Co je příčinou šedého zákalu?

Co je příčinou šedého zákalu?

Co zhoršuje šedý zákal

Nejvíce ohroženi jsou pacienti s diabetem a pacienti užívající vyšší dávky kortikosteroidů. Nukleární katarakta – vzniká v centrální zóně oční čočky. Bývá spojena se stárnutím a může značně ovlivnit počet dioptrií.
Archiv

Jak odstranit šedý zákal bez operace

Šedý zákal je onemocnění, které se nedá léčit kapkami, brýlemi ani jinými léky. Jedinou možností, jak se ho zbavit, je podstoupit moderní a bezpečnou operaci. Neodkládejte ji.

Jak zastavit šedý zákal

Šedý zákal neboli katarakta je onemocnění oka, při kterém se lidská čočka zakalí a pacient má pocit, jako by se díval přes špinavé sklo. S postupem času je toto onemocnění vážnější a vidění zakalenější, není totiž možné nemoc zastavit ani zpomalit žádnými léky.

Jak se projevuje zákal

Šedý zákal je jedna z nejčastějších očních chorob, která se projevuje poklesem zrakové ostrosti. Podstatou je postupná ztráta dokonalé průhlednosti lidské čočky. Příznaky šedého zákalu se mohou projevit zamlženým či rozostřeným viděním a změnou vnímání barev. Záleží na pacientovi samotném, jak moc tento problém vnímá.

Jak dlouho se léčí šedý zákal

Obnova vidění po operaci šedého zákalu je velmi rychlá. Většina pacientů již druhý den pozoruje výrazné zlepšení vidění a zrak se obvykle během 2 – 4 dnů ustálí a během 4 – 6 týdnů zcela zahojí. 5.

Jak rychle postupuje šedý zákal

Při postupu zákalu se objevují doprovodné příznaky: zamlžené vidění, citlivost na oslnění, zvyšující se krátkozrakost a zkreslení pozorovaného obrazu. Zkalení čočky se v průběhu času zvětšuje. Rychlost kalení čočky je různá. Od počátečních obtíží do úplné slepoty mohou uplynout roky, ale také měsíce, či desetiletí.

Co se nesmí dělat po operaci šedého zákalu

Doporučený režim po operaci šedého zákalu

Po dobu 2 týdnů se vyvarujte fyzické zátěži a předklánění. Operované oči nejméně 1 měsíc chraňte před úrazem či promnutím. Vyvarujte se pobytu v infekčním, extrémně prašném a zakouřeném prostředí. Měsíc nenavštěvujte bazén, saunu, solária, nedoporučujeme ani kontaktní sporty.

Kdy jít na operaci šedého zákalu

Pacient by měl operaci podstoupit ve chvíli, kdy jej šedý zákal omezuje v běžném životě. Důvodem je nejen kvalita života, ale i to, že čím více je šedý zákal tzv. uzrálý (starší), tím bývá oční čočka více postižená, je tvrdší a hůř se odstraňuje. Operace je pak náročnější a může přinášet více rizik.

Jak dlouho trvá rekonvalescence po operaci šedého zákalu

Většina pacientů již druhý den pozoruje výrazné zlepšení vidění a zrak se obvykle během 2 – 4 dnů ustálí a během 4 – 6 týdnů zcela zahojí.

Kdy můžu řídit po operaci šedého zákalu

Z hlediska funkce zraku je většina pacientů po operaci šedého zákalu schopna řídit přibližně 2 až 3 týdny po zákroku. Počkejte prosím s řízením do doby, kdy budte mít po operaci i druhé oko.

Jak dlouho nosit brýle po operaci šedého zákalu

K mechanické ochraně oka je vyžadováno nošení brýlí po dobu 10 až 14 dní po operaci. Může jít buď o sluneční brýle nebo dioptrické,pokud pacientovi opticky více vyhovují. Pacient se musí vyhýbat činnostem zvyšujícím tlak v oku, především nezvedat těžké věci a neohýbat se do hlubokého předklonu.

Kdy uvidím po operaci šedého zákalu

Obnova vidění po operaci šedého zákalu je velmi rychlá. Většina pacientů již druhý den pozoruje výrazné zlepšení vidění a zrak se obvykle během 2 – 4 dnů ustálí a během 4 – 6 týdnů zcela zahojí. 5.

Co nesmím dělat po operaci šedého zákalu

Doporučený režim po operaci šedého zákalu

Na operované straně nejméně 2 dny neležte. Po dobu 2 týdnů se vyvarujte fyzické zátěži a předklánění. Operované oči nejméně 1 měsíc chraňte před úrazem či promnutím. Vyvarujte se pobytu v infekčním, extrémně prašném a zakouřeném prostředí.

Jak dlouho se hojí oko po operaci šedého zákalu

4. Za jak dlouho po operaci šedého zákalu budu vidět Obnova vidění po operaci šedého zákalu je velmi rychlá. Většina pacientů již druhý den pozoruje výrazné zlepšení vidění a zrak se obvykle během 2 – 4 dnů ustálí a během 4 – 6 týdnů zcela zahojí.

Jak spát po operaci šedého zákalu

První pooperační den dodržujte klidový režim bez větší námahy. Na operované straně nejméně 2 dny neležte. Po dobu 2 týdnů se vyvarujte fyzické zátěži a předklánění. Operované oči nejméně 1 měsíc chraňte před úrazem či promnutím.