Kdy se stříká cibule?

Kdy se stříká cibule?

Proč se kroutí nať cibule

Odpověď: Kroucení cibulové natě způsobují larvy květilky cibulové (Delia antiqua). Květilky patří mezi dvoukřídlý hmyz a jsou podobné mouše. Přezimuje kukla, z které se v květnu líhnou dospělci.
Archiv

Jak se zbavit Vrtalek

Jak se vrtalce bránit

Pěstujeme raději cibuli z jarních výsevů než z podzimních, porosty překrýváme netkanou textilií (cibuli v dubnu až květnu, pór během srpna a září). Při napadení zeleniny vrtalkou použijeme povolené insekticidy. Na podzim důsledně likvidujeme napadené zbytky rostlin a často pomůže i hluboká orba.

Čím ošetřit cibuli

K přímé ochraně menších ploch se dá použít netkaná textilie, kterou cibuli přikryjeme. Květilka je zavrtaná v listech, proto se musí používat insekticidy s hloubkovým účinkem. Z chemických insekticidů jsou doporučeny přípravky na bázi diazinonu a fenitrothionu.
Archiv

Jaký postřik na cibuli

V místech s pravidelným výskytem se neobejdete bez chemické ochrany, kterou je třeba dělat od června a to nejlépe třikrát, tedy na začátku, v polovině a na konci měsíce. Pro tato ošetření se doporučujeme přípravek Ortiva.

Co dělat když kvete cibule

Pokud rostlina začne tvořit květy, je třeba je včas odstranit. Tvoří se z paždí jednotlivých suknic v následujícím roce. Druhý rok vyraší z cibule hned několik květních stvolů. Vrcholičnaté květenství se skládá z oboupohlavých květů podepřené toulcem.

Kdy zakrýt pórek

Agrotechnická opatření Je doporučeno zakrývat pórek sítěmi, jakmile se mouchy podzimní generace vylíhnou a zakopat jakékoliv zbytky rostlin obsahující kukly tak hluboko, jak je to jen možné do půdy. Silně napadené rostliny je důležité odstranit z porostu i ze skladu a nekompostovat je.

Co proti Vrtalkam

Vertimec je insekticidní a akaricidní přípravek na hubení svilušek a vrtalek na okurce, paprikách, rajčeti a na hubení mery skvrnité na hrušních. Účinek: Abamectin, účinná látka přípravku Vertimec 1.8 SC, likviduje svilušky, vrtalky a mery. Jedná se o kontaktní a žaludeční jed.

Proč žloutne cibule

Hlavním důvodem žloutnutí peří cibule je nedostatečné zalévání v plném rozsahu. Do poloviny července, kdy se cibulky aktivně tvoří, potřebuje rostlina vydatné zalévání – až 2krát za 7 dní. Již v srpnu se frekvence zavlažování snižuje a rostliny se zalévají ne více než 1krát za 10 dní.

Co můžeme sázet po cibuli

Co lze vysadit po cibuliŘepa.Jahody.Lilek.zelí.Mrkev.Okurky.Cuketa.Dýně.

Kdy hnojit cibuli

Zalévání, mulčování, hnojení

Až se budou cibule zvětšovat, mulč odstraňte, nebo ponechejte ve velmi tenké a lehké vrstvě, aby cibulím nic nebránilo v narůstání. Tekutým organickým hnojivem můžete sazeničkám přilepšit tři týdny po výsadbě, a poté každé další tři týdny.

Kdy je cibule toxická

Je ale třeba dbát na to, abyste ji používali vždy čerstvou. Nakrájená cibule totiž po 12 až 24 hodinách začne vytvářet jedovaté toxiny. Můžete z toho dostat i žaludeční infekci.

Jak často se má zalévat cibule

Správné zalévání cibule

Zapomenout nelze ani na zalévání. Pokud máte pouze zelené části cibule, pak rostliny pravidelně zalévejte. Zálivka se vyplatí i poté při delších obdobích sucha. Jinak je dobré cibuli zalévat jednou týdně.

Co zasadit vedle pórku

Pórek – za souseda ho ráda přijme mrkev, protože ji pórek dokáže ochránit před pochmurnatkou mrkvovou. Kopr – na zahradách roste báječně a určitě bude žít v symbióze s červenou řepou, okurkou a košťálovinami. Urychluje totiž jejich klíčení.

