Která levandule je nejhezčí?

Která levandule je nejhezčí?

Která levandule nejvíc voní

Levandule úzkolistá (lat. Lavandula augustifolia) je jednou z nejvoňavějších rostlin vůbec, působí osvěživě na všechny naše smysly. Levandule úzkolistá (lat. Lavandula angustifolia) je jednou z nejvoňavějších bylinek a rostlin vůbec.

Která levandule je jedlá

Ne každá levandule je jedlá. Mnoho lidí doporučuje konzumovat pouze levanduli lékařskou. Naopak levandule prostřední (např. Grosso) není pro konzumaci ani styk s pokožkou vhodná.
Archiv

Kde se nejvíce pěstuje levandule

Nyní se nejvíce vyskytuje v jižní Evropě a jen ve Francii je jediná středomořská oblast, kde se levandule pěstuje pro získávání levandulového oleje, kterého je potřeba jako surovina voňavkářského průmyslu. Komerčně využívané plochy pro pěstování levandule také nalezneme v Maďarsku či Bulharsku.

Jakou levanduli do zahrady

Pokud chcete rostliny pěstovat na zahradě a bojíte se vymrznutí, pěstujte klasiku, levanduli lékařskou (Lavandula angustifolia), která se v původních stanovištím vyskytujete v nadmořských výškách od i 800 m do zhruba 1300 m.
Archiv

Která levandule je léčiva

Levandulová silice se velmi rychle vstřebává do těla. Její uklidňující i léčivé účinky se na vás proto po aplikaci projeví velmi rychle, pravděpodobně v řádu několika minut.

Kterou levanduli pestovat

V truhlíku se dá krom Levandule lékařské (Lavandula angustifolia) nebo Lavendinu (Lavandula x intermedia) pěstovat také Levandule korunkatá (Lavandula stoechas) – je choulostivá na chlad a proto je nutné ji dávat s květináčem na zimu domů.

Jakou levanduli koupit

Za zmínku ještě stojí Aromatico Blue – pravidlně tvarovaný keřík levandule s vysokým obsahem vonných silic by měl opravdu pěkně vonět. Silnou vůní se potom chlubí ještě Bleu Velours Charles a Imperial Gem. Ty také určitě stojí za zkoušku. Tmavými květy se ještě pyšní malá Lavance Purple a Beate.

Proč mi usychá levandule

Pokud je půda příliš vlhká, především během zimy, kořeny levandule zahnívají a odumírají, a z kořenů, kořenového krčku a báze výhonů jde snadno sloupnout pokožka.

Která země je vyhlášen pěstováním levandule

Bulharsko se v poslední době stává jedním z předních výrobců levandulového oleje na světě. Rostlinka s omamnou vůní se tu pěstuje zejména v Růžovém údolí (Rozova dolina) ve středu země, nedaleko Plovdivu. Oblast je vyhlášená díky růžovým plantážím a produkci toho nejkvalitnějšího růžového oleje na světě.

Která levandule přezimuje

„Správně levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia). Je nejodolnějším a u nás stále nejpěstovanějším druhem s pestrým množstvím kultivarů,“ říká odborník. Levandule lékařská zpravidla bez problémů přezimuje venku. O poznání méně otužilá je levandule širokolistá (Lavandula latifolia).

Jak získat semínka z levandule

Vlastní semínka se vytvoří na konci prázdnin, kdy necháte levanduli květ až do úplného uschnutí. To že se v něm nacházejí semínka poznáte ozývajícím se zvukem při zatřesení. POZOR: Levandule Grosso je hybrid s květy má sterilní, tedy v těch se semínka nevytvoří.

Jak působí levandule

Levandule se odpradávna užívá ke zklidnění úzkosti a stresu, na podporu trávení nebo při poruchách spánku. Dokáže nejen uklidnit, ale i zlepšit náladu! Bylinka má mj. také antibakteriální účinky a lze ji použít jako dezinfekční prostředek.

Kam zasadit levandule

Levanduli se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti. Zemina by měla být spíše chudší na živiny a propustná. Především v zimě by levandule neměla být příliš vlhká, protože je mimořádně choulostivá na mráz. Levandule se skvěle hodí k ohraničení záhonu.

