Co zpusobi Zastropovani cen?

Co zpusobi Zastropovani cen?

Co znamená zastropování cen elektřiny

Zastropovány jsou pouze ceny samotných komodit – elektřiny a plynu. Nevztahuje se tedy na poplatky za distribuci a další položky, ze kterých se skládá celková cena energií. Za silovou elektřinu zaplatíte maximálně 6,05 Kč s DPH za kWh. Za komoditu plynu zaplatíte maximálně 3,025 Kč s DPH za kWh.

Co způsobilo zdražení elektřiny

Ceny energií v EU dosáhly v roce 2022 rekordní výše. Nárůst související s globálním zvýšením velkoobchodních cen energií začal již v roce 2021 v důsledku pandemie COVID-19 a rostoucí mezinárodní poptávky. Invaze Ruska na Ukrajinu a klimatické podmínky situaci ještě zhoršily.

Kdy zafixovat cenu elektřiny

V případě velké spotřeby je to trochu složitější. Pokud nechcete nic riskovat, jako nejlepší varianta se jeví fixace ceny na 1 až 2 roky. Během této doby pravidelně sledujte trh a vývoj cen u dodavatelů. Pokud se objeví nová zajímavější nabídka, měl by zákazník včas před koncem smlouvy podepsat novou nabídku.

Proč roste cena elektrické energie

Pokud je poptávka po elektřině vyšší, než kolik mohou tyto levné zdroje pokrýt, využívají se dražší zdroje jako jsou uhelné nebo plynové elektrárny. Výsledná cena elektřiny na velkoobchodním trhu je pak taková, za kterou elektřinu vyrábí ten poslední (nejdražší) zdroj, který je ještě potřeba k uspokojení poptávky.

Kdy končí Zastropovani cen elektřiny

Tisková konference po jednání vlády, 14. prosince 2022. Velké průmyslové podniky a další firmy, na které se až dosud nevztahovalo vládou nařízené zastropování cen energií budou od 1. ledna 2023 platit za elektřinu a plyn stejné maximální částky jako domácnosti či malí a střední podnikatelé.

Jak funguje zastropování

Zastropování cen vede podle standardního mikroekonomického modelu k tomu, že výrobci nemohou prodávat za tržní cenu, snižuje to tak jejich motivaci k další výrobě. Naopak kupující, nemohou nakupovat za tržní cenu, nejsou motivování hledat substituty a šetřit s daným produktem.

Co má vliv na cenu elektřiny

Výši ceny silové elektřiny ovlivňuje několik hlavních faktorů: Poptávka a nabídka na trhu. Poměry na trhu pro domácnosti a pro maloodběratele. Hospodářský růst nebo naopak útlum.

Jak se bude vyvíjet cena elektřiny 2023

Ceny elektřiny v roce 2023 se pravděpodobně budou stále držet poměrně vysoko a jejich pokles se dá očekávat teprve v roce 2024. Ačkoliv cena elektřiny na burze již šla dolů, u maloobchodních cen to zatím neplatí a ještě hned tak nebude.

Jaká bude cena elektřiny v roce 2024

Odborníci očekávají pokles cen až v roce 2024.

Obchodníci musí nakupovat energie dopředu. Takže i přesto, že na burze již cena klesla, budeme ještě letos čerpat energii nakoupenou za vysoké ceny. Maximální cena za 1 kWh elektřiny je 5 Kč/KWh bez DPH, s DPH to je 6,05 Kč/KWh.

Jak to bude s plynem 2023

Spotřeba plynu se tak v tomto období snížila o 13,6 % oproti minulému roku a o 19,7 % oproti průměrné spotřebě posledních tří let. Průměrná denní v tomto období přitom byla pouze o 0,2 stupně nižší než v roce 2022 a o 0,7 stupně nižší, než byl průměr posledních tří let.

Proč je v ČR vysoká cena elektřiny

Cena ale není primárně určována výrobními náklady ale poptávkou a nabídkou, tedy trhem s elektřinou. Poptávka po elektřině je nyní tak vysoká, že k jejímu plnému pokrytí musí být do výroby zapojeny i ty nejdražší plynové elektrárny.

Co určuje cenu elektřiny

Cenu elektřiny tvoří dvě velké části – neregulovaná složka (cena za silovou elektřinu) a regulovaná složka, jejíž cenu určuje Energetický regulační úřad. Ta obsahuje různé poplatky spojené s procesem výroby a distribuce elektřiny od elektrárny až do vaší zásuvky.

