Kdy vyměnit kotel?

Kdy vyměnit kotel?

Které kotle se musí vyměnit

To znamená, že kotle první a druhé emisní třídy budou muset být nahrazeny kotli s vyšší emisní splňující Ekodesing, což je požadavek na nízkoemisní provoz kotlů dle Nařízení komise (EU) 2015/1189. Provozovatel, který bude provozovat kotle 1. nebo 2. emisní třídy po 1.9.2022 riskuje pokutu do výše 50 000 Kč.
Archiv

Jak dlouho mohu používat kotel 4 emisní třídy

Od podzimu roku 2022 můžou rodinné domy vytápět pouze kotli, které spadají do 3., 4. nebo 5. emisní třídy. Jiné kotle na tuhá paliva nyní ani od roku 2022 prakticky již na trhu nekoupíte.
Archiv

Po jaké době vyměnit plynový kotel

Bohužel se obecně nedá říct, kdy nastal ten správný čas pro nákup nového plynového kotle. Obvyklá životnost systému plynového vytápění je asi 15 až 20 let. Toto období byste však neměli za každou cenu protahovat až do konce, protože čím jsou systémy vytápění starší, tím méně jsou účinné.

Kdy končí staré kotle

Dle zákona o ochraně ovzduší je od 1. 9. 2024 zakázáno provozovat kotle, které nesplňují minimální požadavky uvedené v příloze č. 11 k tomuto zákonu, v objektech určených k bydlení (rodinné domy, bytové domy, stavby pro rodinnou rekreaci).
Archiv

Co je kotel 1 a 2 emisní třídy

Emisní třída je hodnocení kotlů podle platné normy ČSN EN 3035:2012. Tato norma na základě měření množství emisí při jmenovitém výkonu 100 % a 30 % určuje zařazení kotle do příslušné třídy. Za mimořádně neekologické jsou pak považovány kotle, které se řadí do 1. a 2.

Jak poznám kotel 1 a 2 emisní třídy

Jak zjistit emisní třídu kotle

Emisní třídu kotle najdete na výrobním štítku. Ten se nachází přímo na kotli, obvykle na zadní části. Pokud tuto informaci nemůžete z výrobního štítku vyčíst, projděte dokumentaci kotle.

Kdy končí kotle emisní třídy 3

Díky úspěšnému programu kotlíkových dotací již bylo vyměněno přes 100 tisíc kotlů a vyplaceno přes 11 miliard korun. Od 1.9 2024 bude zakázáno provozovat kotle na pevná paliva v objektech určených k bydlení, které nesplňují minimálně 3. třídu.

Proč ne kondenzační kotel

Nižší teplota otopné vody

Staré litinové radiátory určené pro vyšší teploty vody moderním kondenzační kotlům zpravidla nevyhovují. Do kotle by se měla vracet voda s co nejnižší teplotou. Teplota vratné vody nesmí překročit zhruba 45 °C, protože kotel by pak přestal pracovat v nejúspornějším kondenzačním režimu.

Jak zjistit stáří kotle

Zásadní je nalézt na vašem kotli výrobní štítek. Výrobním štítkem musí být při prodeji označeny všechny sériově vyráběné teplovodní kotle. U kotlů vyrobených před rokem 2000 nenaleznete na výrobním štítku třídu kotle, protože podle tehdy platné staré normy ČSN 07 0240 se kotle do tříd ještě nezařazovaly.

Kdy skončí topení dřevem

Zákaz starých kotlů

Od 1. září 2022 navíc začal platit zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy, jelikož jsou neekologické a mají velkou spotřebu.

Jak zvýšit emisní třídu kotle

Pro zvýšení emisní třídy kotle se ke kotli ještě přidá tzv. přestavbový balíček a kotel dostane nový štítek o nových parametrech a emisní třídě. Při zvednutí emisní třídy přestavbovým balíčkem se z kotle stává jen kotel automatický na předepsané palivo uvedené na novém štítku kotle.

Jak zjistím třídu kotle

Emisní třídu kotle najdete na výrobním štítku. Ten se nachází přímo na kotli, obvykle na zadní části. Pokud tuto informaci nemůžete z výrobního štítku vyčíst, projděte dokumentaci kotle.

