Jak se platí mýtné?

Jak se platí mýtné?

Kdo platí mýtné

Mýtné (výkonové zpoplatnění pozemních komunikací) Za jízdu vozidlem s hmotností nad 3,5 t (po dálnicích a po označených úsecích silnic I. třídy) se platí mýtné a vozidlo proto musí být vybaveno palubní jednotkou (OBU).
Archiv

Jak funguje mýtné

Zpoplatnění neboli mýtné je stanoveno podle typu vozidla a ujeté vzdálenosti po zpoplatněné pozemní komunikaci, přičemž úhradě mýtného podléhá užití zpoplatněné pozemní komunikace silničním motorovým vozidlem nejméně se čtyřmi koly, jehož největší povolená hmotnost činí více než 3,5 tuny.

Kde se platí mýtné

Od roku 2007 musí všechna vozidla s hmotností nad 12 tun a od roku 2010 i vozidla nad 3,5 tun platit na určených úsecích českých dálnic, rychlostních silnic a vybraných silnic I. třídy mýtné. Veškeré informace o výběru mýtného naleznete na stránce www.mytocz.eu.
Archiv

Jak se platí mýtné v Polsku

Jakým způsobem platit za dálnice v Polsku Způsob platby mýtného se liší podle provozovatele mýtného systému. Na dálnicích lze platit v mýtných branách hotovostí, platební kartou, tankovací kartou nebo přes OBU. Platby mobilní aplikací akceptují na dálnicích (A1 AmberGo, A1+A4 Kat-Krak Autopay a e-Toll).

Proč se platí mýtné

Osobní auta by měla platit za ježdění po dálnicích podle najetých kilometrů, ne paušál za časové období jako dnes. Nové zpoplatnění dálnic by bylo spravedlivější a státní kase přineslo víc peněz. Tak zní hlavní argumenty ve prospěch mýtného.

Co kontroluji mýtné brány

PČR má v autech a na mýtných branách speciální kamery, které snímají SPZ a snadno si mohou auto bez platné známky „vytipovat“. Systém, na který jsou kamery napojené, automaticky vyšle hlídkám zprávu o průjezdu vozidla bez platné dálniční známky.

Co znamená vyhnout se Mytnemu

Pokud chcete být dotázáni pokaždé, než bude trasa vedena přes placenou oblast, vyberte možnost Vždy se zeptat. Pokud se chcete mýtnému vždy vyhnout, vyberte možnost Vyhnout se. Pokud chcete mýtné vždy povolit, vyberte možnost Povolit.

Na co si dát pozor v Polsku

Ano, Polsko je bezpečnou destinací, přesto byste si měli dávat pozor na své osobní věci. A to především v hromadných dopravních prostředcích. Z toho plyne pravděpodobně jediné doporučení, nenoste sebou drahé cennosti, příliš velkou hotovost a cestovní doklady. Zvýšené opatrnosti byste měli dbát i na svůj vozový park.

Kde koupit polské mýto

Na dálnicích A2 Konin – Stryków a A4 Wrocław – Sośnica od konce roku 2021 probíhá výběr mýtného prostřednictvím eToll free flow systému. Zpoplatněné dálnice jsou bez mýtných bran a platba se provádí přes mobilní aplikaci, internet nebo některého zprostředkovatele plateb.

Kdo je osvobozen od placení mýtného

13/1997 (zákon č. 178/2022) vozidlo, které má přidělenu vojenskou poznávací značku, registrační značku elektrického vozidla nebo zvláštní registrační značku historického vozidla nemusí být zaregistrováno v systému elektronického mýtného a tudíž nemusí být vybaveno palubní jednotkou na zpoplatněných komunikacích.

Co kdyz jsem jel po dálnici bez znamky

Za jízdu bez platné dálniční známky vám hrozí pokuta na místě až 5000 Kč, ve správním řízení se platba může vyšplhat až na 20 000 Kč. Proto si zkontrolujte platnost známky včas, a to přímo na oficiálním webu. Při nákupu kupónu si můžete dokonce vyžádat i e-mailové upozornění na vypršení platnosti.

Kdy můžu na dálnici bez znamky

Kdo a kdy může jezdit po dálnici bez dálniční známky Bez dálniční známky se neobejde žádné vozidlo do 3,5 tuny. Pro autobusy, nákladní vozy, kamiony a další vozidla s vyšší hmotností existuje speciální mýtný systém. Motorky a další jednostopá vozidla smí na zpoplatněné úseky i bez dálniční známky.

