Jak se řekne japonsky Jak se máte?

Jak se řekne japonsky Jak se máte?

Jak se rekne japonsky ne

Ani ano, ani ne. Japonci samozřejmě vůbec nevědí, že české ano je souhlas, a ne je nesouhlas. V japonštině se ano řekne „hai“ a ne se řekne „iie“.

Jak se řekne japonsky děkuji

Základní fráze

おはようございます。 ohajó gozaimas Dobré ráno.
どうぞ。 dózo Prosím./Tady. (když někomu něco nabízíme)
どうも。 dómo Díky.
ありがとうございます。 arigató gozaimas Mockrát děkuji.
どうもありがとうございます。 dómo arigató gozaimas Mnohokrát děkuji.

Archiv

Jak se řekne japonsky dobrou chuť

Itadakimas znamená japonsky dobrou chuť.

Jak se řekne japonsky Ahoj

Japonština/Pozdravy

česky rómadži Hiragana
Dobrý den Konničiwa こんにちは
Dobrý večer Konbanwa こんばんは
Dobrou noc O-jasumi nasai おやすみなさい
Dobré ráno Ohajó gozaimasu おはようございます

Jak pozdravit v Japonsku

Zde, stejně jako všude jinde, všechno začíná správným pozdravem. Konnichiwa je základ, to ví každý. Japonci se mezi sebou také klaní, ovšem od cizince to naštěstí nikdo nečeká. Co se ovšem čeká, nehledě na to, zdali jste místní nebo turista, je to, že když vás někdo pozdraví poklonou, musíte ji opětovat.

Co to znamená Yamete Kudasai

Přestaňte! Yamete! Keisatsu wo yonde kudasai. Prosím pospěšte.

Jak se zdraví v Japonsku

Tradičně se v Japonsku sedělo vkleče na zemi, sed zvaný seiza, na futónu a tento způsob se dodnes používá ve všech budó. Postup: sedíme v seiza s rukama položenýma na stehnech. Při úkloně se nejprve lehce předkloníme s rovnými zády, položíme postupně levou a pravou ruku před sebe na zem a potom následuje úklon.

Co to znamená Arigato

Arigató je základní výraz pro poděkování. Bohužel ale takto samotné je považováno za velice důvěrné a nemůžeme ho proto použít vždy. Pokud mluvíme s rodinnými příslušníky, partnery, přáteli, či kolegy v práci, se kterými si „tykáme“ (v japonštině to znamená, že nepoužíváme zdvořilé výrazy), můžeme použít arigató.

Co se nesmí v Japonsku

Ačkoliv jsou Japonci k turistům velice tolerantní, zkuste se vyvarovat přílišných důvěrností na veřejnosti (držení se za ruce či kratší polibek jsou tolerovány).Na veřejnosti hlasitě nesmrkejte, je to nezdvořilé (bohužel naopak Vy budete svědky neustálého popotahování a chrchlání).Neplat'te spropitné, není to zvykem.

Co je to Koničiva

Naše Malešice je v Malešický mikropivovar. Konnichiwa [koničiva]! Dobrý den z Malešic!

Co znamená Yamete

Přestaňte! Yamete! Keisatsu wo yonde kudasai. Prosím pospěšte.

Co jedí Japonci

Strava Japonců je jednoduchá a vyvážená, tvořená základními potravinami, jako jsou ryby bohaté na omega mastné kyseliny, rýže, celá zrna, tofu, sója, miso, mořské řasy a zelenina.

Jak se jí v Japonsku

Na rozdíl od Číny není v Japonsku zvykem, že by lidé jídlo sdíleli. Obvykle si v restauraci vybírá každý své jídlo. Výjimkou jsou pokrmy jako nabe, ale i tady je kladen důraz na to, aby se ze společného hrnce nabíralo pouze jedním párem hůlek a ne každý svými, kterými pak jednotlivá sousta jí.

Jak se řekne japonsky dobře

Genki desu.

– Mám se dobře.

Co je typické pro Japonce

Japonský zvyk Hanami uctívá rozkvétající sakury – po celé zemi se lidé shlukují pod stromy a baví se. Láska k přírodě je obecně japonskou specialitou a je zřejmě důsledkem zdejšího tradičního náboženství – šintoismu. Šintoismus hlásá uctívání přírody, která je božstvem sama o sobě.

Na co si dát pozor v Japonsku

Japonci ze zásady nechodí nikdy pozdě, ať už na pracovní či přátelské schůzky dorazí vždycky včas. Japonci také běžně nedávají najevo své emoce, především hněv, a pokud jsou nějaké citové výlevy tolerovány, tak jen v opilosti. Být všude včas je pravidlo, které v Japonsku stále platí.

Jak žijí Japonci

Součástí každodenního japonského života je náročné dojíždění – vstávat, zamířit na nádraží, čekat na vlak, stání ve vlaku, chůze z dalšího nádraží do práce a pokračovat dál v životě. Veřejná doprava je v Japonsku standard. Lidé skočí na kola a naskočí do vlaku – auto je považováno za luxus.

Co si přivézt z Japonska

Oblíbené jsou kočičky pro štěstí, jídelní hůlky, lakované krabičky Bento, japonské bytové dekorace, japonské šátky, origami, vějíře, panenky Kokeshi i další dárkové zboží.

Co se pije v Japonsku

Mezi nejznámější alkoholický nápoj v Japonsku patří bezpochyby saké. Ochutnejte také vynikající piva Sapporo a Asahi nebo whisky značky Suntory a Nikka. Velmi oblíbené jsou nealko nápoje Calpis Water a Pocari Sweat.

Kam se podívat v Japonsku

12 míst, která byste v Japonsku neměli vynechatOkinawa –Niseko – Na lyžovačku do Japonska…Kóbe – Do Japonska na steakNara – Roztomilost mezi lucernami.Takayama – Treking na vulkán s výhledem, který stojí za to.Nikko – Objevte krásu japonských vodopádůFudži – Svatá hora ze všech pohlednic z Japonska.

Jak se řekne japonsky na zdraví

Italština: "Cin Cin" nebo "Salute" (zdraví) Japonština: "乾杯" (kanpai, dosl. "vyprázdni sklenku")

Co se dá dělat v Japonsku

10 rad, co dělat v JaponskuZajděte si na zápas sumó.Navštivte největší rybí trh světa.Nacpěte se až k prasknutí.Vyzkoušejte klasické lázně onsen.Zazpívejte si na karaoke.Prozkoumejte historické hrady a chrámy.Využijte rychlovlaky šinkansen, jedny z nejdokonalejších dopravních prostředků na světě.

Jak jedí Japonci

Své jídlo vaří odlišným způsobem

Tempura, tonkatsu a kroketám navzdory – japonská jídla obnášejí hodně vaření v páře, grilování, grilování na pánvi, restování, pomalého vaření a fermentování. Mají také ve zvyku udělat alespoň jednu misku polévky a obvykle servírují jídlo na více malých talířů.

Jaký je průměrný plat v Japonsku

Průměrný plat v Japonsku činí přibližně za rok 1 478 760 Kč.

Co se nesmi vozit do Japonska

Z Japonska je zakázáno vyvážet předměty kulturních národních památek jako např. japonské (samurajské) meče, starožitnosti, zbraně a střelivo, narkotika, omamné a psychotropní látky, pornografii, vojenský materiál a jiné druhy zboží podle zvláštních předpisů. Povinná směna valut v Japonsku neexistuje.