Kdy prodat zlato?

Kdy prodat zlato?

Kdy se vyplatí kupovat zlato

Obecně platí, že zlato se nejvíce vyplatí nakupovat v případě, že ekonomická situace je stabilní a nehrozí žádná krize. Jeho cena stoupá totiž zejména v období krize.

Co má vliv na cenu zlata

Elektřina a zemní plyn přitom nejsou jedinými faktory, které cenu zlata ovlivňují. Nahoru ji tlačí také ceny pohonných hmot, které jsou spotřebovávané při dopravě zlata z dolů ve špatně dostupných místech i při přepravě zlatých slitků, šperků a mincí směrem k zákazníkovi.

Jak stoupá cena zlata

v důsledku koronavirové krize do jisté míry kolísala, nabrala cena zlata pozitivní vývoj. Cena 1 gramu zlata vystoupala začátkem roku 2022 až na 66 USD, poté se během podzimu 2022 držela mezi 52 až 55 USD. Od listopadu 2022 roste a momentálně se v lednu 2023 pohybuje kolem 62 USD.

Jak prodat zlato

I výkup zlata má svá pravidla

f) puncovního zákona), podle níž musí obchodník vlastnit odpovídající živnostenské oprávnění, jakým je řemeslná živnost „Zlatnictví a klenotnictví“, kterou se může pochlubit i Eppi. Většina společností od vás vykoupí nejen zlaté šperky, mince, slitky a zlomky, ale i zubní zlato.
Archiv

Proč neinvestovat do zlata

Může mít smysl pro malou část Vašeho portfolia jako doplněk, ale investovat do něj většinu peněz je velmi rizikové. Důvodem je totiž to, že zlato není aktivum, které by Vám vydělávalo nějaké peníze, ale pouze spekulujete na to, že jeho hodnota v budoucnu vzroste.

Proč stoupá cena zlata

Vedle bankovního sektoru a dluhového stropu v USA se na trhu zlata projevuje také vliv vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb. Americká centrální banka v roce 2022 zvýšila sazby sedmkrát a v roce 2023 ve zvyšování prozatím pokračuje.

Proč cena zlata klesá

Důvodem aktuálního poklesu ceny zlata je zejména momentálně relativně silný US dolar i Euro. Obě měny se momentálně těší větší důvěře investorů. US dolar proto, že americká ekonomika hlásí i přes varování některých expertů většinou pozitivní čísla a zdá se, že na pořadu dne je i brzké zvýšení úrokových sazeb od FEDu.

Jak probíhá výkup zlata

1. Výkup zlata s tavením. Jakékoliv zlomkové či dentální zlato a zlaté šperky v jakémkoli množství, barvě a ryzosti nejdříve roztavíme a poté – pomocí tavení v peci – vytvoříme z roztaveného kovu slitek (cihličku). Obsah zlata ve slitku tak vždy odpovídá obsahu zlata v materiálu, který zákazník poskytl k výkupu.

Kde nechat ocenit zlato

„Nejjednodušší cesta je zajít na Puncovní úřad, kde odborníci určí, jakou má šperk hodnotu, zda je zlatý, jakou má ryzost, nebo zda se jedná o obecný kov,“ radí Weber.

Kdy poroste zlato

Důvěra ve zlato v USA je v roce 2023 vyšší, než důvěra v akcie. Podle nedávného průzkumu označilo zlato za nejlepší dlouhodobou investici v roce 2023 26 % Američanů, což je téměř dvojnásobek oproti 15 %, kteří si to mysleli v roce 2022.

Na co si dát pozor při investování do zlata

Zlato musí být řádně označené

Investiční zlato, které vám prodejce nabízí, navíc musí podle paragrafu 92 zákona o DPH být řádně označeno. Tyto povinné informace jsou pak vyraženy do každé jednotlivé cihličky. Důležitá je zde například čistota zlata. U investičního slitku nesmí být menší než 995 tisícin.

Jaké akcie koupit v roce 2023

Nejlepší akcie 2023: Společnosti s konkurenční výhodou

Jde například o Apple a LVMH. Společnosti, které vlastní patenty, ochranné známky nebo jiné formy duševního vlastnictví, mohou často chránit své produkty nebo služby před konkurencí a udržet si konkurenční výhodu. Vezměme si například unikátní výrobky od ASML.

