Kdy je povinnost mít smluvního lékaře?

Kdy je povinnost mít smluvního lékaře?

Co je smluvní lékař

Další oblastí ochrany zdraví zaměstnanců je odborné poradenství smluvního lékaře (tj. poskytovatele, se kterým má zaměstnavatel uzavřenou smlouvu o poskytování pracovnělékařských služeb).
Archiv

Kam jít Když nemám praktického lékaře

„Občané ČR nemají povinnost se registrovat u praktického lékaře, nicméně je obecně doporučováno, aby každý měl svého registrujícího lékaře. Pokud by některý z klientů VZP měl problém ho sehnat, ať se obrátí na naši pobočku, kde mu poradí,“ řekl serveru Lidovky.cz mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

Kdy jít k praktickému lékaři

Pro přechod k praktickému lékaři pro dospělé není striktně stanovena jedna věková hranice, běžně k přeregistraci dochází ve věku kolem 18 let. Platí ale pravidlo, že praktický lékař pro dospělé může mít zaregistrované pacienty od 14 let; praktický lékař pro děti a dorost maximálně do 19 let.

Jak často se chodí k závodnímu lékaři

Termíny periodické prohlídky dle kategorie práce

1. kategorie 1 x za 6 let u zaměstnance do 49 let věku 1 x za 4 roky u zaměstnance, který dovršil 50 let věku
2. riziková kategorie 1 x za 2 roky bez ohledu na věk zaměstnance
3. kategorie 1 x za 2 roky bez ohledu na věk zaměstnance

Archiv

Co dělat když zaměstnanec ztratil zdravotní způsobilosti k výkonu své práce

V případě dlouhodobé ztráty zdravotní způsobilosti je zaměstnavatel oprávněn buď zaměstnance převést na jinou pro něj vhodnou práci, nebo s ním může z tohoto titulu rozvázat pracovní poměr výpovědí / dohodou.

Kdo může udělat vstupní prohlídku

Vstupní prohlídku provádí lékař, s nímž má zaměstnavatel uzavřenu smlouvu o výkonu pracovnělékařské péče.

Jak si zařídit praktického lékaře

Potřebné informace můžete najít také na stránkách Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb, kde si můžete prostřednictvím "rozšířeného vyhledávání" vyhledat ve svém okolí nejbližší praktické lékaře (výběr Obor péče: Všeobecné praktické lékařství nebo Praktické lékařství pro děti a dorost).

Jak jít k doktorovi

Na vyšetření k odbornému lékaři můžete jít i bez doporučení svého registrujícího lékaře. Je lepší jej však neobcházet a nejprve se vždy poradit s ním. Samozřejmě při specifických či náhle vzniklých potížích vyhledáte přímo odborníka – např. chirurga, neurologa, kardiologa.

Kdo může napsat žádanku na ČT

Vyšetření CT s žádankou

Lékařské doporučení (žádanku) vystaví lékař na základě klinického vyšetření.

Jak dlouho je platný posudek o zdravotní způsobilosti

Zdravotní způsobilost posuzuje a lékařský posudek vydává registrující poskytovatel zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost. Tento posudek má platnost 2 roky od data vystavení, pokud během této doby nedošlo ke změně zdravotní způsobilosti fyzické osoby.

Kdy musíte nejpozději podstoupit vstupní zdravotní prohlídku

Vstupní lékařskou prohlídku musíte zajistit vždy před vznikem pracovního poměru nebo vztahu obdobnému pracovnímu poměru. To znamená, že vstupní lékařská prohlídka je povinná pro všechny, kdo uzavírají pracovní smlouvu. Vztah obdobný pracovnímu poměru je např. služební vztah příslušníků bezpečnostních sborů.

Kdy mám nárok na odstupné ze zdravotních důvodů

Pokud nesmíte pro pracovní úraz, nemoc z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí dále konat dosavadní práci. Pokud je váš pracovní poměr ukončen z tohoto důvodu, náleží vám odstupné. Jestliže jste dlouhodobě pozbyli zdravotní způsobilost.

Jak odejít z práce ze zdravotních důvodů

Klasická výpovědní doba trvá dva měsíce a zaměstnanec není povinný uvádět žádný důvod své výpovědi. Zrušit pracovní poměr ze zdravotních důvodů však může zaměstnanec okamžitě, a to na základě lékařského posudku. V něm musí lékař zaměstnanci vykonávanou práci doslova zakazovat, doporučení v tomto případě stačit nebude.

