Co je to Syrob?

Co je to Syrob?

Jak se dělá sirob

Cukrovou řepu oloupeme, nakrájíme a rozvaříme ve vodě. Pak vodu scedíme a z řepy vylisujeme ještě co nejvíce šťávy. Tu smícháme s vyvařenou vodou a vše dáme opět vařit a pomalu odpařujeme přebytečnou vodu. Jakmile se nám v hrnci začne tvořit hnědá hmota medové konzistence, máme sirob.

Jak vyrobit cukr z řepy

Od řepy ke Korunnímu cukru

Po sklizni na podzim se dopraví řepa z pole na zpracování do cukrovarů firmy AGRANA (viz obrázek). Po očištění a rozdrcení se cukr extrahuje z řízků. Výsledná šťáva se zahustí a následně nechá krystalizovat. Vzniklé krystaly cukru se nakonec oddělí v odstředivce od sirupu.

Co se dá udělat z cukrové řepy

Cukrovou řepu dobře omyjeme, zabalíme ji do alobalu a dáme na hodinu péct do trouby vyhřáté na 180°C. Vlašské a lískové ořechy nasypeme na plech a přidáme je na 10 minut do trouby k cukrové řepě. Opražené ořechy nasekáme nahrubo. Upečenou řepu oloupeme a nastrouháme ji na struhadle na jemno nebo rozmixujeme na pyré.

Jak se vaří sirup z cukrové řepy

Maminčin recept

Očištěnou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, podlijeme asi polovičním množstvím vody a dáme vařit. Šťávu potom slijeme do pekáče, dáme na okraj plotny a na mírném ohni vaříme – odpařujeme přebytečnou vodu. Hmotu musíme občas promíchat, protože se snadno připálí a potom zhořkne.

Jak se vaří Cukrova řepa

Cukrovou řepu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo proužky. Můžeme ji i nastrouhat. Zalijeme vodou a na mírném ohni vaříme asi 3 hodiny. Vodu s vyvařeným cukrem slijeme a pomalu vaříme aby se odpařila voda.

Co je to melasy

Melasa je hustý, mazlavý a lepkavý, hnědý sirup vzniklý jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Získává se nejčastěji z drcené cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Jako superpotravina je označovaná díky svému vysokému obsahu živin.

Jak se dělá třtinový cukr

Od okamžiku useknutí stébla začíná boj s časem, cukrová třtina se totiž začíná do 24 hodin kazit. Rostliny se tedy rychle rozřežou a lisují. Získaná šťáva se následně několikrát povaří a nakonec rychle zchladí. Na povrchu šťávy vykrystalizuje jantarově zabarvený třtinový cukr.

Kdy sázet cukrovou řepu

Pěstování cukrovky je jednoduché a prakticky se neliší od pěstování červené salátové řepy. Cukrovce vyhovují těžší, humózní půdy, bohatě organicky hnojené. Výsev provádíme v dubnu, jakmile nehrozí riziko přímrazků.

Kdy se sklízí cukrová řepa

Řepu můžeme sklízet, jakmile dorůstají bulvy přiměřené velikosti, ale lze je ponechávat až do zámrazu a postupně sklízet i na podzim.

Kde se pěstuje cukrová řepa

Kde se cukrovka pěstuje

Cukrovka se pěstuje hlavně v řepařských oblastech, do kterých je mimo jiné začleněna i oblast střední Moravy. Cukrová řepa je plodina náročná na půdu, výživu, ochranu a dešťové srážky. V oblasti Hané má cukrovka dlouholetou tradici, stejně tak, jako cukrovarnictví.

Jak se dělá sirup z cukrové řepy

Cukrovou řepu oloupeme, nakrájíme a dáme rozvařit ve vodě. Pak řepu scedíme, vodu si dáme stranou a řepu naložíme do lisu a vylisujeme z ní šťávu. Tu smícháme s vyvařenou vodou a vše dáme opět vařit, abychom nechali odpařit přebytečnou vodu.

Jak vypadá melasa

Melasa je tmavý, hnědý sirup, který zbyde po té, co už ze šťávy více cukru technologicky odstranit nejde. Cílem je z cukrové třtiny, řepy nebo čiroku odstranit co nejefektivněji co nejvíc sacharózy nebo stolního cukru. To, co zbyde, se nevyhodí – vzniká melasa – cenné sladidlo a doplněk krmiv.

