Co to je exekuce?

Co to je exekuce?

Jak funguje exekuce

Při exekuci na účtu vás exekutor nejdříve vyzve k zaplacení dluhu do 30 dnů, během kterých můžete dluh uhradit a snížit náklady na exekuční řízení na polovinu. Po dohodě s exekutorem potom zpravidla dojde k zastavení exekuce. Pokud vám exekutor rovnou zablokoval účet, je možné dluh uhradit pouze osobně na pobočce.
Archiv

Jak vzniká exekuce

Exekuce je donucení dlužníka zaplatit peníze věřiteli. Věřitel to většinou zkouší „po dobrém“ během nalézacího řízení, kdy máte možnost doplatit dluh dobrovolně. Během tohoto procesu vznikne vykonatelný exekuční titul, a teprve na jeho základě jde pak podat návrh na samotné zahájení exekuce během vykonávacího řízení.

Co je insolvence a exekuce

Rozdíl mezi exekucí a insolvencí je v tom, že exekuce řeší pohledávky pouze jednoho věřitele (individuální vymáhání), zatímco insolvence pohledávky všech (přihlášených) věřitelů. Benefitem oddlužení (nikoliv konkursu) je pak osvobození od dluhů po 3 resp. 5 letech.

Jak dlouho trvá exekuce

Pokud tedy dlužník nějaký majetek má, pak exekuce zpravidla trvá od půl roku do pěti let, záleží jak je dluh velký a taky, zda je těch exekucí více, protože se uspokojují podle pořadí. To samozřejmě chvíli trvá. Největší problém ovšem je, když dlužník nemá exekucí postižitelný majetek.

Kdy se může zastavit exekuce

Návrh na zastavení exekuce je možné podat vždy, pokud víte, že z nějakého důvodu nemá probíhat. Buď k ní nemělo vůbec dojít, nebo důvod pro její vedení z určitého důvodu zanikl. Příkladem je situace, kdy dluh, který je exekucí vymáhán, byl ještě před zahájením exekučního řízení zaplacen, pohledávka je promlčena apod.

Kdy mi hrozí exekuce

Dluhy. Dluh vám může vzniknout, pokud nesplácíte půjčku, úvěrové karty, ale také například vybavení domácnosti, které jste si pořídili na splátky. Obvyklé jsou také dluhy za nezaplacené pokuty, neplacení výživného (alimenty), neuhrazené služby za telefon, svoz odpadu, ale také zdravotní pojištění apod.

Kdo je nejčastěji v exekuci

Exekuci má v Česku 821 tisíc lidí. V průměru má jeden dlužník více než pět exekucí.

Kdy začne exekuce

Počínaje dnem podání návrhu na nařízení exekuce začíná běžet takzvané exekuční řízení. Soudní exekutor požádá příslušný soud o udělení pověření k provedení exekuce. Pokud je návrh oprávněný, soud do patnácti dnů pověření udělí a exekuci nařídí usnesením o nařízení exekuce.

Na jaký účet nemůže exekutor

Od 1. července 2021 musí banka, u které má klient vedený účet postižený exekuční blokací, umožnit založení takzvaného chráněného účtu. Na tento účet se běžně nevztahuje exekuce a převádí se na něj chráněné příjmy. Jde třeba o zůstatek důchodu nebo mzdy po tom, co z nich jejich plátce provede exekuční srážku.

Co se nesmí v insolvenci

Nedělat v insolvenci nové dluhy. Nezatajovat žádné příjmy. Být v kontaktu s insolvenčním správcem a poskytovat mu součinnost. Hlásit veškeré změny svých poměrů soudu a insolvenčnímu správci.

Po jaké době přijde exekutor

V současné době si může věřitel vybrat jakéhokoliv exekutora působícího na území České republiky. Exekuční soud posoudí exekuční návrh a v případě, že nenalezne žádná pochybení, tak do 15 dnů nařídí exekuci. Exekutor musí následně dlužníkovi do vlastních rukou doručit usnesení o nařízené exekuci.

Po jaké době zaniká exekuce

Jak dlouho může být vedena exekuce, promlčí se někdy Pohledávka přiznaná rozhodnutím orgánu veřejné moci (většinou soudem) se promlčí za 10 let ode dne, kdy mělo být podle rozhodnutí plněno, tedy ve lhůtě 10 let ode dne, v němž rozhodnutí nabylo tzv. „vykonatelnosti“.

