Co je to Tawny?

Co je to Tawny?

Jaký je rozdíl mezi Ruby a Tawny

Dva druhy portských vín, která najdeme nejčastěji na pultech obchodu jsou Ruby a Tawny. Rozdíl mezi nimi je v době zrání v sudu, což má za následek odlišnou chuť. Vína Tawny zrají v sudech 6 let, zatímco Ruby pouze 4 roky a tím si zachovávají ovocnější chuť; vína Tawny zase mají vůni dubového dřeva, oříšků a koření.
Archiv

Co je Tawny port

Vína typu Tawny jsou vína vyráběná z červených hroznů, která zrají v dřevěných sudech a jsou vystavována postupné oxidaci a odpařování. V důsledku toho postupně dozrávají do zlatavě hnědé barvy. Vystavení kyslíku dodává vínu ořechovou příchuť, která je namíchána tak, aby odpovídala klasické chuti portského vína.
Archiv

Jak poznat právě portské víno

Od roku 1942 musí mít každé pravé portské víno tzv. pečeť záruky neboli „Selo de Garantia“. Jedná se papírový kolek nacházející se u hrdla lahve s nápisem „Douro e Porto Garantia“, případně „Vinho do Porto Garantia“.

Co to je portské

Portské víno, známé také pod názvy Oporto, Porto, „Portské“, nebo v portugalském originále Vinho do Porto, je fortifikované (dolihované) víno produkované v údolích podél řeky Douro na severu Portugalska. Výroba portského vína podléhá pravidlům, která jsou průběžně upravována.
Archiv

Jak dlouho vydrží portské víno

Mladé Vintage portské (méně než 5 let) lze často pěkné vychutnat i během 4 – 5 dní po otevření láhve. Nicméně Vintage starších ročníků (více než 15 let) se doporučují zkonzumovat do 2 – 3 dnů. Po uplynutí této doby se sice nezkazí, ale ztrácejí svou svěžest a stávají se chudšími na výrazné znaky, hlavně aroma a chuť.

Jak vzniklo portské víno

JAK VZNIKLO PORTSKÉ VÍNO

Vynalezli jej Britové v souvislosti s jednou z mnoha válek s Francií, kdy byli nuceni koupit portugalské víno namísto francouzského. Aby zajistili, že toto suché červené víno z Portugalska vydrží během dlouhé plavby po moři čerstvé, přidali do něj trochu brandy.

Jak se pije portské

Mladá bílá portská vína se doporučují servírovat jako dobře vychlazený aperitiv na teplotu 7° – 9°C. Výborným míchaným nápojem pro letní horké dny je kombinace s tonicem, ledem a plátkem citrónu v poměru 1:1.

Co je to Sherry

Jde o fortifikované víno z bílých hroznů, které se nechává plně prokvasit a poté se do něj přidává vinný destilát. Tím se liší od portského vína, kde se destilát přidává již v průběhu fermentace, která je tak předčasně ukončena a ve víně zůstává vyšší podíl cukru.

Co se stane když vypiju staré víno

Pokud ochutnám, hrozí něco jiného než že víno bude prostě zkažené a hnusné Hrozí nějaká otrava… Ochutnat a vylít, nebo vypít. Nic jiného opravdu nehrozí.

Co se hodí k Portskemu

Portské, ostatně jako každé víno, se výborně hodí k sýrům. Tawny známe ve dvojici se sýrem Stilton, letitou anglickou legendou. Tento typ portského jde také dobře s bílým čedarem a papričkami jalapenos, za pokus stojí i tvrdý španělský ovčí sýr manchego a sušené třešně s meruňkami.

Jak chutná portské

Rozlišují se dva základní druhy červených portských vín – Ruby a Tawny. U portského typu Ruby najdeme výrazné ovocné tóny malin, ostružin, lesního ovoce a čokolády. Naopak u Tawny se projevuje spíš sušené ovoce, karamel a skořice. Červené portské se nejčastěji servíruje pod pokojovou teplotou kolem 16°C.

Jak se pije Cherry

Sherry se pije ze speciálního typu sklenky, tzv. Sherry glass, ze sklenky na víno či degustační sklenky ve tvaru tulipánu. Teplota se liší podle typu podávané sherry.

