Co je to siréna?

Co je to siréna?

Kdo je to siréna

Sirény (starořecky Seirénes, Σειρῆνες) jsou bytosti antické mytologie, kouzelné pěvkyně, které svým neodolatelným vábivým zpěvem lákají námořníky ke svému ostrovu, kde jejich loď ztroskotá na útesech. Sirén bylo vždy několik, jejich počet kolísá od dvou do pěti.

Jak funguje siréna

V případě hrozby nebo vzniku mimořádné události je obyvatelstvo varováno prostřednictvím signálu „Všeobecná výstraha“. Tento signál je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 sekund a může zaznít třikrát po sobě v přibližně tříminutových intervalech.

Co znamená 2 krat siréna

1 „všeobecná výstraha“ varovný signál. Zvuková ukázka » Signál č. 2 zkušební tón používá se pro zkoušky sirén.
Archiv

Jak dlouho trva siréna

Zkouška probíhá každou první středu v měsíci ve 12 hodin vysíláním 140 sekund dlouhého nekolísavého zkušebního tónu (skutečná varování jsou vyhlašována tónem kolísavým).

Co delat kdyz Houka siréna

Jak skutečně jednotlivé signály znějí, si můžete vyzkoušet na www.firebrno.cz/jak-zni-sirena (v MP3 formátu). Především se okamžitě snažte najít úkryt v jakékoli blízké zděné budově (i tehdy, jedete-li autem, zastavte a vyhledejte úkryt). Budova, do které se ukryjete, musí mít uzavíratelné prostory.

Kdy jsou sirény

"Zkouška sirén" – tento signál uslyšíte nejčastěji, a to každou první středu v měsíci ve 12.00 hodin. Ověřuje se jím funkčnost systému a také slyšitelnost sirén. Signál „Zkouška sirén" je nepřerušovaný tón sirény po dobu 140 sekund.

Co znamená kdyz Houka siréna

Pronikavý zvuk sirény vždy znamená nějaké nebezpečí. Může se jednat o povodeň, požár nebo také havárii s únikem nebezpečné látky. V případě vzniku nebo hrozby takové mimořádné události je tedy důležité, aby občané byli varováni.

Co dělat když houká siréna

V budově okamžitě zavřete a utěsněte okna a dveře. Siréna může s velkou pravděpodobností signalizovat únik nebezpečných látek a uzavřením prostoru snížíte pravděpodobnost vlastního zamoření.

Co znamená 3x houkání sirény

Všeobecná výstraha

Signál je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin a může být vyhlašován třikrát za sebou v cca tříminutových intervalech. Po jeho zaznění bude vždy následovat tísňová informace z hromadných informačních prostředků (republikové, regionální a místní působnosti).

Jak zni siréna

Požární poplach

Je vyhlašován přerušovaným tónem sirény a napodobuje hlas trubky troubící tón “HOŘÍ,”HO-ŘÍ” po dobu jedné minuty (25 vteřin trvalý tón, 10 vteřin přestávka, 25 vteřin trvalý tón). Vyhlašuje se za účelem svolání jednotek požární ochrany.

Co dělat když zazní siréna

OKAMŽITĚ SE UKRYJTE

Jestliže cestujete automobilem a uslyšíte varovný signál, zaparkujte automobil a vyhledejte ukrytí v nejbližší budově. Dejte přednost místnostem ve středu budovy bez oken, vyhněte se sklepním prostorám. Některé chemické látky jsou těžší než vzduch a místo pod úrovní terénu by bylo životu nebezpečné.

Kdy Houka siréna

Pronikavý zvuk sirény vždy znamená nějaké nebezpečí. Může se jednat o povodeň, požár nebo také havárii s únikem nebezpečné látky. V případě vzniku nebo hrozby takové mimořádné události je tedy důležité, aby občané byli varováni.

Kdy zni siréna

Může se jednat například o povodeň, rozsáhlý požár nebo havárii s únikem nebezpečné látky. V případě hrozby či vzniku podobné mimořádné události je důležité, aby ohrožení lidé byli varováni.

Kdo spousti sirény

Sirény – Hasičský záchranný sbor České republiky.

Proč se dělá zkouška sirén

380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva) za účelem prověřování jejich provozuschopnosti. Zkoušky sirén jsou pro nás nesmírně důležité. Protože pouze aktivací signálu sirény lze ověřit, že siréna plně funguje a má požadovanou slyšitelnost v okolním prostředí.