Co je zajímavé na Slovensku?

Co je zajímavé na Slovensku?

Čím se proslavilo Slovensko

Vysoké hory, skály, hluboká údolí, plesa. Tatry a další pohoří, hrady dokládající bohatou historii i moderní města. Nespočet turistických a cykloturistických tras činí z této země ideální destinaci pro milovníky sportu. Na své si tu ale přijde snad úplně každý.
Archiv

Co navstivit na Slovensku v lete

Patnáct turistických cílů na Slovensku, které byste neměli minoutMalá Fatra.Vysoké Tatry.Slovenský ráj.Pieniny.Poloniny.BešeňováVodní nádrž Orava.Bratislava.
Archiv

Co se vyrábí na Slovensku

Slovensko je největším výrobcem osobních aut na světě v přepočtu na 1.000 obyvatel, v roce 2022 to bylo 186 nových automobilů na 1.000 obyvatel. K dalším významným průmyslovým sektorům patří elektrotechnický a chemický průmysl a metalurgie.

Proč navštívit Slovensko

Mezi nejatraktivnější místa patří: Tatranský národní park, Národní park Nízké Tatry, Národní park Slovenský ráj, CHKO Štiavnické vrchy, Karpatské bukové pralesy a mnoho dalších. Termální koupaliště – Slovensko je proslulé i svými léčivými prameny. Místní lázně jsou vyhledávané domácími i zahraničními návštěvníky.

Co vime o Slovensku

Slovensko, plným názvem Slovenská republika, je vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě. Na východě sousedí s Ukrajinou, na jihu s Maďarskem, na jihozápadě s Rakouskem, na západě s Českem a na severu s Polskem. V roce 2021 zde žilo 5 441 899 lidí. Hlavním městem je Bratislava, úředním jazykem je slovenština.

Co se pěstuje na Slovensku

Na Slovensku se pěstuje hlavně obilí (60% osevních ploch), dále pak olejniny, jednoleté a dvouleté pícniny. Brambory, luštěniny a zelenina (hlavně rajčata, bílé zelí, cibule, paprika a mrkev) se pěstují celkem na asi 3% orné půdy.

Kam na Slovensko do přírody

Rekreační oblastiSlovenský kras.Jasná – Chopok.Vrátna dolina.Malá Fatra.Kysucké Beskydy.Demänovská Dolina a okolíTermální koupaliště BešeňováNízké Tatry.

Kam na výlet když prší Slovensko

Místo do deště vyrazte za kulturou!

Spišský hrad je jeden z nejrozsáhlejších středověkých hradů celé Evropy a proto právem patří na seznam UNESCO. Pohled na hrdý hrad, bránící své pány před hordami nepřátel, je skutečný zážitek. Spišská Sobota je jedním z nejzachovalejších středověkých měst na Slovensku.

Kam v zimě na Slovensku

Lyžařská střediska

Mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější lokality patří Vysoké Tatry, Jasná, Vratná dolina, či Donovaly. Je obvyklé, že větší střediska myslí i na běžkaře a jsou pro ně k dispozici různé dlouhé upravené tratě v okolí.

Co je větší Slovensko nebo Česko

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), Slovenského statistického úřadu a Eurostatu. Česko mělo ke konci června 10,54 milionu obyvatel, Slovensko 5,44 milionu. Češi tvoří asi dvě procenta obyvatel Evropské unie, Slováci pak zhruba procento. Populace v obou zemích stárne.

Jaké zemědělské plodiny se pěstují v nížinách

nížiny – černozemě – pšenice, kukuřice, cukrová řepa, vinná réva, ovoce, zelenina, chmel, koně, prasata, drůbež.

Jak vzniklo Slovensko

Neshody mezi českými a slovenskými politickými elitami vyústily roku 1993 v rozdělení Československa, důsledkem čehož vznikla Slovenská republika jakožto suverénní slovenský stát. Od roku 2004 je Slovensko součástí NATO a Evropské unie, v roce 2009 byla v zemi zavedena jednotná evropská měna euro.

Jaká místa navštívit v ČR

Nejkrásnější místa České republikyPravčická brána. Největší pískovcová brána v EvropěAdršpašsko teplické skály. Nejkrásnější skalní město České republiky.Hruboskalské skalní město. Nejkrásnější skalní město v Českém ráji.Prachovské skály.Tiské stěny.Sněžka.Vyhlídka Máj.Děčínský Sněžník.