Jak se pozná Levandule lékařská

Levandule lékařská je vytrvalý stálezelený keřík s charakteristickou vůní. Listy jsou úzké, stříbřitě šedé, plstnaté. Kvete fialově, modře, růžově i bíle a dorůstá do výšky 60 cm. Levandule lákařská pochází z Persie, poté se postupně rozšířila do středomoří.

Jak dlouho vydrží levandule

Protože je to velmi DŮLEŽITÉ – levanduli stříhejte pravidelně již od jejího vysazení. Jedině tak vám vydrží několik let nádherně kvést. Pokud se o rostlinu budete starat s péčí, vydrží klidně i 10 let.

Proč žloutne levandule

Pokud ji pravidelně zaléváte a objevily se žluté listy, jedná se o signál, který vám říká, že je potřeba zálivku omezit. Žluté listy se projevují většinou u rostlin, které pěstujete v květináči. Proto je důležité, abyste pohlídali, zda má levandule dostatečné odtokové otvory, ale také drenážní vrstvu.

Jak připravit levanduli na zimu

Ideální je prostor, kde je dostatek světla – například veranda, zasklená lodžie nebo nevytápěná chodba. Vhodné nejsou místnosti, kde může teplota vystoupat nad 15 °C, protože v teple se rostlina může začít probouzet. I v zimě je potřeba občas ji zalít, ale není třeba to přehánět.

Co potřebuje levandule

Slunné místo – levandule potřebuje celodenní slunce, sucho a teplo. Ideální místo je s více jak 6 hodinami slunečního svitu. Vhodná půda – můžete zkontrolovat pH půdy, které by mělo být mezi 6,5 a 7,5 (kyselé půdě 0-6 pH pomůže vápno, zásadité půdě 8-14 pH naopak rašelina).

Co se stonky z levandule

Sběr je třeba provést ve chvíli, kdy květy nejsou ještě zcela rozvité. Sbírat lze pouze květy s krátkým stonkem, případně i stonek s lístky. Stonky nikdy neodstřihávejte celé, nesmíte zasáhnout dřevěnou část keříku, rostlina by tím velmi trpěla. Stonky lze odštípnout rukou, lepší je použít ostré zahradnické nůžky.

Jak dlouho žije levandule

Jak dlouho mohou levandule žít Levandule se mohou dožít až 10 let, ale jejich kvalita a růst se postupem času snižují. Udržujte svou sbírku množením, abyste se mohli postupně zbavovat starších rostlin.

Proč uschla levandule

Ani v létě se proto nemusíte obávat, že po návratu z dovolené ji najdete uschlou. Nejčastějšími chybami při pěstování levandule je právě nadměrná zálivka a nevhodné umístění bez dostatku slunečního záření. Levandule jsou na živiny velmi nenáročné a není tedy třeba jim nějaké speciální dodávat.

Co dělat s Odkvetlou levanduli

Po odkvětu keře je nutné přistoupit k jeho prořezání. Díky tomuto zákroku levandule rychle regeneruje, znovu obrůstá a rozvětvuje se, stává se bohatší, hustší a kompaktnější a nemá sklony k rozvalování větví, což je důležité i proto, aby později ve zdraví přežila zimní období a především tíhu zimní sněhové pokrývky.

Jak hluboko zasadit levandule

Pokud jde o to, jak hluboko sázet levandule, jednotlivé jamky by měly být vždy o něco hlubší, než je kořenový bal vašich sazeniček. Ideální je samozřejmě lehká a dobře propustná půda s neutrální či zásaditou reakcí.

Jak sušit kytici levandule

Správně sušení levandule

Najděte si suché a dobře větrané místo, stonky rozložte na papír, usuší se za několik dní. Stonky pravidelně otáčejte. Stonky svažte do svazku, pověste květy dolů a sušte. Použijte klasickou sušičku na ovoce, je to nejrychlejší způsob.

Jakou hlínu potřebuje levandule

Levandule je nenáročná na pěstování, aby se jí dobře dařilo, stačí vybrat slunné stanoviště s propustnou vápencovou půdou, nejlépe písčitou a kamenitou. Jílovité půdy nedělají levanduli dobře, nesnáší mokro na kořenech a mohla by vám uhynout. Ideální pro výsadbu je jižní svah.