Co znamená mýto na silnici

Mýtné či mýto je poplatek, který se vybírá za použití cesty, silnice, dálnice, tunelu nebo mostu. Jako mýto se historicky označovalo také místo, kde se mýtné vybíralo, tedy tzv. mýtnice, a proto je toto slovo součástí některých místních názvů.

Jak poznat dalnici na mapě

Málokdo ale ví, jak se značí. Vezměme to tedy hezky popořadě, od dálnic. Ty se označují písmenem „D” a jednociferným nebo dvojciferným číslem. Nejnižším číslem disponuje Pražský okruh – D0, naopak nejvyšší číslovku najdeme u dálnice z Ostravy do Frýdku-Místku – D56.

Jak v Polsku platit kartou

Kreditní karty můžete používat naprosto stejně běžně jako u nás. Zaplatíte v restauracích i menších obchodech. Na jarmarky či vánoční trhy se však vybavte hotovostí. Dostupnost bankomatů a směnáren je v Polsku srovnatelná s Českou republikou.

Co si přivézt z Polska

Z polských specialit byste měli určitě ochutnat bigos, jehož základem je zelí, maso, klobása, houby, sušené švestky a spousta dalších ingrediencí. Výborné jsou polské polévky, na prvním místě bílý, trochu nakyslý žurek.

Jak poznat dalnici v Polsku

K 2. červenci 2023 zde bylo 1801 km dálnic a 3103,6 km rychlostních silnic (dohromady 4904,6 km). Po ukončení všech plánovaných úseků bude v Polsku asi 2100 km dálnic a asi 6077 km rychlostních silnic (dohromady asi 8177 km). Polské dálnice se značí písmenem A jako Autostrada, rychlostní silnice se značí písmenem S.

Jakou rychlostí se jezdí v Polsku

Povolené rychlosti

V obci 50 km/h, 60 km/h (mezi 23:00 a 5:00)
Mimo obec 90 km/h, 100 km/h na silnicích 1. tříd
Silnice pro motorová vozidla 100 km/h, 120 km/h na dvouproudových silnicích (2×2 pruhy)
Dálnice 140 km/h

Kde můžu jet bez dálniční známky

Nezpoplatněné úseky jsou na dálnicích a při vjezdu na ně označeny dodatkovou tabulkou Bez časového poplatku (E 11a), která obsahuje přeškrtnutý symbol dálničního kupónu. Tato dodatková tabulka je umístěna vždy společně s dopravní značkou Dálnice (IZ 1a).

Kde jsou kamery na dálniční známky

Známe přesná místa kontrolních kamer, které snímají vaši SPZ kvůli dálniční známce. Nejvíce jich je na D1. Na dálnicích D4, D6 a D7 je naopak na jediném místě. Policisté a celníci by dnes měli říci, jak chytají neplatiče nových elektronických dálničních známek.

Jak zjistí policie že nemám dálniční známku

To, že nemáte platnou známku, může policista zjistit buď při běžné kontrole, nebo na dálku. PČR má v autech a na mýtných branách speciální kamery, které snímají SPZ a snadno si mohou auto bez platné známky „vytipovat“.

Jak poznat placenou silnici

Začátek a konec placeného úseku, kde je třeba mít zaplacený dálniční kupón poznáte podle zelené značky s piktogramem dálnice, konec tohoto úseku pak totožnou značkou s červeným pruhem (je přeškrtnutá).

Co znamená vyhnout se mýtnému

Pokud chcete být dotázáni pokaždé, než bude trasa vedena přes placenou oblast, vyberte možnost Vždy se zeptat. Pokud se chcete mýtnému vždy vyhnout, vyberte možnost Vyhnout se. Pokud chcete mýtné vždy povolit, vyberte možnost Povolit.

Co znamená m na silnici

Časový poplatek a mýtné (E11a-E11f)

Tyto čtyři značky jsou rovněž dodatkovými tabulkami a s rokem 2020 dojde zejména M v kolečku širšího užití – označují úseky komunikací, které jsou zpoplatněny mýtným (to se týká vozidel nad 3,5 tuny) anebo časovým poplatkem (pro vozidla do 3,5 tuny).

Čím je lepší platit v Polsku

Oficiální měnou Polska je polský zlotý (PLN) a v ČR jej bez problémů získáte téměř kdekoli. Místy zaplatíte i eury, ale kurz bývá nevýhodný.