Jak zastavit plíseň na rajčatech?

Jak zastavit plíseň na rajčatech?

Jak se pozná plíseň na rajčatech

Plíseň poznáte na rajčatech relativně jednoduše – tvoří černé fleky na stoncích a listy vypadají, jak kdyby je sežehnul mráz nebo sluníčko. Jakmile plíseň na rajčatech objevíte, na nic nečekejte. Při lehkém napadení můžete pohromu oddálit odstraněním napadených částí rostlin. Při větším napadení vyhoďte celé keříčky.
Archiv

Jak vypadá rajčatová plíseň

Na listech vznikají neohraničené vodnaté šedozelené, později hnědé skvrny, které se rychle šíří a zasychají. Na plodech se objevují malá šedozelená místa, která se rychle zvětšují, hnědnou a povrch je vrásčitý. Ideálními podmínkami je pro plíseň bramborovou vlhko akolísání teplot.
Archiv

Proč se u rajčat kroutí listy

Nejčastěji kroucení rajčat (stejně jako paprik, cibule a dalších rostlin) způsobují škůdci, a to mšice a svilušky. Těch se co nejrychleji zbavíte některým z fungicidních přípravků na přírodní bázi. Vyzkoušet však můžete i některé babské rady.

Proč hnědnou plody rajčat

Na květním konci rajčete vznikají nejprve světle hnědé vodnaté skvrny, které jsou později hnědé až černé, nekrotické, ostře ohraničené a mírně propadlé. Příčinou této poruchy je relativní nedostatek přijatelného vápníku. Porucha se za určitých podmínek objevuje i na půdách dostatečně zásobených vápníkem.

Jak predejit plísni rajcat

Proti plísni na rajčatech doporučujeme jako první 2-3 postřiky fungicidním systémovým přípravkem Ortiva. Účinná látka se po postřiku rozvede do celé rostliny. Preventivní ošetření je třeba udělat ideálně na začátku června, v polovině června a popř. na konci června.

Co je proti mšicím na rajčatech

Proti mšicím můžeme bojovat například blízkostí zasazené levandule nebo známé afrikány. Připravit si můžeme též výluh z kostivalu nebo kopřiv. 200 g zelené hmoty zalijete 2 litry studené vody a nechte 24 hodin louhovat. Přecezeným neředěným výluhem se postřikují rostliny napadené mšicemi.

Co na plíseň ve skleniku

K likvidaci plísní se dnes už nepoužívají jen chemické přípravky, ale i výrobky na biologické bázi. Někteří pěstitelé používají také tzv. vykuřování skleníku, například za pomoci sirné svíce, knotu nebo speciální dýmovnice.

Kdy se stříkají rajčata proti plísni

Proti plísni na rajčatech doporučujeme jako první 2-3 postřiky fungicidním systémovým přípravkem Ortiva. Účinná látka se po postřiku rozvede do celé rostliny. Preventivní ošetření je třeba udělat ideálně na začátku června, v polovině června a popř. na konci června.

Kdy odstranit listy z rajčat

Zaštipujte proto rostlinu za 7 _ 8 vijanem, rajčátka, která se vytvoří výše, již v našich podmínkách nedozrají. Odstraňte spodní listy až po právě sklizený vijan. Zajistíte prosvětlení rostliny, tyto listy již v době odplození vijanu, nejsou fotosynteticky aktivní. Rajčata jsou samosprašná.

Co okusuje rajčata

Nejčastějšími škůdci rajčat jsou mšice, molice, slimáci včetně plzáka španělského, ale i svilušky a třásněnky. Chemická ochrana především před mšicemi a molicemi se doporučuje nejdéle 14 dní před začátkem postupné sklizně.

Čím Vápnit rajčata

Vhodným hnojivem je Harmonie Vápník, bezchlórový koncentrát vápníku (13,9 %) s dusíkem (8 %), hořčíkem (2,5 %) a mikroelementy. Kromě dodání potřebného vápníku rostlině postřik také zlepšuje skladovací podmínky, svěžest, odolnost rostlin a vybarvení plodin.

Jak vyrobit postřik proti mšicím

Smíchejte čajovou lžíci nimbového oleje, 1/3 lžíce mýdlové vody a pět šálků vody. Jakmile budete mít postřik hotový, přichystejte si ho na ráno. Jeho aplikaci je potřeba provádět brzy ráno, ještě za chladu. Nimbový olej nemá žádné vedlejší účinky na vaše rostliny a ani neublíží jinému hmyzu než škůdcům.

