Kde jsou pojistky v domě?

Kde jsou pojistky v domě?

Kde jsou pojistky

Najděte hlavní pojistkovou skříň, obvykle se nachází v motorovém prostoru nebo pod palubní deskou, případně na obou místech. Přesné umístění pojistkové skříně najdete v manuálu od vašeho vozu. Tam také najdete informaci, která barva pojistky se vztahuje k danému nefunkčnímu přístroji.

Kde jsou pojistky v bytě

Pojistky, dnes už většinou jen jističe, bývají v bytě uvnitř, blízko vchodových dveří, pod stropem. Pokud je nenajdete sama, ptejte se souseda pod/nad Vámi. Další možnost napnout uši a vyhodit další jistič zkratem v nějaké zásuvce.

Kde jsou pojistky v paneláku

Kde je hlavní jistič Hlavní jistič v paneláku nejčastěji najdete přímo za dveřmi před bytem. V rodinných domech se většinou umisťuje na chodbu poblíž vchodových dveří.
Archiv

Jak vypadaji Zaple pojistky

Vypnutý stav – zelená, stav bezpečný pro práci na zařízení. Červená zapnuto, nebezpečný stav pro práci na zařízení.

Kde jsou pojistky v autě

kde jsou pojistky u auta

Obvykle v pravém horním rohu. Na levé straně palubní desky. Který je běžně přístupný pouze s otevřenými dveřmi řidiče.

Co dělá pojistka

Pojistky jsou jednoduchou ochranou před nadměrným proudem (nadproudem) při zkratu nebo přetížení. Ochranná funkce je pro pojistku destruktivní, protože dojde k přetavení odporového drátku a pojistku nelze opravit, musí se vyměnit.

Jak poznat vypadlé pojistky

Pokud praskne žárovka při rozsvícení a ozve se rána, je téměř jisté, že vypadl jistič. Vyměníme ji a zjistíme, že světlo nadále nesvítí a nesvítí ani další světla.

Proč vypadnou pojistky

Jak už jsme uvedli, tak jsou 3 základní důvody proč vypadnou pojistky: přetížení, zkrat a problém s jističem. Nejprve se podíváme na zkrat. K tomu může dojít v případě, kdy je jeden ze spotřebičů zapojených do sítě vadný a dochází v něm ke zkratu.

Co vyhazuje pojistky

Když dojde k vyhození jističe nebo spálení pojistky, když zapnete či vypnete spotřebič, děje se tak obvykle z důvodu svodu proudu na uzemnění nebo zkratu. Tento problém může být způsoben nesprávným zapojením spotřebiče. Zapojte spotřebič někde jinde.

Jak zkontrolovat tepelnou pojistku

Jak zjistit, zda je pojistka přepálená Průtok proudu tepelnou pojistkou se rovněž ověřuje pomocí multimetru s funkcí zkoušení kontinuity obvodu. Obdobně jako u tavných pojistek i zde je třeba přiložit měřicí sondy ke dvěma vodivým pojistkovým kontaktům, abychom zjistili, zda je naměřená hodnota nízká.

Jak fungují pojistky v autě

Funkční částí pojistky je tavný drátek. Průchodem proudu se drátek ohřívá. Při překročení násobku jmenovitého proudu pojistky se drátek již nestačí dostatečně ochlazovat. V závislosti na velikosti nadproudu se ve stanoveném čase drátek přetaví a přeruší obvod.

Jak se značí pojistka

V praxi se pojistky rozdělují na tzv. velmi pomalé (TT), pomalé (značeno T), středně pomalé (M), rychlé (značeno F) a velmi rychlé (TF) v závislosti na tom, za jak dlouho dojde k přepálení tavného drátku při konstantním nadproudu.

Co delat kdyz Vyhodim pojistky

Vypněte co nejvíce spotřebičů. Nezapomeňte vypnout i spotřebiče, které „vypadly“. Zkontrolujte hlavní jistič, jističe a pojistky, obvykle jsou ve skříňce poblíž vchodových dveří, ve které je i elektroměr. Vypadlý jistič je v dolní poloze vypnutý, zapněte jej směrem nahoru.