Kdy je povinná vstupní lékařská prohlídka

Vstupní lékařskou prohlídku musíte zajistit vždy před vznikem pracovního poměru nebo vztahu obdobnému pracovnímu poměru. To znamená, že vstupní lékařská prohlídka je povinná pro všechny, kdo uzavírají pracovní smlouvu. Vztah obdobný pracovnímu poměru je např. služební vztah příslušníků bezpečnostních sborů.

Kdy se Proplaci vstupni prohlidka

Vstupní lékařskou prohlídku hradí osoba ucházející se o zaměstnání. Zaměstnavatel osobě ucházející se o zaměstnání vstupní lékařskou prohlídku uhradí, jestliže s ní uzavře pracovněprávní (např. pracovní poměr nebo dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr) nebo obdobný vztah.

Co dělat když chci změnit lékaře

Pokud nejste s péčí svého registrujícího lékaře spokojeni, můžete jej změnit jednou za tři měsíce. Samotná změna lékaře není složitá. Navštívíte nového vámi vybraného lékaře a zeptáte se na možnou registraci. Existují však zákonné výjimky, kdy vás lékař může odmítnout přijmout do péče.

Jak často lze měnit gynekologa

Každý pojištěnec má ze zákona nárok na změnu ošetřujícího lékaře. Lidé často řeší, že se zaregistrují u lékaře a velmi záhy zjistí, že jim z nějakého důvodu nevyhovuje. Chtějí pak registraci okamžitě zrušit, což bohužel nejde.

Jak často může zaměstnanec chodit k lékaři

Ani právní předpisy nikde nestanoví počet návštěv u lékaře, pokud jde zaměstnanec k lékaři sám se sebou nebo s jiným rodinným příslušníkem. Pokud budete mít návštěvu potvrzenu od lékaře, musí Vás zaměstnavatel omluvit. Požadovat napracování zameškané doby není možné.

Kdo mě může poslat na CT

Na vyšetření CT se dostanete většinou po úrazech hlavy, kostí lebky nebo páteře. Díky němu může lékař nahlédnout i do dutiny břišní a všech orgánů v ní. Je vodítkem při ověřování nádorů, ale kromě onkologa vás na něj může poslat i ortoped, neurolog nebo chirurg.

Kdo píše magnetickou rezonanci

praktický lékař má možnost vydat doporučení k vyšetření magnetickou rezonancí. Není zde žádný právní důvod, proč by to nemohl udělat. Proto bychom Vám doporučili pokusit se ještě jednou dohodnout s Vaší lékařkou. V případě, že by vaše lékařka ani po domluvě svůj postup nezměnila, můžete si na její postup stěžovat.

Jak často musí být lékařská prohlídka

Od 1. ledna 2023 nejsou pravidelné prohlídky povinné (pokud je sám zaměstnanec nebo zaměstnavatel nevyžaduje). Pokud jsou vyžadovány, tak probíhají jednou za 6 let, při dovršení 50 let věku zaměstnance pak jednou za 4 roky.

Jak dlouho plati zdravotní prohlidka

V kategorii první se prohlídka zaměstnance provádí jednou za 6 let, nebo jednou za 4 roky, jde-li o zaměstnance, který dovršil 50 let věku. V druhé kategorii se provádí periodická lékařská prohlídka jednou za 5 let nebo jednou za 3 roky u zaměstnance, který dovršil 50 let věku.

Co musí obsahovat výpověď ze zdravotních důvodů

V prvé řadě záleží na tom, kdo výpověď ze zdravotních důvodů podává. Pokud tak učiní zaměstnavatel, musí svou výpověď podložit zdravotním posudkem, ve kterém stanoví příčinu pracovní neschopnosti zaměstnance. Důvodem rozvázání pracovního poměru může být pracovní úraz nebo onemocnění zaměstnance.

Co je lepší dohoda nebo výpověď

Ukončení pracovního poměru formou dohody je výhodné pro obě dvě strany. Za předpokladu, že se zaměstnanec dohodne se zaměstnavatelem, může po dohodě skončit v práci ihned nebo za pár dní. Nemusí tak čekat až uběhne dvouměsíční výpovědní lhůta, kterou by v případě výpovědi ze zdravotních důvodů musel dodržet.

Jak často periodická prohlídka

Od 1. ledna 2023 nejsou pravidelné prohlídky povinné (pokud je sám zaměstnanec nebo zaměstnavatel nevyžaduje). Pokud jsou vyžadovány, tak probíhají jednou za 6 let, při dovršení 50 let věku zaměstnance pak jednou za 4 roky.