeba věnovat nemalou pozornost. Asi první vás napadne mazání motoru. Tam to bude potřeba minimálně jednou ročně vyměnit olejovou náplň a šetřit na filtru se taky nevyplatí. Doporučuje se měnit náplň po 1000 kilometrech v terénu, případně po 2000 km po silnici.

Jak se rádi na čtyřkolce

Řadí se nejčastěji nožní pákou za součinnosti manuálního ovládání spojky. Tento systém naleznete téměř výhradně u sportovních čtyřkolek. Poloautomatická převodovka – rychlosti u čtyřkolky se řadí nohou, nebo tlačítkem, které se nachází na řidítkách, a to bez nutnosti užití ruční spojky.