Co je Mytna brána?

Co je Mytna brána?

Jak fungují mýtné brány

Elektronické zařízení obsahuje aktuální geografické informace (tzv. GEO model) o úsecích silnic a dálnic, které podléhají mýtné povinnosti, a umožňuje jejich detekci. Během jízdy eviduje informace o poloze vozidla pomocí globálního navigačního satelitního systému a porovnává je s údaji uloženými v GEO modelu.
Archiv

Kdo musí platit mýtné

Za jízdu vozidlem s hmotností nad 3,5 t (po dálnicích a po označených úsecích silnic I. třídy) se platí mýtné a vozidlo proto musí být vybaveno palubní jednotkou (OBU). Palubní jednotka je nepřenosná a její užití je vázáno na konkrétní vozidlo zaevidované v Systému elektronického mýtného.
Archiv

Jak se platí mýtné

Možnosti úhrady mýtnéhoNa kterémkoli obchodním místě v hotovosti, platební kartou nebo tankovací kartou,Přes zákaznickou samoobsluhu platební kartou,Přes mobilní aplikaci platební kartou,Bankovním převodem na bankovní účet provozovatele systému vedený u ČNB.

Proč se platí mýtné

Osobní auta by měla platit za ježdění po dálnicích podle najetých kilometrů, ne paušál za časové období jako dnes. Nové zpoplatnění dálnic by bylo spravedlivější a státní kase přineslo víc peněz. Tak zní hlavní argumenty ve prospěch mýtného.

Kde se platí mýtné v ČR

Mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny se od 1. ledna 2020 rozšíří na dalších 868 kilometrů silnic I. třídy. Nově bude podléhat zpoplatnění například silnice I/20 mezi Plzní a Českými Budějovicemi, dále I/3 od Benešova směrem na Tábor, silnice I/35 z Hradce Králové směrem na Olomouc a také I/43 ze Svitav do Brna.

Kde kontroluji dálniční známky

Kontrola je prováděna přímo na zpoplatněném úseku dálnice prostřednictvím hlídkových vozidel vybavených kamerovým systémem pro rozpoznávání SPZ nebo za pomoci vzdáleného připojení ke kontrolním branám nebo kontrolou na odpočívkách a parkovištích.

Kde jsou mýtné brány

Zpoplatněné pozemní komunikace

Označení Úsek Délka (km)
D1 Průhonice-Říkovice (exity 6-272) 274,1
D1 Přerov, Předmostí-státní hranice (km 282 až km 377) 97
D2 Brno, jih-státní hranice (exit 1 až km 61) 61,4
D3 Mezno-Úsilné (km 62 až exit 131) 71,3

Kde je dálnice zdarma

Vnější pražský okruh (dálnice D0) je neplacený úsek dálnice od Ruzyně až po Slivenec. Dálnice D1 je bez poplatku v úseku od začátku až po sjezd u Chodova, dále pak obchvat Brna: Kývalka (182 km) až Holubice (210 km), dále pak Kroměříž (258 km) až Kroměříž východ (260 km), dále pak Rudná (354 km) až po státní hranice.

Kde jsou dálnice zdarma

D1, úsek Kývalka – Holubice (km 182-210)D5, úsek Beroun-východ – Beroun-západ (km 14-22)D2, úsek Brno – Chrlice (km 0-3)Silnice I/50, úsek Brno-Černovice – Bedřichovice (D1 exit 203)D0, Slivenec – Ruzyně (km 16-28)D10, úsek Satalice – Stará Boleslav (km 0-14)Silnice I/37, úsek Hradec Králové – Pardubice.

Jak zjistí policie že nemám dálniční známku

To, že nemáte platnou známku, může policista zjistit buď při běžné kontrole, nebo na dálku. PČR má v autech a na mýtných branách speciální kamery, které snímají SPZ a snadno si mohou auto bez platné známky „vytipovat“.

Kde jsou kamery na dálniční známky

Známe přesná místa kontrolních kamer, které snímají vaši SPZ kvůli dálniční známce. Nejvíce jich je na D1. Na dálnicích D4, D6 a D7 je naopak na jediném místě. Policisté a celníci by dnes měli říci, jak chytají neplatiče nových elektronických dálničních známek.

Co se stane když omylem vjedu na dálnici

Podle zákona o silničním provozu vám za jízdu po dálnici v protisměru hrozí pokuta ve výši maximálně 10 000 Kč a sedm bodů do karty řidiče.

