Jak se chovat v Japonsku?

Jak se chovat v Japonsku?

Co se v Japonsku nesmí

Ačkoliv jsou Japonci k turistům velice tolerantní, zkuste se vyvarovat přílišných důvěrností na veřejnosti (držení se za ruce či kratší polibek jsou tolerovány).Na veřejnosti hlasitě nesmrkejte, je to nezdvořilé (bohužel naopak Vy budete svědky neustálého popotahování a chrchlání).Neplat'te spropitné, není to zvykem.
Archiv

Co se chová v Japonsku

Japonsko je velmi bohaté na mořskou faunu. Pod hladinou žijí tuňáci, makrely, sardinky, lososi, mušle, sépie, chobotnice, krabi či garnáti. Na ostrově Hokaidó se chová skot.
Archiv

Co je neslušné v Japonsku

Žádná tradiční japonská restaurace Vám nenabídne příbor, proto je dobré naučit se jíst hůlkami (případně si noste svůj příbor). Co se týče používání hůlek, nezapichujte je do rýže ani jimi nenapichujte suši – obojí je považováno za vrchol neslušného chování.

Co je typické pro Japonsko

Kimono, origami, sumo, Go! Posvátná hora Fuji, kolem které sviští šinkanzen. Klasické japonské spojení tradic a moderních technologií. Japonsko – daleká země, jejíž umění a zvyky pronikají do evropské civilizace pozvolna a s tajemnou nonšalancí.

Na co si dát pozor v Japonsku

Japonci ze zásady nechodí nikdy pozdě, ať už na pracovní či přátelské schůzky dorazí vždycky včas. Japonci také běžně nedávají najevo své emoce, především hněv, a pokud jsou nějaké citové výlevy tolerovány, tak jen v opilosti. Být všude včas je pravidlo, které v Japonsku stále platí.

Jak se žije v Japonsku

Životní náklady jsou v Japonsku opravdu příliš vysoké, stejně tak náklady na výchovu dítěte a jejich vzdělání. Lidé tak často manželství a rodinu odkládají. Zároveň kvůli stárnutí populace není dost pracovníků v sociálních službách a domovech důchodců. Z toho důvodu jsou potom tyhle služby dražší.

Jaký je režim v Japonsku

Od přijetí ústavy 3. května 1947 je Japonsko unitární parlamentní konstituční monarchií s císařem jako hlavou státu, ovšem s čistě ceremoniální funkcí. Po prohrané válce byla typickou vlna pacifismu.

Co je za rok v Japonsku

Od roku 1868 je navíc příslušná éra vždy spojována s vládou daného císaře, a při změně na trůnu tak dojde k faktickému vynulování kalendáře. Například všechny události roku 2019 budou až do 30. dubna datovány jako 31. rok Heisei (název éry současného císaře Akihita), zatímco od 1.

Jak se řekne japonsky ne

Ani ano, ani ne. Japonci samozřejmě vůbec nevědí, že české ano je souhlas, a ne je nesouhlas. V japonštině se ano řekne „hai“ a ne se řekne „iie“.

Jak se jí v Japonsku

Na rozdíl od Číny není v Japonsku zvykem, že by lidé jídlo sdíleli. Obvykle si v restauraci vybírá každý své jídlo. Výjimkou jsou pokrmy jako nabe, ale i tady je kladen důraz na to, aby se ze společného hrnce nabíralo pouze jedním párem hůlek a ne každý svými, kterými pak jednotlivá sousta jí.

Jak se platí v Japonsku

Oficiální měnou v Japonsku je japonský jen (JPY). Jeny lze nakoupit ve směnárnách v České republice. Kurz se pohybuje okolo 5:1. Na místě lze směnit americké dolary nebo eura.

Co nedělat v Japonsku

Japonci se vždy vyhýbali fyzickým kontaktům, tedy i podávání ruky či dokonce obejmutí, především z hygienických důvodů. Japonská tradice považuje stálý oční kontakt za známku agrese. Naopak vyhnout se přímému očnímu kontaktu je výrazem úcty.

Jak se přestěhovat do Japonska

Pro vstup do země je třeba mít platný cestovní pas, který bude platný ještě nejméně 2 měsíce po návratu zpět do České republiky. Plánujete-li v Japonsku pobývat déle než 90 dní v kuse, musíte si na Japonském velvyslanectví v Praze vyřídit dlouhodobé vízum.