Co dělat když nejdou zásuvky

Určitě si zavolejte elektrikáře. Jestli je instalace provedena jako rozvaděč, pak bude mít asi dost práce. Může jít opravdu o absenci jedné fáze, může být i špatně napojený hřeben pod jističem, může toho být opravdu více.

Jak poznat špatný jistič

Jak poznat, kdy vyměnit jističJistič nejde „nahodit“ Příčin pochopitelně může být mnoho.Jistič se příliš zahřívá Jistič může být teplý, ale rozhodně by neměl být tak horký, aby byl nepříjemný na dotek.Jistič zapáchá spáleninou. „Tady to smrdí, jako by se tu něco pálilo.Jistič je viditelně poškozen.Jistič je starý

Co delat kdyz Vypadava jistič

Pokud jistič stále vypadává (vypíná) volejte elektrotechnika – patrně se jedná o vadný hlavní jistič. Pokud se výpadek elektrické energie nekonal při prováděných úpravách interiéru (např. bourání, vrtání…) patrně by se jednalo o porušené vedení.

Jak poznat vadnou tepelnou pojistku

Pokud nejde tepelná pojistka na částečně zchladlém boileru zresetovat, je jednoznačně vadná. Stejně jako u kol.

Jak otestovat pojistku

Malé pojistky se měří přiložením měřicích sond k jejich dvěma kovovým koncovkám. Pojistky v instalacích (vypínače) mají v přední části tělesa speciální důlky, které umožňují měřit kontinuitu obvodu. Pokud je zachována kontinuita obvodu, měřič by měl indikovat poměrně malý odpor.

Jaký je princip tavné pojistky

Princip tavné pojistky spočívá v tom, že pojistka tvoří nejslabší místo elektrického obvodu. Průchodem elektrického proudu pojistkou vzniká na elektrickém odporu vodiče pojistky úbytek napětí a výkonová ztráta ve formě tepla. Tím se vodič pojistkové patrony zahřívá.

Jak poznat spadly jistič

Pokud vám praskne žárovka při rozsvícení a ozve se rána, je jisté, že vypadl jistič. Vyměníte žárovku a zjistíte, že světlo nesvítí a nesvítí ani další světla.

Proč nejde nahodit jistič

Jistič nejde „nahodit“

Pokud ani pak nepůjde jistič „nahodit“, tak nejspíše budete potřebovat nový. Pokud jste však dříve zasahovali do elektroinstalace, může být závada jinde. Jistič totiž možná nechce sepnout, jelikož jste narušili kabel a způsobili zkrat. Sám přístroj pak může být v pořádku.

Jak vypada spadly jistič

Prasklá žárovka a shozený jistič

Pokud praskne žárovka při rozsvícení a ozve se rána, je téměř jisté, že vypadl jistič. Vyměníme ji a zjistíme, že světlo nadále nesvítí a nesvítí ani další světla. Je tedy jasné, že vyměněná žárovka není vadná a závadu je třeba hledat jinde.

Co dělat když nejde jedna fáze

Pokud vypadla jen jedna fáze, tak pozor na motory ( vodárnu, čerpadlo atd. ). Někdy se stane, že vypadne jen jedna fáze. To poznáte tak, že vám v domě nejdou jen některé zásuvky nebo světla, přestože daný okruh jističů je v pořádku. Ihned odpojte všechny třífázové elektromotory ( vodárnu, čerpadlo atd. ).

Jak nahodit pojistky

Nahození jističe

Pod každým by mělo být uvedeno, pro který slouží okruh. I kdyby však nebylo, všechny jističe míří v tu chvíli směrem nahoru, jen ten zmíněný dolů. Uchopíme jej a zatáhneme po směru ostatních jističů. Pokud zůstane v horní poloze, je vše v pořádku a světla budou fungovat.

Co jsou nožové pojistky

Nožové pojistky jsou určeny pro jištění výkonově silnějších obvodů. V naší nabídce naleznete pojistky zejména od značek EATON a OEZ. Vyrábí se v několika rozměrových řadách, které se proudovým rozsahem překrývají. V kategorii Nožové pojistky aktuálně zobrazujeme 107 produktů.