Jak se zbavit molice bez chemie

Proti mšicím a molici skleníkové, obaleči hrachovému a padlí angreštovému lze použít postřik rostlin mýdlovou vodu – na 50 dílů vody jeden díl mazlavého mýdla. Prodávány jsou i rovněž účinné prostředky založené na bázi řepkového oleje.

Jak vyrobit postřik proti plísní

Pro přípravu postřiku ze sody a mýdla je nutné smíchat 10 l vody s 5 lžícemi sody a 50 g tekutého domácího mýdla. Toto množství účinně zabrání infekci a nepoškodí přitom vaše sazenice.

Jak vyčistit skleník od plísně

Sirnou svíci nebo sirný knot položte, v případě sirných knotů pověste, do nehořlavé nádoby a umístěte ji do místnosti nebo skleníku, který chcete dezinfikovat. Ihned po zapálení svíce opusťte prostor a důkladně jej uzavřete! Svíci nechte působit minimálně čtyři hodiny. Poté prostor důkladně vyvětrejte.

Jak se zbavit plísně přírodně

Jedlá soda

Plísně na stěně se nejsnáze odstraní přírodní a velmi účinnou metodou. Smíchejte stejné množství octa a vody. Ke směsi přidejte jedlou sodu a vytvořte pastu. Směs naneste na zeď a nechte zaschnout, poté seškrábněte.

Kdy nejíst rajčata

Rajčata, která už začínají zrát, tedy načervenalá, už obsahují solaninu jen neškodné množství. Samozřejmě existují i zelené či černé odrůdy rajčat, které jsou ve zralé fázi naprosto v pořádku. Pozor, ani tepelná úprava solanin nelikviduje. Nezralá rajčata tedy určitě nekonzumujte.

Jak ostříhat listy rajčat

Stříhání listů rajčat

Stříháme velké listy, načež rostliny dostanou více energie k růstu samotných plodů. Nikdy však nestříhejte všechny listy, ale jenom nezbytnou část. A razantní střih se provádí až v době, kdy rajčata na plody nasazují.

Kde nejlépe pěstovat rajčata

výběr stanoviště a úprava půdy: rajčatům se nejlépe daří na místech vystavených celý den slunci a chráněných před studenými větry. Půdu mají mít hlubokou, nejlépe středně těžkou, bohatou na živiny a teplou. Na jaře týden před výsadbou pohnojíme půdu kravským nebo slepičím hnojem (nejlépe granulovaným).

Kdy a čím hnojit rajčata

Rajčata vyžadují hnojení ještě před samotnou výsadbou. Ideální je hluboké zrytí záhonu na podzim a přihnojení organickým hnojivem (hnůj, kompost, nebo HNOJÍK). Přihnojování pak pokračuje i během růstu rajčat. První přihnojení by mělo být do týdne od výsadby.

Proč černají konce rajčat

Charakteristika choroby

Hniloba špiček plodů rajčat je však fyziologického původu a bývá zapříčiněna neharmonicky výživou a nedostatkem vláhy v období intezivnímu růstu plodů. Onemocnění se vyskytuje především na půdách vydatně hnojených dusíkem a draslíkem.

Co odpuzuje molice

Často využívaným pomocníkem je aksamitník neboli afrikán. Ten má opravdu široké pole působnosti – kromě molic odpuzuje i třásněnky a je opravdu nenahraditelný v boji proti háďátkům. Pokud aksamitník zasadíme na zeleninový záhon nebo mezi balkonové rostliny, zpomalí také nálet mšic, ale nikdy ho úplně nepotlačí.

Co zabírá na molice

K ošetření je možné použít přípravek Mospilan 20 SP nebo Proti mšicím a molicím (Mospilan). Vzhledem k biologii molic je třeba, aby se jakékoliv ošetření proti molicím opakovalo třikrát po sobě v intervalech pěti až sedmi dnů.

Co na plíseň rajčatovou

Proti plísni na rajčatech doporučujeme jako první 2-3 postřiky fungicidním systémovým přípravkem Ortiva. Účinná látka se po postřiku rozvede do celé rostliny. Preventivní ošetření je třeba udělat ideálně na začátku června, v polovině června a popř. na konci června.

Jaký postřik na rajčata

Jako prevenci plísně vyzkoušejte nejrůznější postřiky, dobře funguje třeba česnekový nebo přesličkový výluh. Několik stroužků česneku rozkrájejte a zalijte litrem vody. Nechte vylouhovat přes noc, slijte přes sítko do rozprašovače a ob den stříkejte na rostlinu.