Jak je draho v Řecku?

Jak je draho v Řecku?

Jakou měnou se platí v Řecku

V Řecku se platí evropským platidlem eurem (EUR), které má 100 centů. Současný kurz eura ke koruně je přibližně 1 EUR = 26,- Kč. V letoviscích najdete směnárny prakticky na každém rohu. Peníze můžete vyměnit i v hotelu nebo v bance (bez poplatku).

Co se pije v Řecku

Typické řecké pití

Co se týče oblíbeného pití Řeků, typickým aperitivem před jídlem je "ouzo", což je anýzovka, kterou si můžete podle chuti smíchat s vodou. Během jídla se v Řecku pije stolní víno. Pivo zde není tak rozšířené, ovšem najdete tu například poměrně dobré značky Amstel a Mythos.

Co ochutnat v Řecku

Jedná se například o různé sýry, kousky smažených chobotnic a sépií, saláty nebo třeba chléb pita s tzatziki. Za ochutnání stojí bylinkový salám loukaniko. Velmi oblíbené jsou v Řecku polévky. Hutné (soupes), zeleninové (soupa apo chorta) nebo i rybí (psarosoupa).

Jak platit kartou v Řecku

Většina hotelů, obchodů i restaurací běžně přijímá platební karty (Visa, MasterCard, EuroCard, American Express). Bankomaty jsou poměrně dobře dostupné i na menších městech a přijímají všechny mezinárodní platební karty. Poplatky za výběr řeckých bank se pohybují maximálně v řádu desetikorun.

Jak se stravovat v Řecku

Řecká kuchyně má orientální charakter a je ovlivněná tureckými vlivy, bohatá na česnek, olivový olej a speciální koření. Nabízí široký výběr ze zeleniny a ovoce. Ryby a maso jsou skoro vždy grilovány, přednost se však dává jehněčímu nebo skopovému masu.

Co Řekové jedli

Řekové jedli hovězí, skopové, jehněčí, vepřové, zvěřina, v jídelníčku ale převažovaly ryby, a to vařené, syrové nebo pečené na rožni. Opékaly se na pánvi nebo podávaly nasolené a naložené v oleji. Jako příloha se jedlo ovoce, olivy, luštěniny, těsta a kaše připravovaná z rozemletého obilí.

Co se nesmí vozit do Řecka

Vývozní a dovozní předpisy se liší• ŘECKO – Bez povolení je zakázáno dovážet a vyvážet starožitnosti a umělecké předměty. Zcela zakázáno je vozit do Řecka pokojové rostliny. V kanystru se také nesmí převážet více než 10 litrů pohonných hmot. CHORVATSKO – Pro dovoz potravin jsou množstevní limity.

Co se chová v Řecku

Významná je rovněž produkce rýže, k jejímuž pěstování se užívá některých nedávno zúrodněných alkalických půdních ploch u moře. Orná půda na úpatí kopců se hodí pro pěstování tabáku, vinné révy, oliv a ovoce. Z dřevin se v Řecku kromě oliv daří citrusům, jablkům, broskvím, nektarinkám a meruňkám.

Jakou měnou se platí v Itálii

Itálie je součástí Evropské unie a měnou je euro (€). Mince jsou v hodnotě 1, 2, 5, 10, 20, 50 centů; 1, 2 €. Papírové bankovky v hodnotě 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 €.

Co jedli stáří Řekové

Řekové jedli hovězí, skopové, jehněčí, vepřové, zvěřina, v jídelníčku ale převažovaly ryby, a to vařené, syrové nebo pečené na rožni. Opékaly se na pánvi nebo podávaly nasolené a naložené v oleji. Jako příloha se jedlo ovoce, olivy, luštěniny, těsta a kaše připravovaná z rozemletého obilí.

Co si přivézt z Kréty

Nejlepší suvenýry, které se vezměte domů z Kréty z ŘeckaHorský bylinkový čaj.Olivový olej.Tradiční oblečeníKeramika.Víno.Bylinky.Raki.

Co si vzít s sebou do Řecka

Pro pobyty u moře si nezapomeňte plavky, opalovací krém, sluneční brýle a pokrývku hlavy. Pokud se rádi kocháte podmořským světem, budou se vám hodit taky ploutve a šnorchl. V každém případě si vezměte boty do vody, protože se zejména u skalnatých pobřeží nacházejí mořští ježci.

Jaké moře je v Řecku

Zatímco západní část omývá divoké Egejské moře, na východě si příjemně šplouchá Středozemní.

