Co je to sousloví?

Co je to sousloví?

Co je to sousloví příklad

Mezi sousloví řadíme i pořekadla (kupuje zajíce v pytli), pranostiky, ustálená přirovnání (bručí jako medvěd), rčení (černé na bílém, nosit na rukou), přísloví (mluviti stříbro, mlčeti zlato) a výroky významných osobností (kostky jsou vrženy).
Archiv

Co to je sousloví

Sousloví je ustálené slovní spojení označující jednu věc skládající se obvykle ze dvou slov. Velmi často se jedná o spojení podstatného jména a shodného přívlastku (přídavné jméno), častá jsou sousloví v názvosloví v biologii a v jiných…
Archiv

Jak vypadá sousloví

Sousloví v češtině

V češtině jsou sousloví tvořena nejčastěji ve větě jako podstatné jméno, rozvité přívlastkem shodným, tvořeným přídavným jménem; přívlastek stojí zpravidla před jménem (v antepozici) – vysoká pec, hroší kůže, v odborných výrazech za jménem (v postpozici) – hraboš polní, kyselina mravenčí.

Jaký je rozdíl mezi souslovím a volným spojením slov

Budí-li v nás spojení slov jedinou představu, je to sousloví; jestliže však každá jeho část v nás vzbuzuje zvláštní představu, je to volné spojení slov.

Co to je složené slovo

Složená slova (složeniny) mají více než jeden slovní základ, například pravděpodobný je podobný pravdě. Složeniny ze tří nebo čtyř slov jsou spíše výjimkou (červenomodrobílý, namoutěduši aj.). Složeniny můžeme třídit do různých skupin.

Jak se obohacuje slovní zásoba

Způsoby obohacování slovní zásoby: změna slovního významu, tvoření nových slov odvozováním, zkracováním, skládáním, spojováním v sousloví, přejímání slov z cizích jazyků.

Co to je mazec

Mazec – Podobný princip jako u Hustýho, když je něco mazec, je to prostě hustý. Mega, giga, ultra – Stupňují důležitost, to znamená, že nová hra může být dokonce mega hustá.

Co to je Homonymum

Homonyma (slova souzvučná) jsou slova, které má stejnou podobu (zvukovou nebo grafickou) ale rozdílný význam i původ. Příklady homonym: hranice (hranice dřeva, hranice mezi státy) rys (rys ostrovid, osobnostní rys)

Co je to Univerbizace

Univerbizace (z latinského unus – jeden, verbum – slovo) je proces, kterým se ze sousloví v rámci jazykové ekonomie vytváří jednotlivé slovo (univerbát či univerbizát). Opačný proces, tedy vytváření sousloví z jednotlivého slova, se nazývá multiverbizace.

Co patří mezi pojmenování

Mezi způsoby (druhy) pojmenování patří: slovo – znak, který pojmenovává nějaký termín (slovo je jedním ze způsobů pojmenování) složené pojmenování – volné spojení dvou a více slov.

Jak poznat slovo složené

Složená slova (složeniny) mají více než jeden slovní základ, například pravděpodobný je podobný pravdě. Složeniny ze tří nebo čtyř slov jsou spíše výjimkou (červenomodrobílý, namoutěduši aj.). Složeniny můžeme třídit do různých skupin.

Co je to hybridní slovo

V případě, že nové slovo vzniklo složením domácího a cizího slova, hovoříme o tzv. hybridních složeninách. Jsou to slova jako videozáznam, autoopravna, biopotraviny… Může se zdát, že hybridní výrazy by neměly do spisovného jazyka.

Jak se obohacuje uran

Pro jaderné elektrárny se uran obvykle obohacuje o izotop 235 řádově v jednotkách procent (asi 2-5 %). Ale pro výrobu jaderné zbraně je nutné připravit uran s obsahem 235U 85 % a vyšším. Jedním z používaných způsobů obohacování je rozdělování izotopů uranu v podobě UF6 za pomoci centrifugy nebo difúze.

