Jaké vzdělání musí mít soudce?

Jaké vzdělání musí mít soudce?

Co musím studovat na soudce

Soudcem z povolání se může stát bezúhonný občan, který má ukončené vysokoškolské právnické vzdělání, vykonal praxi justičního čekatele a složil odbornou justiční zkoušku.
Archiv

Jak se dostat na soudce

Kandidát na funkci soudce může být v zásadě dvo- jí. Ostřílený právník, který se v právní profesi pohy- buje delší dobu, či čerstvý absolvent právnické fakulty, který má za sebou maximálně pár let přípravné praxe. Doplňování řad soudců z oněch ostřílených právních matadorů v podmínkách České republiky ovšem se- lhává.
Archiv

Jak se stát soudcem věk

Jsou jimi české státní občanství, plná svéprávnost, bezúhonnost, zkušenosti a morální vlastnosti, které dávají záruku řádného výkonu funkce, věk minimálně 30 let, vysokoškolské právnické vzdělání a složení odborné justiční zkoušky.
Archiv

Jaké vlastnosti by měl mít soudce

Motto: „Soudce má mít čtyři vlastnosti: zdvořile naslouchat, moudře odpovídat, rozumně zvažovat, nestranně rozhodovat.

Jaký je plat soudce

Základní platy soudců sahají od 100 100 Kč po 329 800 Kč hrubého měsíčně, navíc přičítáme paušální náhrady a případně naturálie.

Jaké jsou druhy soudů

Soudní systém České republiky je tvořen Ústavním soudem České republiky a soustavou tzv. obecných soudů. Soustavu obecných soudů tvoří Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, vrchní soudy, krajské soudy a okresní soudy.

Jak to chodí u soudu jako svědek

Po příchodu do budovy soudu můžete být justiční stráží či vrátným vyzváni ke sdělení účelu své návštěvy, popřípadě vyzváni k předložení obsílky či prokázání své totožnosti. Někdy budete nuceni projít prohlídkou na detektoru kovu a rentgenem. Vyhledejte podle místních orientačních ukazatelů příslušnou jednací síň.

Kdo má soudní moc

Soudní moc (jurisdikci) má u nás v rukou Ústavní soud a soustava dalších (běžných) soudů. Soudy jsou nezávislé a běžní soudci jsou doživotně jmenováni prezidentem. Musí jim být minimálně 30 let a v 70 letech přestávají aktivně soudit, ale funkce jim zůstává. Jsou prakticky neodvolatelní.

Jaký je plat poslance

V současné době je platová základna stanovena vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí jako pevná částka. Od 1. ledna 2023 činí platová základna pro představitele 94.757,50 Kč.

Co je platová základna

Důležitá je zde tzv. „platová základna“, která se definuje pomocí průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře dosažené podle zveřejněných údajů Českého statistického úřadu za předminulý kalendářní rok[1]. Tato průměrná mzda je poté násobena určitým koeficientem.

Kdo rozhoduje u soudů

V trestním řízení před soudem rozhoduje senát nebo samosoudce; předseda senátu nebo samosoudce rozhodují sami jen tam, kde to zákon výslovně stanoví. Senáty okresního soudu se skládají z předsedy senátu a 2 přísedících. Samosoudcem je předseda senátu nebo soudce. Předsedou senátu může být pouze soudce.

Jak mluvit u soudu

Dbejte na to, aby byl Váš projev dostatečně hlasitý a srozumitelný. Soudní i ostatní přítomné osoby se vzájemně oslovují pane, paní s připojením funkce či postavení nebo akademického titulu, tedy pane předsedo, paní přísedící. Všem dospělým osobám se vyká. K představitelům soudu mluvte vestoje.

Kdo muze být u soudu

V občanském soudním řízení můžete v zásadě jít k soudu bez právníka. Vždy si však můžete zvolit zástupce, kterým může být advokát, ale i obecný zmocněnec. Výjimku tvoří dovolací řízení, kdy se chcete obrátit na Nejvyšší soud. V takovém případě musíte být zastoupeni advokátem či notářem povinně.