Jak do Vídně bez dálniční známky

Pro průjezd z ČR do Vídně po nezpoplatněné silnici B7 je vhodný hraniční přechod Mikulov, lze dojet i na vídeňské letiště Schwechat po B225 bez dálniční známky. Roční známka platí od začátku prosince minulého roku do konce ledna následujícího roku (- tj. 14 měsíců).

Jak poznat že je dálnice placena

Jak se značí placené a neplacené úseky dálnic Začátek a konec placeného úseku, kde je třeba mít zaplacený dálniční kupón poznáte podle zelené značky s piktogramem dálnice, konec tohoto úseku pak totožnou značkou s červeným pruhem (je přeškrtnutá).

Kdo může na dálnici bez známky

Kdo a kdy může jezdit po dálnici bez dálniční známkypřepravuje zdravotně postiženou osobu s průkazem ZTP (s výjimkou praktické nebo úplné hluchoty) nebo ZTP/P (za předpokladu, že majitelem vozidla je postižená osoba nebo osoba jí blízká)přepravuje nezaopatřené dítě, které je léčeno se zhoubným nádorem.

Kde můžu jet bez dálniční známky

Nezpoplatněné úseky jsou na dálnicích a při vjezdu na ně označeny dodatkovou tabulkou Bez časového poplatku (E 11a), která obsahuje přeškrtnutý symbol dálničního kupónu. Tato dodatková tabulka je umístěna vždy společně s dopravní značkou Dálnice (IZ 1a).

Co kdyz jsem jel po dálnici bez znamky

Za jízdu bez platné dálniční známky vám hrozí pokuta na místě až 5000 Kč, ve správním řízení se platba může vyšplhat až na 20 000 Kč. Proto si zkontrolujte platnost známky včas, a to přímo na oficiálním webu. Při nákupu kupónu si můžete dokonce vyžádat i e-mailové upozornění na vypršení platnosti.

Jak se kontroluji dálniční známky na dálnici

Samotná kontrola probíhá v rámci běžných silničních kontrol pomocí speciálních tabletů a mýtných bran. Pokuta za jízdu bez platné EDAZ může činit na místě v příkazním řízení až 5 tisíc korun a ve správním řízení až 20 tisíc korun.

Na co si dát pozor při cestě do Rakouska

Na co nezapomenout, než vyrazíte autem do Rakouska

Naši jižní sousedé jsou pověstní neústupností při dodržování dopravních předpisů, s níž nešetří ani cizince. Aby se vám cesta zbytečně neprodražila, nezapomeňte na ekologickou plaketu, reflexní vestu, dálniční známku a potřebnou dokumentaci.

Co dělat když omylem najedu na dálnici

V tomto případě je postup jednoduchý – pokud je to možné, okamžitě se spojte s Policií ČR a informujte ji o poloze vozidla v protisměru. Dnes již funguje na dálnicích systém detekce vozidel v protisměru, čidla jsou nainstalována na mýtných branách.

Jak dlouho se jede do Rakouska

Autem čas: 4 Hodiny 44 Min. Můžete změnit rychlost přepočítat dobu letu.

Jak autem do Vidne

Pokud nemáte nervy na naši slavnou D1 a bojíte se kolon, vezměte to přes České Budějovice (Praha – České Budějovice – Vídeň: 309 km). Poslední variantou je pak jet část cesty po D1 a odbočit na Jihlavu a poté přes Znojmo do Vídně (Praha – Jihlava – Znojmo – Vídeň: 292 km).

Na co si dát pozor při řízení v Rakousku

Rakousko. Děti do 150 cm a 14 roků mohou být přepravovány pouze v dětské autosedačce či podsedáku odpovídající velikosti, a to na předních i zadních sedadlech. Děti nad 150 cm musí používat bezpečnostní pásy. Děti vyšší než 135 cm lze výjimečně poutat trojbodovým bezpečnostním pásem, který nesmí jít přes hrdlo dítěte.

Co vědět před cestou do Rakouska

Vstup do Rakouska a pobyt na jeho území je v zásadě možný bez hygienicko-epidemiologických omezení, resp. za stejných podmínek jako v době před pandemií Covid-19. Povinnost nosit respirátor typu FFP2 platí pouze ve zdravotnických zařízeních, pečovatelských domech a domech pro seniory.

Co se stane když nezaplatím pokutu z Rakouska

Přišla vám výzva k zaplacení pokuty za přestupek v Rakousku Exekuce vám nejspíš nehrozí, ale mohlo by se stát, že při příští cestě do Vídně vám policisté zabaví auto.