Kam na výlet východní Slovensko

Aquacity Poprad. Aquapark / Koupání Poprad.AquaSpa Gánovce. Aquapark / Koupání Slovenský ráj.Bardejov. Město. Východní Slovensko.Botanická zahrada v Košicích. Park. Košice.Dobšinská ledová jeskyně Přírodní zajímavost.Hvězdárna a planetárium v Mezdeve. Muzeum.Jaskyňa Domica. ÚdolíJasovská jeskyně Přírodní zajímavost.

Jak se jmenuje slovenské moře

Podhájská se nachází na jižním Slovensku nedaleko Nových Zámků. Zdejší termální voda o teplotě 80 °C je skutečným světovým unikátem, svým složením a účinky se podobá vodě z Mrtvého moře a dokonce ji možná v některých ohledech překonává.

Co se pestuje ve Slovensku

Na Slovensku se pěstuje hlavně obilí (60% osevních ploch), dále pak olejniny, jednoleté a dvouleté pícniny. Brambory, luštěniny a zelenina (hlavně rajčata, bílé zelí, cibule, paprika a mrkev) se pěstují celkem na asi 3% orné půdy. Na Slovensku se nachází 6 vinařských oblastí.

Která plodina se v ČR pěstuje nejvíce

Nejrozšířenější skupinou pěstovaných plodin zůstaly obiloviny, které v současnosti zaujímají zhruba 1,6 mil. ha, z čehož 1,3 mil. ha činí každoroční výměra pšenice a ječmene. Od začlenění ČR do EU v roce 2004 je zabezpečována regulace trhu s obilovinami prostřednictvím společné organizace trhu (SOT).

Kde je nejhezčí Příroda v ČR

Nejkrásnější přírodní místa v České republiceAdršpašské a Teplické skály. Adršpašsko-teplické skály.Boubínský prales. Boubínský prales.Labský důl a Pančavský vodopád. Labský důl a Pančavský vodopád.Prachovské skály. Prachovské skály.Pravčická brána. Pravčická brána.Propast Macocha. Propast Macocha.

Kde je nejkrásnější příroda

Vybrala jsem pro Vás 12 možností, které patří celosvětově mezi ty nejkrásnější.Tulipánová pole – Holandsko.Salar de Uyuni – Bolívie.Hory Tianzi – Čína.Canyon Antelope – Arizona.Jezero Hillier – Austrálie.Jezero Bled – Slovinsko.Grand Canyon – Arizona.Bruggy – Belgie.

Co roste na Slovensku

Přirozená vegetace – vegetační stupně

vegetační stupeň nadmořská výška (m n.m.) vegetační doba (dní)
smrkovo-bukový 700 – 800 115 – 130
bukovo-smrkový 900 – 1050 100 – 115
smrkový 1050 – 1350 60 – 100
kosodřeviny 1350 – 1850 40 – 60

Co se chová na Slovensku

Na Slovensku se pěstuje hlavně obilí (60% osevních ploch), dále pak olejniny, jednoleté a dvouleté pícniny. Brambory, luštěniny a zelenina (hlavně rajčata, bílé zelí, cibule, paprika a mrkev) se pěstují celkem na asi 3% orné půdy.

Co se kde pestuje v ČR

Rozdělení zemědělství v ČRobiloviny (pšenice, žito, oves, ječmen i kukuřice)okopaniny (brambory, cukrová řepa)olejniny (řepka olejka, mák, slunečnice)ovoce (jablka, hrušky, třešně, švestky a další)zelenina (okurky, cibule, salát a mnoho dalších)luskoviny (hrách, fazole, čočka)přadné rostliny (len, konopí)

Jaké je nejoblíbenější místo pro turisty

Tabulka: 50 nejnavštěvovanějších turistických cílů Počet registrovaných návštěvníků

Pořadí Název turistického cíle Meziroční změna (v %)
1 Pražský hrad, Praha 2.80
2 Lanová dráha na Petřín, Praha -1.60
3 Zoologická zahrada Praha, Praha -1.20
4 Dolní Vítkovice, Ostrava

Kam za přírodou v ČR

Poznejte s námi nejkrásnější přírodní místa naší domoviny.Adršpašské a Teplické skály. Adršpašsko-teplické skály.Boubínský prales. Boubínský prales.Labský důl a Pančavský vodopád. Labský důl a Pančavský vodopád.Prachovské skály. Prachovské skály.Pravčická brána. Pravčická brána.Propast Macocha. Propast Macocha.

Kde je nejkrásnější moře

Karibik, Antigua a Barbuda, Aruba, Brazílie, Cookovy ostrovy, Ekvádor, Fiji, Francouzská Polynésie, Galapágy, Grenada, Havajské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Maledivy, Malta, Mauricius, Seychely, Tahiti, Tanzánie, Trinidad a Tobago, Turks a Caicos, Zanzibar.