Jak zjistit ryzost zlata

Ryzost zlata použitého pro výrobu šperků pak dokládá takzvaný punc. Ten uděluje Puncovní úřad České republiky a je hlavním důkazem o pravosti zlata – veškeré šperky (a to nejen zlaté) těžší než 0,5 gramu musejí být podle zákona označeny puncem.

Jak prodat zlatý řetízek

Jdete do dalšího zlatnictví a nabídnete k prodeji, zase vám řeknou cenu. Je to málo a jdete dál. Už máte dvě ceny a můžete srovnávat, co je lepší. V nynější době je zlatnictví hodně, piště si, kdo vám co nabídl a berte nejvyšší nabídku.

Jak probiha výkup zlata

Výkup zlata s tavením

Jakékoliv zlomkové či dentální zlato a zlaté šperky v jakémkoli množství, barvě a ryzosti nejdříve roztavíme a poté – pomocí tavení v peci – vytvoříme z roztaveného kovu slitek (cihličku). Obsah zlata ve slitku tak vždy odpovídá obsahu zlata v materiálu, který zákazník poskytl k výkupu.

Jak poznat zlaté šperky

Ten uděluje Puncovní úřad České republiky a je hlavním důkazem o pravosti zlata – veškeré šperky (a to nejen zlaté) těžší než 0,5 gramu musejí být podle zákona označeny puncem. U prstenů a náušnic jej najdete většinou ukrytý na vnitřní straně šperku, u náramků a řetízků pak obvykle v blízkosti zapínání.

Jak vydělat na zlaté

Investování do této vzácné komodity můžeme rozdělit na dvě samostatné kapitoly. První možností investování je nakupování fyzického investičního zlata (tedy zlatých slitků, mincí apod.) a druhou možností je obchodování zlata na internetu, neboli spekulace na růst/pokles ceny.

Které akcie vyplácí dividendy

Nejlepší světové dividendové akcie

Název společnosti ISIN Půl roku
Omnicom Group US6819191064 12,27 %
Sanofi FR0000120578 8,08 %
AT&T US00206R1023 -16,09 %
Pfizer US7170811035 -26,20 %

Které české akcie koupit

Českých akcií volně obchodovaných na burze není mnoho, ale vyberete si. Mezi nejznámější a nejoblíbenější patří bezesporu: Kofola, Moneta, Komerční banka, Erste, ČEZ, Philip Morris nebo Česká zbrojovka (COLT).

Jak vypadá punc zlata

Obvykle se skládá ze dvou až tří písmen. Český státní punc je speciální obrázek s číslem. Obrázky hlav zvířat označují druh drahého kovu (hlava orla, kohouta a labutě znamená zlato, hlava kamzíka a zajíce platí pro stříbro a královská koruna pro platinu) a číslo udává jeho ryzost.

Jak zjistit že se jedná o stříbro

Nejjednodušším poznávacím znakem drahého kovu je puncovní značka. Pokud je váš šperk z pravého stříbra, měl by mít vygravírované číslo, které označuje jeho ryzost. Šperky ze stříbra mají nejčastěji punc 925, což naznačuje, že z tisíce jednotek je až 925 čisté stříbro.

Jak dlouho vydrží zlato

Vytěžené zlato má aktuálně hodnotu kolem 7 biliónů USD.

Při současné těžbě kolem 2500 tun ročně by to znamenalo, že těžba by měla vydržet přibližně jen 20 let.

Kdo má nejvyšší dividendy

Nejlepší světové dividendové akcie

Název společnosti ISIN 1 rok
Omnicom Group US6819191064 46,60 %
Sanofi FR0000120578 -4,38 %
AT&T US00206R1023 -25,98 %
Pfizer US7170811035 -32,64 %

Jak dlouho musím držet akcie abych dostal dividendu

Rozhodný den pro výplatu dividendy je den, kdy investor musí držet akcie, aby mu vznikl nárok na vyplacení dividendy. Při nákupu akcií většinou platí standardní vypořádání T+3, proto je tento den obvykle 2 pracovní dny po ex-dividend date.

Které akcie nakoupit v roce 2023

Nejlepší akcie 2023: Společnosti s konkurenční výhodou

Jde například o Apple a LVMH. Společnosti, které vlastní patenty, ochranné známky nebo jiné formy duševního vlastnictví, mohou často chránit své produkty nebo služby před konkurencí a udržet si konkurenční výhodu. Vezměme si například unikátní výrobky od ASML.