Kdo může uplatnit slevu na dani na dítě?

Kdo může uplatnit slevu na dani na dítě?

Kdo uplatňuje slevu na dítě po rozvodu

Uplatnění v případě rozvodu

Pokud je dítě svěřeno do střídavé péče, je na dohodě obou rodičů, kdo zvýhodnění uplatní. Existuje i možnost uplatnit zvýhodnění v poměrné výši. Pokud tedy dítě žije ve střídavé péči, můžou se jeho rodiče dohodnout za kolik měsíců který z nich daňové zvýhodnění uplatní.
Archiv

Kdy může OSVČ uplatnit slevu na dítě

Daňové zvýhodnění náleží vždy pouze jednomu z rodičů a lze jej uplatnit na vyživované dítě, kterým se rozumí student do 26 let. Zaměstnanci slevu na dani uplatňují měsíčně, OSVČ poté jedenkrát ročně při odevzdání daňového přiznání. Od roku 2018 mohou slevu čerpat i podnikatelé, kteří uplatňují paušální výdaje.
Archiv

Kdo má nárok na slevu na dani

Daňová sleva na poplatníka

Sleva na poplatníka je pro rok 2023 ve výši 30 840 Kč a jako u jediné nemusíte nijak prokazovat nárok. (U zaměstnanců ji ale podmiňuje podpis prohlášení poplatníka.) Všichni poplatníci ji mohou uplatnit za celý rok i v případě, že všech 12 měsíců nepracovali.
Archiv

Jak funguje sleva na dani

Sleva na dani představuje možnost snížení částky daně za stanovených podmínek. Sleva na dani snižuje základní částku daně, tj. odečítá se od vypočtené daně. Sleva na dani může být absolutní nebo relativní.

Co doložit při uplatnění slevy na dítě

Pokud jste zaměstnaní, daňové zvýhodnění uplatňujete u svého (jednoho) zaměstnavatele při výpočtu čisté mzdy. Podmínkou je doložení rodného listu vašeho dítěte mzdové účtárně. O vše ostatní se už postará účetní. Patříte-li mezi OSVČ, slevu započítáváte v rámci daňového přiznání.

Kdy není nárok na daňový bonus

abyste stát mohli požádat o vrácení daňového bonusu, musí být vyšší než 100 Kč, v roce 2021 stát zrušil horní strop pro vyplácení daňového bonusu, který dříve činil 60 300 Kč.

Kdy končí nárok na slevu na dítě

Pokud dítě studuje, daňové zvýhodnění za něj uplatňujete až do jeho dovršení 26 let. Příklad: Jestliže vaše dítě 26. narozeniny oslaví 10. března a stále je studentem, uplatníte na něj daňové zvýhodnění i za březen.

Jak zpětně uplatnit slevu na dani

Narozdíl od jiných slev na dani (např. na dítě) nemůže sleva na poplatníka vytvořit nárok na daňový bonus. Nezískáte tedy zpětně žádné peníze zpátky. Pokud se chystáte k podání daňového přiznání, přečtěte si návod, jak to udělat rychle a digitálně.

Kdy se vrací daně za děti

Finanční úřad má na vrácení přeplatku 30 dní. Lhůta začíná plynout prvním dnem po řádném termínu podání daňového přiznání. Rozhodující je přitom i skutečnost, zda bylo daňové přiznání podáno v řádném termínu papírově podobě, elektronicky nebo s daňovým poradcem.

Kdo je považován za vyživované dítě

Vyživovaným dítětem je myšleno dítě vlastní, osvojené, dítě druhého z manželů, vlastní vnuk/vnučka, či dítě v pěstounské péči. Vyživované dítě je dítě – nezletilé, nebo zletilé do 26 let věku bez invalidního důchodu 3. stupně soustavně se připravující na budoucí povolání nebo nemohoucí.

Jak uplatnit slevu na dani na dítě

Za jakých podmínek můžete slevu na dani na dani uplatnit

Abyste slevu na dítě dostali, musí vaše příjmy ze zaměstnání nebo podnikání za předchozí kalendářní rok přesáhnout alespoň šestinásobek minimální měsíční mzdy. Chcete-li tedy uplatnit slevu na dítě za rok 2023, musíte si v něm vydělat alespoň 103 800 Kč.

Jak opravit daňové zvýhodnění na dítě

Jak mohu mzdy opravit Opravu provedete ve mzdách, ve kterých bylo daňové zvýhodnění na dítě chybně uplatněno. Pokud jsou již měsíční mzdy zaúčtované, odúčtujte je pomocí povelu Záznam/Zaúčtovat/Zrušit zaúčtování mezd. Provedete potřebné změny na záložce Daně a pojistné v Personalistice.

Jak žádat o slevu na dítě

V praxi se zpravidla podepisuje prohlášení k dani u zaměstnavatele, kde je práce vykonávána dlouhodobě, nebo u zaměstnavatele, kde je mzda či odměna vyšší. V případě, že druhý z rodičů nepracuje, doloží pouze originál podepsané čestné prohlášení, že neuplatňuje slevu na dítě.

Kdy se vraci preplatek na dani 2023

Vracení přeplatku na dani z příjmů

Nejpozději 3. května 2023 musí Finanční správa dát příkaz do banky na vrácení peněz. Toto se netýká případů, kdy finanční úřad zahájí kontrolní postup (typicky postup k odstranění pochybností), ani případů kdy poplatník podá daňové přiznání opožděně.

Jak určit pořadí děti pro slevy na dani

Daňové zvýhodnění na děti

Přitom zákon nic neuvádí o tom, že musíte nejstarší dítě uvést jako první, druhé narozené uvést jako druhé a tak dále. Díky tomu je zcela jen na vás, v jakém pořadí ve svém daňovém přiznání dítě uvedete.

Kdy mám nárok na vrácení daně

Obecně platí, že správce daně začíná vyplácet peníze až od 3. dubna 2023. Pro vrácení přeplatku na dani je totiž stanovena třicetidenní lhůta, která se počítá od okamžiku, kdy uplyne deadline pro podání daňového přiznání.