Co napadá pórek

Titulem největší škůdce pórku by se mohla chlubit drobná moucha s poetickým jménem – vrtalka pórová. Český název si vysloužila za způsob kladení vajíček: kladélkem propichuje list a vajíčka klade do úhledných řádků.

Co žere cibuli

Molík česnekový může mít tedy dvě až tři generace za rok. Napadány jsou především porosty cibule, česneku, póru a pažitky. Housenky parazituje několik druhů lumků, např. Diadromus pulchellus, Diadegma semiclassum, rod Itoplectis.

Co na Květilku cibulovou

Chemická ochrana v současnosti není možná, protože nejsou autorizovány žádné přípravky proti květilce cibulové. Neautorizovaný účinek by mohly mít správně použité pyrethroidní přípravky, v našem případě insekticidy.

Jaké druhy zeleniny nesmíte nikdy sázet vedle sebe

Co nepěstovat vedle sebe – konkrétní příkladyčervená řepa, salát X špenát.zelí X jahody.kapusta kadavá X růžičková kapusta.okurky X rajčata, zelí, květák, růžičková kapusta, brokolice.fazole X fenykl.šalotka X hrách, fazole.

Které plodiny se nesnášejí

Kromě rajčat jí vadí také ředkvičky, brambory, jahody, kapusta, zelí, česnek. Pokud někoho kolem sebe snese, jsou to především: hrách, fazole, kopr, salát, pórek, cibule, celer, červená řepa, petržel, kedlubny nebo zelí. Okurky špatně porostou i jako následná plodina po rajčatech nebo květáku.

Jak hluboko se sází cibule

Sázení cibule

Řádky by od sebe měly mít vzdálenost asi 20 centimetrů, jednotlivé sazečky či semena přibližně 8 centimetrů. Semena vyséváme pouze 2-3 centimetry pod povrch a opatrně zaléváme, jsou totiž drobná. Sazečky ukládáme přibližně 5-8 centimetrů hluboko.

Jak dlouho vydrží cibule v lednici

Jak dlouho vydrží ovoce a zelenina čerstvé

Druh V tmavé a chladné spíži V ledničce
Cibule 1 měsíc 14 dní
Rajčata 3 – 5 dní 2 – 7 dní
Paprika 5 dní 5 – 7 dní
Brokolice 3 – 5 dní

Jak dlouho vydrží cibule

Je potřeba cibuli zajistit proudění vzduchu, aby nezačala plesnivět. Správně uskladněná žlutá cibule vydrží i několik měsíců. I rozkrojenou cibuli nemusíte ihned spotřebovat, stačí, když ji potřete máslem nebo olejem a zabalíte do alobalu. Takto v lednici vydrží i několik dní.

Čím se hnojí cibule

Cibule se nesmí pěstovat po přímém hnojení chlévským hnojem. Přírodním hnojivem může být dřevěný popel, kompost, mulč nebo slepičince, které už dnes koupíte běžně v obchodě. Mezi trvalky patří cibule zimní zvaná sečka, cibule sibiřská nebo také ošlejch.

Jak se starat o cibule

Potřebuje slunce a spíše sušší, písčitější půdy bohaté na humus. V těžkých, jílovitých, kyselých a studených půdách se jí nedaří, podléhá chorobám. Nemá ráda ani vyšší nadmořskou výšku. Cibule miluje fosfor a draslík, naopak nemá ráda nadbytek dusíku a nesnáší chlor.

Co nesnáší rajčata

Rajčatům pro změnu vyloženě vadí červené zelí a nesmíme je pěstovat nejen vedle něj, ale ani po něm. Špatně též snáší tykve, brambory a hrách. Naopak růst a chuť rajčat nám vylepší bazalka (bazalku mají jinak rády i okurky a tykve).

Co proti Vrtalce

Vertimec je insekticidní a akaricidní přípravek na hubení svilušek a vrtalek na okurce, paprikách, rajčeti a na hubení mery skvrnité na hrušních. Účinek: Abamectin, účinná látka přípravku Vertimec 1.8 SC, likviduje svilušky, vrtalky a mery. Jedná se o kontaktní a žaludeční jed.