Jak jet na Slovensko?

Jak jet na Slovensko?

Jak cestovat vlakem na Slovensko

Pro cestu na Slovensko nabízíme přímé vlaky EuroCity do Bratislavy, Žiliny, Popradu nebo Košic. Nejrychleji z Prahy do Košic se dostanete vlakem SC Pendolino Košičan. Ostravsko a střední Slovensko spojují přímé rychlíky.
ArchivPodobné

Co je potřeba k cestě na Slovensko

Jelikož Slovensko náleží ke státům Evropské unie, stačí vám občanský průkaz či cestovní pas platný po celou dobu pobytu. Občanský průkaz je dostačující, ať cestujete letecky nebo po zemi.
Archiv

Na co si dát pozor na Slovensku

Na Slovensku si dávejte dobrý pozor na příliš vysokou rychlost. Za tu policisté pokutují poměrně nemilosrdně. O něco rychlejší jízda vás může vyjít klidně až na 800 EUR. Také nesmíte mít umístěnou navigaci ve středu předního čelního skla.
Archiv

Kde koupit jizdenku na Slovensko

Kde a jak koupit Včasnou jízdenku Evropa na Slovenskov e-shopu (také v mobilním webu ČD a mobilní aplikaci Můj vlak)u pokladní přepážky (za poplatek 50 Kč)telefonicky na čísle 221 111 122 (za poplatek 50 Kč)

Jak cestovat vlakem na Slovensku zdarma

Na bezplatné cestování až na výjimky ve všech vlacích na Slovensku získají od 17. listopadu nárok děti do 15 let, studenti denního studia, důchodci nad 62 let, jakož i osoby, které pobírají například invalidní nebo sirotčí důchod. Na pětimilionovém Slovensku se tato výhoda dotkne podle odhadu asi poloviny obyvatel.

Jak jet do Tater

Na dopravu do Tater, zejména do Vysokých, můžeme využít autobusové spojení z ČR na východ Slovenska (Poprad, Tatranská Lomnica). Vyhledání spojení je možné na internetových stránkách jizdnirady.cz nebo cp.sk, využít můžete také linek společností Flixbus nebo RegioJet.

Kam lze cestovat bez pasu

Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Island, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko.

Kam cestovat na občanský průkaz

Kam vlastně my, jako občané České republiky, můžeme cestovat na občanku Na občanský průkaz můžete vycestovat do všech zemí v Schengenském prostoru, zemí Evropské unie a dalších výjimek především na Balkáně.

Kdy je nejlepší jet do Tater

Nejlepší měsíce, kdy můžete navštívit jsou do Bratislavy, jsou Květen, červen, červenec, Srpen a Září V průměru nejteplejší měsíce v Bratislava jsou červenec a Srpen, a nejchladnější měsíc v roce je Leden. Nejdeštivý měsíce v tomto městě jsou Květen a červen.

Co si vzít s sebou do Tater

Chybět nesmí něco vydatného k jídlu (chléb, sýr, paštiku, zeleninu, ovoce, tabulku čokolády, sušenky, müsli) a také dostatek tekutin (voda z horských potoků není vhodná k pití), doporučují se 2 litry. Často se také hodí termoska s teplým čajem, který spolehlivě zahřeje. Odpadky si bereme vždy z túry s sebou zpět dolů.

Jak dlouho trvá vydání cestovního pasu

Jak dlouho trvá vyřízení cestovního pasu Cestovní pas vám bude standardně vydán do 30 dnů od podání žádosti. Jestli na nový doklad spěcháte, je možné si připlatit za rychlejší vydání cestovního pasu do 5 dnů nebo lze využít možnosti cestovního pasu na počkání do 24 hodin.

Kdy je třeba cestovní pas

Cestovní doklady 2021 a cestování mimo Schengen

I do Velké Británie stačí občanka, ale po Brexitu se doporučuje mít s sebou i pas. Pozor! Pokud letíte do země, kde vám pro vstup postačí jen občanský průkaz, ale přestupujete v zemi, kde jen občanka nestačí, musíte mít s sebou platný cestovní pas.