Jak se mluví v Řecku

Řečtina (řecky ελληνική (γλώσσα) – ellinikí (glóssa), tj. řecký (jazyk), nebo ελληνικά – elliniká, tj. řečtina) je indoevropský jazyk používaný autochtonním obyvatelstvem především v Řecku, na Kypru a v částech Turecka, a dále v některých emigračních zemích, jako je Austrálie, Spojené státy, Kanada aj.

Co je levné v Itálii

Levnější jsou lokální produkty (zelenina, ovoce, těstoviny, …), o něco dražší jsou sýry a uzeniny, které jsou ovšem kvalitní. V supermarketech se dívejte po akcích, dobré víno můžete v akci koupit za 3–4 eura. Drahé jsou cigarety. Na trzích se prodávají místní kvalitní potraviny a oproti cenám u nás jsou dražší.

Jak je draho v Itálii

Zahraniční láci nebo drahotu vyjádříme procentuálně, vůči průměrným cenám v České republice. V Itálii stojí hotely a restaurace 153,4 %, potraviny 122,3 % a nealkoholické nápoje 84,6 % toho, co platíme za stejné produkty a služby v tuzemsku.

Jak žili Řekové

Řecké domy byly zařízeny velmi prostě, Řekové ještě neznali skříně a oblečení ukládali do zdobených truhlic. v domech měli ještě postele, stoly, lehátka, stoličky, sedačky a křesla s opěradly pro ruce nazývané thronos, z čehož plyne název pro trůn. Vše bylo vyrobeno z kamene či bronzu, vzácněji pak ze dřeva.

Co se Snida v Řecku

V Řecku se k snídani nepodává ani jogurt, ani salát z rajčat a oliv. Typickou snídani tvoří Freddo Espesso nebo ledová káva a slané pečivo tyropita se sýrem nebo spanakopita se špenátem.

Co vzít s sebou na Krétu

Máte-li šnorchl a ploutve, doporučuji přibalit, aspoň si zpestříte nudné povalování na pláži. Opalovák s vysokým faktorem snad nemusím ani připomínat a rozhodně nezapomeňte na Panthenol (nejlépe ve formě pěny). Když je řeč o chemikáliích, ještě si opatřete repelent. Né že bych měl s komáry na Krétě špatnou zkušenost.

Jak se domluvit v Řecku

Úředním jazykem Řecka a řecké části Kypru je řečtina. Píše se alfabetou (řeckou abecedou). Mezi nejčastěji používané cizí jazyky patří angličtina a francouzština. V turistických destinacích se tedy dobře domluvíte anglicky a někdy uspějete i s němčinou.

Kde je nejhezčí moře v Řecku

V Jónském moři má Řecko další poklady. Za nejkrásnější a zároveň nejznámější pláže jsou považovány Myrtos na Kefalonii, Navagio na ostrově Zakynthos a Porto Katsiki na ostrově Lefkada. Asi nejfotografovanější pláž Řecka Myrtos má blankytně modrou barvu vody a tvoří jí větší naprosto bílé oblázky.

Jak pozdravit v Řecku

ŘeckoPozdravy: Kaliméra -Dobré ráno, dobrý den! Kalispéra -Dobré odpoledne, dobrý večer! Kalinýchta -Dobrou noc!Přání: hJámas -Na zdraví! Kalí óreksi! -Dobrou chuť!Počty: polí -hodně lígho -málo. týpota- nic.Základní fráze: Oríste- Prosím Parakaló- Prosím.Taverna: trapézi -stůl. katáloghos fajitón- jídelní lístek.

Jak se řecky řekne na zdraví

Základní výrazy

Česky Řecky (výslovnost)
Dobrou chuť Kalí órexi
Na zdraví! Stin jíá sas!
Ano / Ne Ne / óchi
Děkuji / Není zač Efcharistó

Jak nejlépe platit v Itálii

eurozóny, tedy se zde platí eurem. Kromě těchto moderních bankovek můžete použít také platební karty Visa, MasterCard, Diners a American Express. Kolik peněz v Itálii ponecháte, záleží také na místu a na době, kdy tuto přátelskou zemi navštívíte. K nejdražším městům patří Benátky a Řím.

Co se vyplatí v Itálii

Italové se chlubí výbornými víny, sýry, olivovými oleji a balsamikovým octem. Olej kupujte panenský, lisovaný za studena. Vyplatí se investovat a za kvalitu si připlatit, neboť v Itálii zpravidla skutečně platí, že čím vyšší cena, tím vyšší kvalita (což se u nás bohužel říct nedá).