Co patří do spíže?

Co patří do spíže?

Co mít ve spíži

Luštěniny. Skvělým základem domácích zásob trvanlivých potravin jsou luštěniny, jako je například čočka, hrách, cizrna, fazole či sójové boby.Ořechy a semínka.Ovoce a zelenina.Rýže, těstoviny a všelijaké zrníOřechová másla.Koření a sušené bylinky.Bílkoviny.Vejce.
Archiv

Co nemusí být v lednici

Co do ledničky nepatří

Na brambory, cibuli a česnek vám stačí tmavé místo v chladnějším prostředí, třeba spíž nebo sklep. Ani zázvor do lednice nepatří. Stejně tak ovoci jako banány, mango, melouny, citrusy nebo ananas nedělá lednička dobře. Lépe uděláte, pokud je budete mít uloženy na lince při pokojové teplotě.

Která zelenina patří do lednice

Obecně platí, že do spodních přihrádek a zásuvek v lednici patří zelenina a ovoce, kterým teplo nesvědčí: ledové a jiné saláty, květák, kapusta, mrkev, celer, petržel, brokolice, řepa a další málo odolné druhy. Ve spodní přihrádce (či mřížce) je chlad největší, dosahuje až -2 stupňů Celsia.

Co nesmi chybet doma za potraviny

Cukr, sůl a koření

K základním druhům bez debat patří pepř, nové koření, mletá paprika, bobkový list, kari, hřebíček nebo skořice. Ve středomořské kuchyni nesmí chybět ani tymián, oregano, nebo rozmarýn. Podle chuti pak ve špajzu můžete mít sójovku, worcesterovou omáčku, bujón a další dochucovadla.

Jaké jídlo mít doma v zásobě

Co nakupujeme častějiČerstvé ovoce a zelenina (i cibule, česnek, zázvor, křen), zelené koření (petržel, pažitka, bazalka)Vejce.Mléko (i trvanlivé v krabicích nebo sušené) a mléčné výrobky (jogurty, tvaroh, smetana)Tuky – především rostlinný olej, tuky k mazání, pečení nebo smažení (máslo, pomazánkové máslo)

Co mít doma pro případ nouze

Potraviny vhodné ke skladovánírýže, těstoviny, mouky, luštěniny, cukr.konzervovaná strava (masové konzervy, paštiky, luštěniny, rybí konzervy)trvanlivé mléko, kondenzované mléko.rozumná zásoba brambor, cibule, česneku.

Proč nesmí banán do lednice

Ani banány nepatří do chladu. Teplota pod 12 stupňů jim vyloženě škodí. Místo, aby dozrávaly a sládly, v lednici moučnatí. Podobnou teplotu potřebuje i papája, mango nebo třeba ananas.

Jakou zeleninu nedávat do lednice

Do lednice umisťujeme všechny druhy, kromě zeleniny, která tam vyloženě nepatří: rajčata, okurky, lilky, papriky, zázvor, dýně (ty uchovávejte v pokojové teplotě), cibule, česnek (ty milují tmu, je dobré je umístit do papírové tašky nebo bavlněného pytlíku), cukety a batáty se hodí spíše do sklepa nebo spíže.

Proč neskladovat rajčata v lednici

„Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Určitě proto nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti.

Jak dlouho vydrží rajčata v lednici

Jak dlouho vydrží ovoce a zelenina čerstvé

Druh V tmavé a chladné spíži V ledničce
Rajčata 3 – 5 dní 2 – 7 dní
Paprika 5 dní 5 – 7 dní
Brokolice 3 – 5 dní
Mrkev, petržel 1 týden 2 – 3 týdny

Co nakoupit před válkou

Jeho doporučení pro jednotlivce a dvoutýdenní období jsou přitom zcela konkrétní: 4,9 kila obilných produktů, brambor nebo rýže, 5,6 kila zeleniny a luštěnin, 3,7 kila mléčných produktů, 3,6 kila ovoce a ořechů, 2,1 kila masa nebo vajíček, 0,5 kila tuku a olejů.

Jaké potraviny jsou dobré na přežití

Nejodolnější jsou pak suché potraviny – luštěniny, těstoviny, krekry, čaj, či sušené ovoce, které se řadí mezi trvanlivé potraviny pro dlouhodobé uskladnění, a tím pádem také trvanlivé potraviny pro přežití.

Proč se rajčata nedávají do lednice

Určitě proto nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček, a tím se jejich dužina stává moučnatou.

Proč nedávat čokoládu do lednice

Čokoláda

Myslete však na to, že čokoláda má tendenci přejímat pachy ostatních věcí v ledničce. Pokud ji dobře neuzavřete, může se její chuť výrazně změnit. Ani vlhkost a chlad ledničky čokoládě nesvědčí, obsažený cukr může na povrchu vytvořit nehezký povlak.

Proč nepatří banány do lednice

Ani banány nepatří do chladu. Teplota pod 12 stupňů jim vyloženě škodí. Místo, aby dozrávaly a sládly, v lednici moučnatí. Podobnou teplotu potřebuje i papája, mango nebo třeba ananas.

Jak dlouho vydrží rajče v lednici

Jak dlouho vydrží ovoce a zelenina čerstvé

Druh V tmavé a chladné spíži V ledničce
Rajčata 3 – 5 dní 2 – 7 dní
Paprika 5 dní 5 – 7 dní
Brokolice 3 – 5 dní
Mrkev, petržel 1 týden 2 – 3 týdny

Jak uchovat brambory v lednici

Jak uchovávat připravené brambory v chladničce

Syrové brambory, které byly nakrájeny, by měly být uloženy v míse se studenou vodou a v chladničce. Budou dobré po dobu následujících 24 hodin. A konečně, vařené brambory vydrží v lednici tři až čtyři dny, stejně jako většina zbytků.

Proč nedávat brambory do lednice

Nejlepší způsob skladování celých nevařených brambor je bezpochyby mimo lednici. Skladování brambor v chladničce totiž způsobí, že se škrob změní na cukr, čímž získají sladkou chuť, kterou od brambor nechcete.