Jak si vyrobit melasu

Postup je jinak jednoduchý. Omyješ a okrájíš slupku řepy, tu pak rozkrájíš a rozstrouháš a vaříš až změkne. Pak to zcedíš a výluh dál sváříš tak aby se voda odpařila a vznikl hustý karamelizovaný sirup. A je hotovo.

Který cukr je sladší

Fruktóza (ovocný cukr)

Další monosacharid, který je obsažen hlavně v ovoci, je fruktóza. Je o třetinu sladší než glukóza a má nižší glykemický index.

Který cukr je zdravější

Třtinový cukr je zdravější než ten bílý

Třtinový cukr sice obsahuje zdravé minerály, jejich množství je ale natolik malé, že pro lidské tělo nemají při běžném slazení v podstatě žádný význam. Takže bílý a třtinový cukr se liší vlastně pouze v tom, že se každý vyrábí z jiné rostliny.

Jak se sazi řepa

Semena červené řepy vyséváme od poloviny dubna do konce května. Když chceme sklízet malé bulvičky, vysejeme semínka později. Červenou řepu můžeme také vysévat v týdenních intervalech, abychom ji mohli sklízet průběžně. Osivo vyséváme do řádků vzdálených 30 až 40 cm od sebe a do hloubky 2–4 cm.

Kde se v ČR pestuje řepa

Kde se cukrovka pěstuje

Cukrovka se pěstuje hlavně v řepařských oblastech, do kterých je mimo jiné začleněna i oblast střední Moravy. Cukrová řepa je plodina náročná na půdu, výživu, ochranu a dešťové srážky. V oblasti Hané má cukrovka dlouholetou tradici, stejně tak, jako cukrovarnictví.

Co se dělá z řepy

Též má blahodárný vliv na krevní oběh a krvetvorbu.Gratinovaná červená řepa.Pomazánka z lučiny a červené řepy.Salát z červené řepy s Nivou a ořechy.Carpaccio z pečené červené řepy.Klasický ruský borščPalačinky z červené řepy.Čokoládový dort s červenou řepou.

Co je to okopaniny

Okopaniny jsou polní plodiny, které poskytují produkty s nízkým obsahem sušiny, což společně s jejich morfologickými a biologickými vlastnostmi ovlivňuje postupy pěstování. Vyžadují stejnoměrné rozmístění rostlin v porostu a intenzivní ošetřování, které se dřív provádělo ručně (proto okopaniny).

Na co je dobrá melasa

Melasa obsahuje značné množství vápníku, který hraje důležitou roli ve zdraví kostí, zubů a prevenci osteoporózy. Zdravé kosti udržuje i měď a selen, kterých je melasa taktéž dobrým zdrojem. Melasa pro zdraví srdce. Melasa je dobrým zdrojem draslíku, který podporuje normální krevní tlak a pomáhá udržovat srdce zdravé.

Jak jíst melasu

můžete ji jíst i samostatně lžičkou. Doporučená dávka je na dospělého max. 3 čajové lžičky. Melasa se hodí i do různých marinád a omáček, protože dokáže zvýraznit chuť masa.

Jak vyrobit Hnedy cukr

PřípravaCukr nasypte do větší mísy.Přidejte melasu a dobře promíchejte. Nejradši používám metličku, je to s ní rychlejšíPro světlý hnědý cukr použijte 60 gramů melasy, pro extra tmavý hnědý cukr až 120 gramů melasy.Když je vše promícháno a nezbyly žádné hrudky naplňte cukr do uzavíratelné dózy.

Jaký je nejzdravější cukr

Březový cukr, neboli xylitol je z hlediska glykemického indexu a obsahu kalorií vhodnou volbou pro diabetiky a lidi na redukční dietě. Nezvyšuje hladinu krevního cukru, má nízký glykemický index a minimum kalorií.

Které sladidlo je nejzdravější

Melasa je jednou z nejlepších a nejzdravějších náhražek rafinovaného cukru. Jedná se o hnědo-černý sirup vyrobený z řepy nebo cukrové třtiny. Největší výhodou melasy je nízký obsah sacharidů (až o 50 % méně než v běžném rafinovaném cukru). Díky šetrnému zpracování je navíc melasa plná prospěšných látek.

Čím sladit při hubnutí

Přírodní sladidla na rozdíl od nenutričních sladidel obsahují kalorie, ale i živiny. Patří mezi ně třeba čekankový sirup, kokosový cukr, stévie, erythritol, xylitol či javorový sirup.