Kdy se pojišťovna vystavuje kreditnímu riziku?

Kdy se pojišťovna vystavuje kreditnímu riziku?

Co to je kreditní riziko

Kreditní riziko je jedno ze základních a důležitých rizik při investování do cenných papírů. Nejčastěji se skloňuje při investici do korporátních dluhopisů. Kreditním rizikem je myšleno riziko úpadku emitenta cenného papíru, kdy emitent nebude schopen dostát svým závazkům (splatit jistinu + úroky).

Co je operační riziko nebo událost operačního rizika

Podle opatření ČNB zní definice následovně. „Operační riziko je riziko ztráty banky vlivem nedostatků či selhání vnitřních procesů, lidského faktoru nebo systémů či riziko ztráty banky vlivem vnějších událostí, včetně rizika ztráty banky v důsledku porušení či nenaplnění právní normy.

Co je to tržní riziko

Tržní riziko představuje možný pokles celého trhu, například trhu cenných papírů. Riziko vyplývá ze změn tržních cen a jejich dopadu na zisk nebo hodnotu vlastního kapitálu.

Co je Mezisektoriální integrace

Zejména mezisektoriální integrace rozostřuje tradiční hranice mezi jednotlivými segmenty finančních trhů a vytváří nové synergické efekty a pozitiva: diverzifikaci příjmů konglomerátu, úspory z rozsahu, snižová- ní nákladů, diverzifikaci a antiselekci rizik, eventuálně daňový štít, menší nároč- nost na sběr informací o …

Kdy vzniká kreditní riziko na pohledávce

Banka získává prostředky na poskytování hypotečních úvěrů tím, že emituje hypoteční zástavní listy. V případě, že klient, dlužník banky nesplácí pravidelné splátky je tím ohrožena i banka. Jakmile se sejde více neplatičů může dojít až k ohrožení mezibankovního trhu, což má za následek negativní dopady v ekonomice.

Co je to Úrokové riziko

Úrokové riziko – jedná se o riziko pohybu tržních úrokových sazeb. Jako příklad můžeme uvést situaci, kdy budeme vlastnit např. již 2 roky dluhopis firmy ABC přinášející úrok 5 % ročně, ale v současné době (např. díky rostoucí inflaci) se výnos na trhu pohybuje běžně kolem 7 % ročně (předpokládejme stejnou rizikovost).

Co je cílem řízení operačních rizik

Řízením operačního rizika se rozumí − obdobně jako u dalších rizik − stanovení celkového přístupu finanční insti- tuce k riziku a fungování odpovídajících vnitřních systémů a procesů instituce.

Jaké je nejvýznamnější podnikatelské riziko pojišťovny

faktory rizika a můžeme je chápat jako příčiny rizika či jeho kořeny. Mezi nejvýznamnější z nich dle Vebera, J. patří: ✓ změny poptávky, které vedou k poklesu prodeje, ✓ změny cen jednotlivých vstupů (např.

Co je jedinečné riziko

nesystematické riziko (jedinečné, specifické riziko). Jedná se o riziko, které je spojeno s konkrétní investicí, s konkrétním cenným papírem. Druhou složkou rizika portfolia, kterou není možné diverzifikovat, je riziko systematické (tržní).

Jak byste nejlépe vysvětlili pojem tržní riziko

Tržní riziko je riziko vzniku ztrát způsobených pohyby cen napříč trhem. Typ tržního rizika závisí na druhu investice, např. riziko vlastního kapitálu je riziko vzniku takových ztrát u akcií, zatímco měnové riziko představuje riziko ztráty peněz u změn směnných kurzů.

Jaké velikosti musí pojištěný dosáhnout aby byl považován za velké pojistné riziko

Klient s obratem vyšším než 320 mil Kč a současně s více než 250 zaměstnanci patří podle zákona do pojištění velkých rizik, přičemž mu nemusejí žádná velká rizika nebezpečí požáru, výbuchu, nebo jiných pojistných nebezpečí vůbec hrozit, dokonce jsou ta rizika pojistných nebezpečí tak malá, že je nebude ani v pojistné …

Co to je Soupojištění

Soupojištění je formou rozložení rizika, které je založeno na principu, že se více pojistitelů podílí na krytí jednoho rizika. Vzniká na základě smlouvy mezi pojištěným a více pojistiteli, z nichž jeden je pojistitelem hlavním. Smlouvy o soupojištění se používá především u velkých rizik.