Jak se rychle zbavit exekuce

Aby se mohlo vůbec jednat o zastavení exekuce, je třeba podat tzv. návrh na zastavení exekuce, který se podává u exekutora, který vede exekuci, popř. u exekučního soudu, který exekuci nařídil. Návrhu na zastavení exekuce může vyhovět přímo samotný exekutor.

Co kdyz nebudu platit exekuci

Neplacení dluhů není trestným činem. Pokud dlužník nesplácí své dluhy, faktury nebo směnky, automaticky to neznamená, že se dopustil trestného činu. Pokud se tedy jedná o běžné občanskoprávní spory, vězení Vám nehrozí.

Jak se dá zastavit exekuce

Zastavení exekuce – postup

Aby se mohlo vůbec jednat o zastavení exekuce, je třeba podat tzv. návrh na zastavení exekuce, který se podává u exekutora, který vede exekuci, popř. u exekučního soudu, který exekuci nařídil. Návrhu na zastavení exekuce může vyhovět přímo samotný exekutor.

Co nesmí vzít exekutor

Co exekutor zabavit nesmí:ledničku, sporák, pračku, stůl, židle, postel, ❌běžné oděvní součásti, dětské věci, ❌hotovost do určitého limitu ❌zdravotní potřeby a pomůcky, ❌věci potřebné k plnění pracovní činnosti, ❌snubní prsteny, rodinné fotografie, dopisy, ❌domácí mazlíčky. ❌

Jak začíná exekuce

Počínaje dnem podání návrhu na nařízení exekuce začíná běžet takzvané exekuční řízení. Soudní exekutor požádá příslušný soud o udělení pověření k provedení exekuce. Pokud je návrh oprávněný, soud do patnácti dnů pověření udělí a exekuci nařídí usnesením o nařízení exekuce.

Co je zahájení exekuce

Pokud věřitel požaduje, aby bylo zahájeno exekuční řízení, musí podat tzv. exekuční návrh. Exekuční návrh se podává u soudního exekutora. V okamžiku, kdy je soudnímu exekutorovi exekuční návrh doručen, je exekuční řízení zahájeno.

Jak obejít exekuci

Speciálním případem jsou situace, kdy je na občana uvalena exekuce, a on se v této době rozhodne podnikat. Pak je ideální založit si například občanské sdružení a přes něj společnost s ručením omezeným. Jedná se o legální způsob, kterým můžete uvalenou exekuci snadno obejít.

Jak dlouho může trvat insolvence

Oddlužení formou splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty trvá v obecné rovině maximálně 5 let, resp. 60 měsíců. Kratší doba je možná v případě, že uhradíte 100 % svých závazků, včetně odměny insolvenčního správce. Je možná také varianta oddlužení ve 3 letech za podmínky úhrady 60 % závazků.

Kdy se zacina platit insolvence

Do insolvence se může dostat fyzická i právnická osoba, insolvenční řízení má uspořádat vztahy mezi dlužníkem a všemi věřiteli. Aby podnikatel mohl vyhlásit úpadek, musí mít dva nebo více věřitelů, musí mít alespoň dva dluhy po splatnosti minimálně 30 dnů a musí být schopný zaplatit nejméně 30 % z celkového dluhu.

Co dělá exekutor kdyz nejsem doma

A vstoupit můžou i bez svolení, fakt, že sami neotevřete nebo nejste doma, vykonavatele podle zákona odradit nemusí. Ovšem – na mobiliární exekuci by mělo dojít, až když ostatní cesty k vydobytí pohledávky selžou. Ze všeho nejdřív vám exekutor obstaví bankovní účet.

Kdy je zastavena exekuce

Za bezvýslednou exekuci, kterou je možné od 1. 1. 2023 zastavit, bude možné považovat exekuce, v nichž za posledních 6 let po právní moci usnesení o nařízení exekuce nebylo vymoženo ani to, co by postačovalo na úhradu nákladů exekuce a zároveň touto exekucí není postižena nemovitost.

Co se stane když nezaplatím exekuci

Odpověď: Neplacení dluhů není trestným činem. Pokud dlužník nesplácí své dluhy, faktury nebo směnky, automaticky to neznamená, že se dopustil trestného činu. Pokud se tedy jedná o běžné občanskoprávní spory, vězení Vám nehrozí.

Co mám dělat když mám exekuci

Komunikujte. Ověřte, že částku skutečně dlužíte, a dluh co nejrychleji uhraďte. Nemáte-li prostředky na okamžitou úhradu, domluvte si splátkový kalendář. Pokud s dluhem nesouhlasíte, co nejrychleji se pokuste svou záležitost vyřešit s tím, kdo Vám upomínku poslal (věřitelem).