Jak bydlet v Japonsku

Tam, kde budete bydlet, musíte požádat také o povolení k pobytu. Stěhování musíte vždy nahlásit příslušným úřadům. Nečekejte, že v Japonsku najdete lidi, kteří dělají obří nákupy a zásobují se jak před apokalypsou, tak jak je běžné třeba v Americe.

Co se nesmí vyvážet z Japonska

japonské (samurajské) meče, starožitnosti, zbraně a střelivo, narkotika, omamné a psychotropní látky, pornografii, vojenský materiál a jiné druhy zboží podle zvláštních předpisů. Povinná směna valut v Japonsku neexistuje.

Co je potřeba do Japonska

S platností od 29. dubna 2023 jsou zrušena všechna covidová opatření při příletu do Japonska. Cestující se tedy již nemusí prokazovat dosud vyžadovanými dokumenty (certifikáty o očkování proti Covid či potvrzením o negativním PCR testu), ani není nutné vyplňovat aplikaci Fast Track na webu Visit Japan.

Co se jí na Štědrý den v Japonsku

Pokud teď přemýšlíte nad tím, jaký tradiční pokrm přijde v zemi vycházejícího slunce na štědrovečerní stůl, budete možná překvapeni. Je to Kentucky Fried Chicken neboli KFC. Tato tradice vznikla v roce 1974, kdy KFC přišlo s marketingovou kampaní, která představila smažené kuře jako typické západní vánoční jídlo.

Kdo nosí dárky v Japonsku

Japonským dětem nosí dárky jeden ze starých šintoistických bůžků – Hoteišó.

Jak pozdravit v Japonsku

Zde, stejně jako všude jinde, všechno začíná správným pozdravem. Konnichiwa je základ, to ví každý. Japonci se mezi sebou také klaní, ovšem od cizince to naštěstí nikdo nečeká. Co se ovšem čeká, nehledě na to, zdali jste místní nebo turista, je to, že když vás někdo pozdraví poklonou, musíte ji opětovat.

Co je to Arigato

Arigató je základní výraz pro poděkování. Bohužel ale takto samotné je považováno za velice důvěrné a nemůžeme ho proto použít vždy. Pokud mluvíme s rodinnými příslušníky, partnery, přáteli, či kolegy v práci, se kterými si „tykáme“ (v japonštině to znamená, že nepoužíváme zdvořilé výrazy), můžeme použít arigató.

Co pijí Japonci

Co se lihovin týče, velmi populární je japonská whisky. Pije se hlavně na ostrovech Honšú a Hokkaidó. Na jihu, na ostrově Kjúšú, se naopak hojně popíjí shōchū (šóčú), což je pálenka z rýže. Na souostroví Okinawa se pije pálenka z rýže awamori.

Co Snidaji v Japonsku

Snídaně je grunt

A v Japonsku ji rozhodně nepodceňují. Obvykle snídají rýži, vejce se zeleninou, tofu s jarní cibulkou a nejčastěji polévku miso.

Kdy je nejlepší letět do Japonska

Za nejlepší období pro návštěvu z hlediska počasí v Japonsku je všeobecně považováno jaro, především měsíce březen a duben, kdy rozkvétají po celé zemi sakury. Oblíbeným obdobím je také podzim, kdy se obloha po období tajfunů opět vyjasní a lesy se zabarví pestrými odstíny červené, hnědé a žluté.

Jak sedí Japonci

Především v Japonské etiketě má sed na zemi přísná pravidla. „Seiza“ je japonský název pro typický styl sedu, při kterém člověk klečí na tatami a sedí si na vlastních patách. Pro toho kdo není zvyklý, může být tato poloha velmi nepříjemná, proto ji Japonci nevyžadují po cizincích ani při formálních příležitostech.

Jak se pracuje v Japonsku

Oficiálně má Japonsko čtyřicetihodinový pracovní týden, ale 22 % lidí pracuje týdně padesát a více hodin. Existují i sto hodinové pracovní týdny (včetně sobot, a dokonce i nedělí), přičemž zde není započítáno dojíždění do práce, které v průměru trvá čtyřicet minut jedním směrem a může trvat klidně i dvě hodiny!