Kdy končí emisní třída 5

Od ledna 2020 bude v ČR ukončen prodej kotlů emisní třídy 4 a 5. Nadále bude možné prodávat pouze kotle splňující podmínky EKODESIGN. Od září 2022 bude možné provozovat pouze taková zařízení (nejen kotle, ale i kamna a vložky s teplovodním výměníkem o celkovém příkonu od 10 do 300 kW), která splňují emisní třídu 3.

Kdy je kondenzační kotel nejúčinnější

Kondenzačním kotlům prospívá nízká teplota otopné vody

Velmi důležitá je teplota vody v otopné soustavě. Teplota vratné vody by měla dosahovat maximálně 45 °C, optimální teplota je 32 °C. Ve chvíli, kdy voda překročí hranici 45 °C, přestává kotel kondenzovat a tím pádem ztrácí svoji výhodu.

Kdy se vyplatí kondenzační kotel

Kondenzační kotel je vhodný pro topné soustavy pracující s nízkou teplotou vody. Aby docházelo ke kondenzaci, musí se voda do kotle vracet co nejstudenější. Ideálně se proto hodí do kvalitně izolovaných novostaveb s podlahovým vytápěním.

Jaký kotel do starého domu

Užívanější variantou bývá například kondenzační plynový kotel. Zde je však nutné myslet na už zmiňované radiátory – ty litinové se vám totiž budou dlouho zahřívat a efektivitě budete moci dát navždy sbohem.

Jak silný kotel

Jak spočítat výkon kotle

Obytná plocha Nová budova s dobrou izolací a moderním topným systémem Nezateplená budova z 80.- 90. let a starším top. systémem
Do 60 m2 4 kW 8 kW
70 m2 5 kW 9 kW
80 m2 6 kW 10 kW
90 m2 6 kW 12 kW

Čím topit v roce 2023

Tepelná čerpadla se s kotly na tuhá paliva dělí o první místo v žebříčku nejekonomičtějších typů vytápění. Mnoho lidí odrazuje vysoká pořizovací cena tepelných čerpadel, ovšem návratnost investice je skutečně velmi rychlá.

Jak správně topit dřevem

Nejdůležitějším pravidlem při topení dřevem je, aby bylo suché. V opačném případě hrozí, že bude dřevo doutnat, bude zhasínat a zanese komín zplodinami. Proto topte dřevem vysušeným minimálně na 20 – 25 % vlhkosti. V případě dřeva o vlhkosti 50 % je jeho výhřevnost poloviční.

Jakou teplotu vody nastavit na kotli

Velmi důležitá je teplota vody v otopné soustavě. Teplota vratné vody by měla dosahovat maximálně 45 °C, optimální teplota je 32 °C. Ve chvíli, kdy voda překročí hranici 45 °C, přestává kotel kondenzovat a tím pádem ztrácí svoji výhodu.

Co s vodou z kondenzačního kotle

Jedná se o zkondenzované vodní páry ze spalin. Kondenzát je kyselý – jde o vodu s malým obsahem kyseliny dusičné a dusité. V praxi se kondenzát odvádí přímo do odpadu a tento odvod je při instalaci kotle nutné vybudovat. A právě to může být problém v místech, kde odpadní potrubí není po ruce.

Jaké zvolit vytápění domu 2023

Tepelná čerpadla se s kotly na tuhá paliva dělí o první místo v žebříčku nejekonomičtějších typů vytápění. Mnoho lidí odrazuje vysoká pořizovací cena tepelných čerpadel, ovšem návratnost investice je skutečně velmi rychlá.

Jaké zvolit vytápění starého domu 2023

Vedle topení uhlím či dřevem tak mějte k dispozici také záložní zdroj. V praxi můžete narazit na kombinaci krbu s výměníkem, akumulační nádrží, elektrokotlem a podlahovým topením. Nezapomínejte však na to, že budování nového zdroje tepla je investicí do budoucna.

Kdy skončí topení uhlím

Co se má změnit u vytápění uhlím Od roku 2025 již nebude možné, aby výrobce dodal na český trh kotle a kamna na pevná fosilní paliva (uhlí). Bude tedy i nadále možné spalování uhlí a uhelných paliv ve stávajících zdrojích, pokud odpovídají zákonným požadavkům (tedy např.

Jak často přikládat do kotle

„Zásobník běžného kotle na pelety či kusové uhlí je nutné doplňovat zhruba jednou za týden. V největších mrazech pak jednou za dva až tři dny. Pokud topíte kusovým dřevem, budete ale muset přikládat častěji,“ uvedl Roman Švantner.