Jaké jsou druhy pohádek?

Jaké jsou druhy pohádek?

Co je typické pro pohádku

Jde o vyprávění založené na básnické fantazii, zejména ze světa nadpřirozených jevů. Důležité je, že pohádkový příběh není původně vázán na podmínky reálného světa. Příběh samotný není vypravěčem prezentován jako pravdivý a posluchači zpravidla také nevěří, že by se mohl odehrát ve skutečnosti.

Jak se dělí pohádka

1.4.2 Základní dělení pohádek

Podle původu se dělí na dva základní druhy: a) pohádky lidové (není znám autor původního vyprávění), b) pohádky autorské (je znám autor pohádky).
Archiv

Co je typické pro autorskou pohádku

Čeňková definuje autorskou pohádku jako umělý příběh s pohádkovými (zejm. kouzelnými) prvky, který je určený především dětem. Pro umělou pohádku je typické mísení žánrů (např. s fantasy, detektivkou aj.), žánrové hranice se tak často překrývají nebo stírají.

Jaký žánr je pohádka

Pohádka je drobný epický žánr, který patří k nejstarším žánrům lidové slovesnosti. Epikou rozumíme text založený na příběhu.

Jak vznikly pohádky

Lidové příběhy tehdy znali především tuláci nebo potulní žebráci, kteří si jejich vyprávěním na cestách vydělávali. Příběhy o princeznách, dracích a kouzlech poté sesbírali spisovatelé, kteří je sepsali do sbírek, kde pohádky získávají kultivovanější podobu.

Proč vznikly pohádky

Pohádka pomáhá usměrňovat dětem jejich životní hodnoty. Z pohádkových příběhů je jasně vidět, že si hrdinové váží své rodiny a ochraňují její členy.

Co je pohádkový motiv

Pohádky se především rozčlení na motivy. Za motivy se považují jak vlastnosti hrdinů, tak i jejich počet, jednání, předměty, atd.

Kdo vymyslel slovo pohádka

Slovo pohádka znamenalo staročesky spor, hádanku, záhadu. Josef Jungmann ve svém Slovníku českoněmeckém uvádí, že slovo pochází z polštiny, od polského slova “gadać” (mluviti, vyprávěti, tlachati), které je praslovanksého původu a je příbuzno se staroindickým “gádati” (mluví).

Co je to lidová pohádka

2 Lidová pohádka Lidové pohádky vznikly v dávných dobách,kdy ještě nebylo známo písmo. Šířily se a rozvíjely ústním podáním mezi všemi národy. Je zajímavé,že tyto pohádky mají u různých národů světa podobné rysy- hrdinové mají stejné povahové vlastnosti- krása ,nebojácnost, důvtip, dobrota, laskavost.

Co je to pohádka literatura

Literatura (z latinského littera, písmeno) neboli písemnictví, někdy také slovesnost, je v širším slova smyslu souhrn všech písemně zaznamenaných textů, v moderních definicích někdy včetně ústně tradovaných projevů (například ústní lidová slovesnost).

Jak končí pohádka

Charakteristickým rysem rámcového vypravování je obecně jeho neukončenost. Jednotlivé pohádky většinou končí podle žánrové konvence „happyendem“, ale rámec zůstává otevřený a nedopovězený. Nezaujme pointou, ale příslibem nových dobrodružství nebo možného pokračování.

Jak se anglicky řekne pohádka

pohádka

Hlavní překlady
Čeština Angličtina
pohádka fairy tale

Jak se dělí literární druhy

Literární druh tvoří nejvyšší genologickou rovinu a dělí veškerou uměleckou literaturu na tři skupiny – podle obsahu na lyriku, epiku a drama (toto dělení pochází až od Goetheho, konec 18. století), nebo podle formy na poezii, prózu a drama (členění, které se rozšířilo v klasicismu).

Jaké existují literární druhy

Rozlišujeme tři základní literární druhy: epika, lyrika a drama.EPIKA – obsahuje a popisuje určitý děj.LYRIKA – nemá děj, vyjadřuje pocity.DRAMA – je tvořeno promluvami, případně jednáním, jednotlivých postav.

Co patří mezi literární druhy

Literární druh tvoří nejvyšší genologickou rovinu a dělí veškerou uměleckou literaturu na tři skupiny – podle obsahu na lyriku, epiku a drama (toto dělení pochází až od Goetheho, konec 18. století), nebo podle formy na poezii, prózu a drama (členění, které se rozšířilo v klasicismu).

Co je to tragédie

tragóidiá – zpěv kozlů, tragos – kozel, óidé – zpěv) neboli truchlohra je forma dramatu s vážným obsahem. Hrdina se obvykle dostane do neřešitelného konfliktu s vlastním osudem, v marném boji následně podléhá a je dohnán k záhubě. Vznik i rozvoj tragédie do své plné šíře se uskutečnil v antickém Řecku a Římě.

Jak poznat literární druhy

Rozlišujeme tři základní literární druhy: epika, lyrika a drama.EPIKA – obsahuje a popisuje určitý děj.LYRIKA – nemá děj, vyjadřuje pocity.DRAMA – je tvořeno promluvami, případně jednáním, jednotlivých postav.

Jak se dělí literatura

Literární druhy se dělí podle výrazu na epiku (vyprávěcí literaturu), lyriku a drama. Podle textové organizace lze rozlišit poezii, prózu a drama. Výraz žánr pak označuje specifickými kritérii definované typy literárních textů.

Jak se dělí literární žánry

Existují dvě možnosti dělení. Zaprvé můžeme rozlišovat poezii (veršované texty ve slokách), prózu (neveršované texty v odstavcích a kapitolách) a drama (napsané jako scénář divadelní hry). Běžnější je ale toto dělení: lyrika, epika a drama. Každý z těchto literárních druhů obsahuje různé literární žánry.

Jaké jsou literární formy

Literární umělecká díla se dělí na tři základní druhy: lyriku, epiku a drama. Toto členění vychází z obecných, zpravidla estetických principů a používá se proto nadčasových kategorií. Nověji je možné díla dělit také na poezii, prózu a drama.

Co je to drama

Drama je vedle prózy a poezie jedním ze základních literárních druhů. Většinou je drama založeno čistě na ději, který je však vyprávěn výhradně pomocí přímé řeči. Děj se tedy posouvá kupředu jen prostřednictvím dialogu mezi jednotlivými postavami (osobami) případně monologu postavy jedné.

Co patří do poezie

Poezie je vedle prózy druhou formou literatury. Autor tohoto druhu umění je označován za básníka, resp. básnířku. Jedná se o jazykové dílo, které se od běžné mluvy odlišuje používáním uměleckých prostředků (rým, rytmus, metrum, obraznost nebo symbolika).

Co je to próza

Próza, výraz pochází z latinského výrazu prósa orátio – tj. řeč hovořící přímo, nerýmovaně, próza je tedy každý psaný text nepsaný ve verších. Jde tedy o běžnou, přirozenou formou psaného textu na rozdíl od „vázané řeči“ čili poezie.

Co to je epika

Epika, také nazývaná výpravná literatura nebo narativní literatura, je literární druh. Je založena na ději, vyprávění příběhu. Příběh v tomto smyslu znamená záznam událostí v čase, řadu kauzálně spojených prvků. Epika bývá vymezována vůči lyrice a dramatu.

Co je to povídka

Povídka je epický literární žánr krátkého či středního rozsahu. Patří mezi fikci a téměř vždy je prozaický, nikoliv veršovaný. Je kratší než román a na rozdíl od něj zachycuje pouze jeden aspekt života či jeden vybraný moment, nikoliv lidský život jako celek.