Kdo se může stát poslancem

Poslanec musí být českým státním občanem a musí být starší 21 let. Svůj mandát získává zvolením. Ačkoli může být zvolen jen na kandidátní listině nějaké politické strany nebo politického hnutí, je jeho mandát volný, není tedy vázán žádnými příkazy, což se odráží i ve slibu, který skládá na první schůzi sněmovny.

Kdo platí soudce

Současná právní úprava – kdo platí za soudy

To znamená tomu, kdo byl žalobcem a žalobě bylo vyhověno. Stejně tak to je, pokud jste byli žalovaným a žaloba byla zamítnuta. Zkrátka kdo prohraje soudní spor, nese veškeré náklady řízení.

V jaké jsem platové třídě

Platová třída vyjadřuje náročnost práce, která je po zaměstnanci v rámci sjednaného druhu práce požadována. Rozhodujícím kritériem pro zařazení zaměstnance do konkrétní platové třídy je proto zaměstnancem vykonávaný druh práce.

Kdo může právně zastupovat

Jako poškozený v trestním řízení se můžete nechat zastupovat zmocněncem, a to ve všech jeho fázích. Zmocněncem může být fyzická osoba, jejíž způsobilost k právním úkonům není omezena, nebo právnická osoba. Může jít o advokáta, nebo i příbuzného či známého poškozeného.

Jaké jsou druhy soudu

Soudní systém České republiky je tvořen Ústavním soudem České republiky a soustavou tzv. obecných soudů. Soustavu obecných soudů tvoří Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, vrchní soudy, krajské soudy a okresní soudy.

Jak dlouho trvá mandát poslance

Mandát zaniká především uplynutím volebního období či rozpuštěním Poslanecké sněmovny. Kromě toho také tehdy, pokud poslanec či senátor odepře po zvolení složit slib nebo jej složí s výhradou, pokud pozbude státní občanství, pokud bude zvolen prezidentem či jmenován soudcem nebo pokud zemře.

Kde sídlí Nejvyšší soud

Nejvyšší soud se sídlem v Brně je vrcholným soudním orgánem ve věcech patřících do pravomoci soudů v občanském soudním řízení a v trestním řízení o mimořádných opravných prostředcích s výjimkou záležitostí, o nichž rozhoduje Ústavní soud a Nejvyšší správní soud.

Jak se počítá 13 plat

Částka pro 13. i 14. plat je určena vnitřní směrnicí zaměstnavatele. Typicky se vypočítává z pololetního nebo celkového hospodářského výsledku společnosti, případně zaměstnanec dostane předem dohodnutou sumu peněz, nebo se jedná o odměnu představující jednu průměrnou měsíční mzdu zaměstnance.

Jakou platovou třídu má zdravotní sestra

12. platová třída. Do 12. platové třídy se zařadí všeobecná sestra, po které zaměstnavatel požaduje samostatné provádění nejnáročnějších, v jednotlivých příkladech uvedených činností, k jejichž výkonu je nezbytné získání specializované nebo zvláštní odborné způsobilosti.

Jak se dostat na právníka

Předpokladem pro výkon většiny právnických profesí (soudce, státní zástupce, advokát, notář, exekutor, velká část právníků orgánů veřejné správy) v ČR je absolvování pětiletého magisterského studia v oboru právo na vysoké škole, které musí naplňovat požadavky vyplývající ze zákona č. 11/1998 Sb., o vysokých školách.

Jakou funkci má Senát

Senát je nerozpustitelný, každé dva roky se volí třetina senátorů. Senátorem může být zvolen každý občan České republiky, který alespoň ve druhý den voleb dosáhl věku nejméně 40 let a není u něho ve dnech voleb omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva. Sídlem Senátu je dle zákona č. 59/1996 Sb.

Jak se stát poslancem

Poslanec musí být českým státním občanem a musí být starší 21 let. Svůj mandát získává zvolením. Ačkoli může být zvolen jen na kandidátní listině nějaké politické strany nebo politického hnutí, je jeho mandát volný, není tedy vázán žádnými příkazy, což se odráží i ve slibu, který skládá na první schůzi sněmovny.