Co je to fortifikované víno

Fortifikace znamená opevňování. Z hlediska vinařského jde o víno posilněné – proto tento název. V češtině můžeme mluvit o vínech dolihovaných s přídavkem koncentrovaného alkoholu. Fortifikování vín se může provádět také koncentrovaným vinným moštem či některými aromaty, například bylinkami.

Jak se pozná zkažené víno

Zkažené víno bude po otevření zapáchat, ucítíte zatuchlinu. Na chuti je špatné víno poznat okamžitě, zejména v případě, kdy není podchlazené. Problém se zkaženým vínem odhalí i kvalita korku, uvidíte, že je popraskaný a plný otvorů.

Co kdyz víno perli

Někdy se může stát, že otevřeme láhev vína (tichého) a ono začne perlit, z láhve uniká oxid uhličitý. Pokud takové víno nalijeme do sklenky, objeví se perlení. V tomto případě jde o problém a víno můžeme reklamovat. Z nějakého důvodu, a těch může být mnoho, začalo víno v láhvi samovolně kvasit.

Kdy se pije portské

V anglicky hovořících zemích je portské běžně servírováno po jídle jako dezertní víno, často se sýrem; bílé odrůdy portského vína a odrůda tawny jsou často podávány jako aperitiv. V Evropě se všechny druhy portského často pijí jako aperitiv.

Co je to sherry

Charakteristika. Jde o fortifikované víno, které se nechá plně prokvasit a poté se do něj přidá vinný destilát. Tím se liší od portského vína, kde se destilát přidává již v průběhu fermentace, která je tak předčasně ukončena a ve víně zůstává vyšší přirozený podíl cukru.

Co je likérové víno

Likérové víno – fortifikované víno, dezertní víno nebo také víno portského tipu je víno vyrobené z částečně prokvašeného hroznového moštu který se dále takzvaně fortifikuje přídavkem vinného destilátu. Velká většina likérových vín jsou přirozeně sladká.

Jak Rozkvasit víno

Zahřát na 20°C, správně vybrat kvasinky, udělat velké množství zákvasu. Navíc je dobré, vmíchávat postupně víno do zákvasu, dokud ho není třetina a nebo aspoň desetina a pak teprve přidat do vína. Já bych se toho nebál, jestli je na prodej, ruce vám utrhaj.

Co se stane kdyz vypiju zkažené víno

Pokud ochutnám, hrozí něco jiného než že víno bude prostě zkažené a hnusné Hrozí nějaká otrava… Ochutnat a vylít, nebo vypít. Nic jiného opravdu nehrozí.

Jak dlouho vydrží víno po otevření

Skladujte v lednici. Růžové víno uzavřené korkovou zátkou a uchované v lednici je možné pít ještě pátý nebo dokonce i sedmý den po otevření. Bílé víno s korkovou zátkou a uložené v lednici můžete použít ještě 3 až 5 dní. Červené víno uložte na tmavém místě s korkovou zátkou a chuť si uchová ještě 3 až 5 dní.

Jak se pozna Zkazene bile víno

Zkažené víno bude po otevření zapáchat, ucítíte zatuchlinu. Na chuti je špatné víno poznat okamžitě, zejména v případě, kdy není podchlazené. Problém se zkaženým vínem odhalí i kvalita korku, uvidíte, že je popraskaný a plný otvorů.

Co to je tiché víno

Tichá vína jsou, velmi jednoduše řečeno, běžná vína, která nejsou perlivá či šumivá, stejně tak do této kategorie nespadají likérová vína. Mezi reprezentanty tichých vín se tak setkáme s víny bílými, červenými, růžovými, ale i oranžovými – právě třídění dle barvy je jedním z možných způsobů jejich členění.

Jak dlouho vydrží otevřené portské

Jak dlouho vydrží portské otevřené Výrobci udávají, že portské Ruby vydrží asi dva týdny v pokojové teplotě. Měsíc, pokud je správně uchováváno v lednici. Tawny Port vydrží asi měsíc při pokojové teplotě, dva měsíce v lednici.

Jak se vyslovuje Cherry

Slovíčko cherry/'tʃeri/ označuje jak třešeň, tak i višeň, což je pro mnoho Čechů poměrně překvapivé.