Kdy vznikne pohledávka

Pohledávkou je právo věřitele (dodavatele) na peněžní nebo věcné plnění (uhrazení dluhu) od dlužníka (odběratele). Pohledávka tedy vzniká při sjednaném poskytnutém plnění a očekává se, že bude zinkasována (splněna).

Čím delší je doba do splatnosti tím je úrokové riziko

delší splatnost znamená větší duraci a tudíž větší citlivost na změnu úrokových měr, nicméně mezní přírůstek při delší době splatnosti se snižuje. Citlivost tedy roste s vyšší splatností, ale roste klesajícím tempem.

Jaké jsou druhy rizik

Z pohledu věcného nebo procesního existuje také mnoho typů (nebo druhů) rizik: Provozní rizika (Operational risks) Technická (technologická) rizika. Výrobní rizika.

Co je pojištění podnikatelských rizik

Toto pojištění Vám zajistí komplexní ochranu před nežádoucími riziky, která mohou nastat a způsobit, jak drobnému podnikateli, tak i firmě nemalé finanční problémy. Pojišťovny pojistí nejen movitý, ale i nemovitý majetek, a to nejen proti živelným rizikům, ale i proti vandalismu, vloupání, odcizení či krádeži.

Jak spolu souvisí výnos a riziko

Riziko a výnos investice jdou ruku v ruce.

Obecně mezi nimi platí velmi jednoduchý vztah: čím vyšší je potenciální-možný (přislíbený) výnos, tím větší je riziko ztráty a obráceně, čím menší je riziko ztráty, tím menší je potenciální-možný (přislíbený) výnos.

Co patří do velkých pojistných rizik

Pojištění přepravovaných věcí včetně zavazadel a jiného majetku bez ohledu na použitý dopravní prostředek. Pojištění pro případ smrti, pro případ dožití, pro případ dožití se stanoveného věku nebo dřívější smrti, spojených životů, s výplatou zaplaceného pojistného.

Co spadá do velkých pojistných rizik

V pojišťovnictví je definováno to proti čemu se klient pojišťuje pojmem „pojistné nebezpečí“ nebo jen „nebezpečí“. Zatímco riziko označuje míru (velikost) nebezpečí. Riziko je tak buďto malé, nebo velké. Velké riziko by tak mělo znamenat, že se jedná např. o velké riziko nebezpečí požáru, výbuchu, záplavy atd.

Kdo v pripade Soupojisteni

Kdo zastává vedoucí roli

Zpravidla se jedná o pojišťovnu, která celý obchod domluvila. Tato pojišťovna vede komunikaci s pojistníkem, stanovuje pojistné podmínky a zajišťuje veškerou komunikace mezi pojistníkem a ostaními spolupojistiteli, je-li to třeba. V pojistné smlouvě jsou uvedeni všichni pojistitelé.

Jaká je přesná definice Soupojištění

Soupojištění je horizontální rozdělení rizika mezi dva a více pojistitele. V soupojištění tak dochází ke krytí jednoho rizika více pojistiteli z nichž jeden je ve vedoucím postavení.

Jak odepsat pohledávku

Odpis pohledávky se provádí přímo jejím vyřazením z rozvahy, na rozdíl od nepřímého odpisování dlouhodobého hmotného majetku, jehož původní ocenění zůstává zachováno v rozvaze a je pouze nepřímo snižováno oprávkami (účetními odpisy) ukusujícími z původní hodnoty. Což usnadňuje účetní odpis pohledávky.

Jak se ocenuji pohledávky

Pohledávky se oceňují jmenovitou hodnotou, což je hodnota, jakou měly ke dni svého vzniku. Pokud je pohledávka nabyta koupí, oceňuje se hodnotou pořizovací. V účtové skupině 3 – Zúčtovací vztahy se pohledávky, na rozdíl od závazků, evidují jak krátkodobé, tak dlouhodobé.

Co to je modifikovaná durace

Míra citlivosti ceny dluhopisu na změny výnosnosti, vyjádřená jako počet let do splatnosti.

Co znamená přijatelné riziko

Přijatelné riziko

takové riziko, které hrozí vznikem málo závažného následku a s nízkou pravděpodobností vzniku.