Co je šrumec

Místo nízkoprahového centra Větrník se budeme jmenovat Šrumec, což je název, který byl vybrán ze soutěže o nové pojmenování naší služby,“ poodkryla historii nízkoprahového centra, ale i vznik jeho nového názvu ředitelka Sociálních služeb Uherský Brod Marie Vaškovicová.

Co znamená něco Fitnout

fit out, BrE+ fit up

fit sth out/up with sth vybavit čím dům, byt, vystrojit, vyzbrojit koho čím pro speciální účel ap.

Co je to Paronyma

Paronyma (podobnost, z řeckého παρά – blízko a όνομα – jméno) jsou slova graficky nebo fónicky podobná, avšak významově zcela odlišná. Existence uvedených dvojic způsobuje možnost záměny slov. Jde o jev blízký homonymii a využívá se ho v uměleckém stylu, v publicistickém stylu, ale i ve slovních hříčkách.

Co to je Antonymum

Antonyma (slova protikladná, opozita) jsou slova opačného, protikladného významu. Znamená to tedy, že pokud máme dvě slova, jedno je přesným opakem druhého (velký –⁠ malý, správně –⁠ špatně).

Co je to Multiverbizace

O tzv. multiverbizaci mluvíme v případě, že se z jednoslovného pojmenování utvoří pojmenování víceslovné, a o univerbizaci hovoříme v případě, že je to přesně naopak, tedy že z pojmenování víceslovného utvoříme pojmenovací jednotku jednoslovnou.

Co je to metafora příklad

Např. přední části hlavy nad obočím říkáme v češtině čelo, toto slovo můžeme metaforicky použít i pro označení části postele (čelo postele). Tyto předměty jsou si podobné, a tak můžeme pojmenování jednoho předmětu přenést na ten druhý. Mluvíme tedy o obrazném vyjádření.

Co to je metafora

Metafora je jazyková a rétorická literární konstrukce spočívající v přenášení významu na základě vnější podobnosti. Je druhem tropu, tedy přenášení významu původního pojmenování na jiný předmět. Je součástí běžné funkce a užívání jazyka, ale zvláštní význam má zejména v poezii.

Co je to slovo Složene

Složená slova (složeniny) mají více než jeden slovní základ, například pravděpodobný je podobný pravdě. Složeniny ze tří nebo čtyř slov jsou spíše výjimkou (červenomodrobílý, namoutěduši aj.). Složeniny můžeme třídit do různých skupin.

Co je to nevlastní složenina

Nepravé (neboli nevlastní) složeniny lze rozdělit na samostatná slova beze změny jejich podoby a zpravidla i beze změny významu: žáruvzdorný, chvályhodný; zvláštním druhem jsou tzv. příslovečné spřežky, tedy příslovce, vzniklá splynutím předložky se jménem: nahoru, dokonce, vtom.

Co je to Kompozitum

V tradiční slovotvorbě slovo tvořené ze dvou (nebo více) slovotvorných základů (slovních základů ↗autosémantických slov) slovotvorným způsobem ↗kompozicí (skládáním). Svými základovými slovy patří ke dvěma slovním čeledím (slovotvorným hnízdům, paradigmatům); např. zeměpis patří k čeledi slov země a psát.

Kde se těží uran v ČR

Dolní Rožínka

Po roce 2000 až do roku 2017 probíhala v Česku hlubinná těžba pouze v Dolní Rožínce (okres Žďár nad Sázavou), a to na dole Rožná. Důl byl otevřen v roce 1957, postupně byl prohlubován až na úroveň −1200 metrů a v posledních letech těžil z hloubky 1000–1100 metrů jako jediný uranový důl v Evropě.

Odkud je uran

Současné teorie hovoří o tom, že tyto prvky vznikly za ohromného toku neutronů při výbuchu jedné, případně více supernov. Na Zemi se uran nachází jako směs tří různých izotopů, a to 238U (99,28 %), 235U (0,71 %) a 234U (0,004 %).