Jak cestovat bez pasu

Do všech zemí evropského kontinentu, kromě Turecka, Ukrajiny, Běloruska a Ruska, tak můžete vycestovat i na občanský průkaz. Navíc jste v seznamu našli i několik exotických destinací – zámořských území Francie –, kam stačí OP. Do ostatních zámořských území členských států EU bez pasu cestovat nelze!

Kam se dá cestovat bez pasu

Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Island, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko.

Kde je nejtepleji na Slovensku

Podle průměrné roční teploty vzduchu je nejteplejším místem na území Slovenska okolí Štúrova v Podunajské nížině, kde dosahuje průměrná roční teplota hodnotu 10,4°C.

Jaké boty do Tater

Kvalitní pohorky oceníte nejen během výpravy na nejvyšší vrchol Tater, ale i při výstupu na Sněžku nebo na výletě k nejbližšímu hradu či zámku. Zatímco houbařit se vám v létě bude nejlépe v lehkých a pohodlných nízkých botách, ve frontě na výstup na Mount Everest naopak oceníte pevnou a zateplenou horolezeckou obuv.

Kdy vyrazit do Tater

Léto a začátek podzimu je ideálním obdobím pro vysokohorské túry. Kvůli ochraně přírody a bezpečnosti turistů jsou tatranské stezky otevřeny v období od 15. června do 31. října.

Jak rychle lze vystavit pas

Jak dlouho trvá vyřízení cestovního pasu Cestovní pas vám bude standardně vydán do 30 dnů od podání žádosti. Jestli na nový doklad spěcháte, je možné si připlatit za rychlejší vydání cestovního pasu do 5 dnů nebo lze využít možnosti cestovního pasu na počkání do 24 hodin.

Jak rychle lze udělat pas

Cestovní pas vydaný ve lhůtě do 24 hodin pracovního dne lze převzít pouze u Ministerstva vnitra. Cestovní pas vydaný ve lhůtě do 5 pracovních dnů lze převzít u obecního úřadu obce s rozšířenou působností, u kterého občan podal žádost o jeho vydání, nebo u Ministerstva vnitra.

Kam lze vycestovat na občanský průkaz

Na občanský průkaz můžete vycestovat do všech zemí v Schengenském prostoru, zemí Evropské unie a dalších výjimek především na Balkáně.

Kam jet na dovolenou na Slovensko

10 nejlepších míst na Slovensku, kam letos vyrazit na dovolenouTatry. To nejlepší, co může Slovensko nabídnout milovníkům horské turistiky, jsou samozřejmě Vysoké Tatry.Slovenský ráj.Liptov.Trenčianske Teplice.Jižní Slovensko.Turčianské Teplice.Rajecké Teplice.Piešťany.

Na co jsou Trailove boty

Trailová obuv

Boty typu Trail mají výraznější vzorek podešve pro lepší kontakt s povrchem v terénu. Mezipodešev je u tohoto typu obuvi většinou tenčí, aby byla noha co nejblíže u země, čímž zvyšuje stabilitu a běžec lépe cítí změny povrchu.

Co to jsou trekové boty

3. Treková obuv. Treková obuv je kromě vysoké mechanické odolnosti specifická hlavně tím, že klade zvýšený důraz na oporu kotníku, potřebnou stabilitu a bezpečnost v krkolomných terénech.

Kdy jet na Slovensko

Nejteplejší počasí je v červenci a srpnu, tehdy jsou však i školní prázdniny, takže všude je mnoho domácích turistů. Pro turistiku a návštěvu země jako takové doporučujeme květen, resp. září.

Kde žádat o Rychlopas

Kde řešit a co budete potřebovat

O cestovní pas ve zkrácené lhůtě můžete zažádat pouze osobně, a to: u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností a v hlavním městě Praze u úřadu městské části Praha 1 až 22, NEBO. u Ministerstva vnitra, a to na adrese Na Pankráci 1623/72, Praha 4.