Jak dlouho platí zastropování

Platnost zastropování začala stejně jako u domácností už 1. ledna 2023. Pokud ale firmy chtějí tuto možnost využít, je nutné kontaktovat svého dodavatele plynu a elektřiny nejpozději do 16. ledna 2023.

Jaká bude cena elektřiny v roce 2023

Aktuální průměrná cena elektřiny 2023

Aktuální průměrná cena elektřiny se pohybuje okolo 5,93 Kč/kWh (aktualizace únor 2023). Konkrétní ceny se mohou od sebe dost lišit dle místa a dodavatele. V současné době cena elektřiny mírně klesá a lze si zajistit ještě nižší ceny.

Jak dlouho bude Zastropovani cen energií

Cenový strop na elektřinu i plyn platí až do 31. prosince 2023. Po celý rok vám budou odpuštěny i poplatky POZE. Výše uvedené ceny za MWh jsou maximum, které vám dodavatele elektřiny či plynu může účtovat.

Kdy končí zastropování cen energií

Tisková konference po jednání vlády, 14. prosince 2022. Velké průmyslové podniky a další firmy, na které se až dosud nevztahovalo vládou nařízené zastropování cen energií budou od 1. ledna 2023 platit za elektřinu a plyn stejné maximální částky jako domácnosti či malí a střední podnikatelé.

Kdy je elektřina nejdražší

Na jaře a na podzim (konkrétně v dubnu, září a říjnu) je spotřeba elektřiny vyšší než v letních měsících.

Kdy klesne cena elektřiny

Situace se s největší pravděpodobností začne zlepšovat až v roce 2024, kdy obchodníci na velkoobchodním trhu očekávají pokles cen o 25 %. Tato sestupná tendence by mohla podle současných očekávání pokračovat i v roce 2025, kdy se předpokládá cenový pokles o dalších přibližně 20 %.

Jaká bude cena elektřiny 2023

Regulovanou část obvykle mění jednou ročně Energetický regulační úřad. Obě tyto složky pak tvoří finální cenu elektřiny. Ta je po celý rok 2023 díky vládnímu nařízení zastropovaná, a to na maximu 6,05 Kč/kWh včetně DPH.

Na jakou dobu má ČR zásoby zemního plynu

Těžbě se věnuje 5 společností a těžba kryje přibližně 2 % domácí spotřeby. Zásoby zemního plynu na využívaných ložiskách se odhadují na 2 842 mil. m3 s životností 21 let. V České republice je více jak 2,8 milionů odběratelů zemního plynu, z toho 2,6 mil.

Kdo má nejdražší elektřinu v Evropě

Průměrná cena elektřiny zdražila nejrychleji v Rumunsku (o 113 %), v České republice (o 104 %) a v Dánsku (o 70 %). Typické evropské rodině stouply zálohy o 21 %. Elektřina zlevnila pouze v Nizozemsku (o 7 %) a na Maltě (o 3 %).

Co to je zastropování ceny

Zastropování cen vede podle standardního mikroekonomického modelu k tomu, že výrobci nemohou prodávat za tržní cenu, snižuje to tak jejich motivaci k další výrobě. Naopak kupující, nemohou nakupovat za tržní cenu, nejsou motivování hledat substituty a šetřit s daným produktem.

Jak se projeví zastropování cen energií

“ V případě elektřiny bude zastropována celá spotřeba pro všechny domácnosti a další subjekty připojené na hladině nízkého napětí. Pro další malé a střední podniky napojené na hladinu vysokého a velmi vysokého napětí bude zastropování platit pro 80 % z nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

Kdo prodal zásobníky na plyn

Většina zásobníků plynu v Česku přechází ode dneška zpět pod německý koncern RWE. Firma to oznámila ČTK. Krok podle ní souvisí s dohodou o výměně aktivit obnovitelných zdrojů mezi skupinami RWE a E.

Kde se těží nejvíce ropy na světě

Největší světová naleziště jsou ve Venezuele

Mezi státy s největšími nalezišti ropy patří Venezuela, Saudská Arábie, Kanada, Írán, Irák a Kuvajt. Přibližně tři čtvrtiny světových nalezišť se nachází ve 14 státech sdružených do organizace zemí vyvážejících ropu OPEC.