Co je to olejomalba?

Co je to olejomalba?

Na co jsou olejové barvy

Plátna vyvedená v oleji mají něco, co jen stěží nahradí jiné médium. Kromě vůně můžeme jmenovat jemnost, plasticitu a přirozenost, s jakou barvy odráží světlo. Olejové barvy umožňují v podstatě vše, co si může malíř přát, pokud se s nimi naučí pracovat. Není problém si namíchat odstín a pracovat s plochami.

Jaký olej se používá k olejomalbě

Barvivo v olejových barvách je tedy smíšeno s olejem (nejvíce se používá lněný či ořechový), barvy se ředí se terpentýnem. Charakter oleje obsaženého v barvách ovlivňuje krycí schopnost barev.
ArchivPodobné

Co potřebuji k olejomalbě

Pro malování olejovými barvami potřebujete plátno, sololit, dřevěnou desku nebo speciální papír pro olejomalbu. Plátno je nejlepší podklad pro malování olejovými barvami. Koukejte po plátnech natažených na napínací rám (tzv. blindrám neboli slepý rám), můžete použít i plátno na desce.
Archiv

Jak vyčistit starou olejomalbu

Olejový obraz můžete také šetrně otírat rozpůleným syrovým bramborem nebo ho čistit poklepáváním měkkých částí čerstvého bílého chleba. Jiná vyzkoušená možnost,jak ošetřovat olejové obrazy, spočívá v tom, že do teplého mléka namočíte měkký hadřík a obraz jím opatrně otřete. Nakonec obraz vysušíme hedvábným hadříkem.

Jaký je rozdíl mezi akrylovými a olejovými barvami

Hlavní rozdíl mezi akrylátovými a olejovými barvami tkví v jejich chemickém složení. První varianta se skládá ze syntetiky. Druhá možnost se v zásadě může vyrábět z přírodních komponentů. Akrylové barvy se vyrábějí s použitím vody a olejové rozpouštěním barviva v oleji.

Jak poznat olejomalbu

plynulost modelace, odstupňování valérů, neuvěřitelná hra lazurních efektů a volných tahů štětce. Dále je to vysoká stálost barev (při nevhodném použití některých olejů však může žloutnout), a vysoký index lomu, který dává barvám hloubku.

Jak připravit plátno na olejomalbu

Před prvním nátěrem šeps dobře rozmíchejte. Pro první vrstvu šeps nařeďte, zhruba 2:1 (dva díly šepsu, jeden díl vody). První vrstvu nanášejte velmi jemně, spíše se jen zlehka dotýkejte povrchu plátna (např. tahy štětce veďte vodorovně), nevadí, pokud Vám plátno prosvítá stále ven.

Jak dlouho vydrží olejové barvy

Olejové barvy schnou i několik měsíců. Malbu nenechávejte uschnout v prašném prostředí a ve tmě. Po zaschnutí malby (podle tloušťky nanesené vrstvy zasychání může trvat až 1 rok) obraz očistěte a přelakujte lakem.

Jak pečovat o obraz

A nejideálnější je, pokud je malba chráněná za sklem. Pokud máte doma vlhčí prostředí, dejte pozor, aby obraz dýchal. Pak na zadní stranu rámu nalepte kousky korku, aby za obrazem mohl proudit vzduch. Sklo vyčistěte horkou, ideálně destilovanou vodou (není v ní žádný vodní kámen).

Jak se čistí čin

Základní čištění cínových kousků zvládnete teplou vodou a mýdlem, případně jarem, měkkým kartáčkem nebo ještě lépe hadříkem. Poté je opláchněte, vysušte a naleštěte. Můžete vyzkoušet i klasickou zubní pastu a jemný zubní kartáček.

Jaká barva schne nejdéle

Hlavním rozdílem mezi olejovou a akrylovou barvou je doba schnutí. Akrylová barva zaschne do hodiny, ne-li do patnácti minut. Olejové barvy zůstávají mokré dny, někdy až týdny. Důvodem je médium, kterým se barvy ředí: Olej (terpentýn, lněný olej), Akryl (voda).

Jak dlouho schne olejomalba

Nejtenčí vrstvy samotné olejomalby mohou uschnout do jednoho dne. U vrstvené techniky malby (viz dále) každá vrstva schne déle, cca 1 – 8 dnů. Interval je dán možností použití různých médií, včetně přípravků na urychlení, či naopak zpomalení, schnutí.

Jak se ředí olejové barvy

Pro ředění olejových barev se používá terpentýn či ředítka určená přímo pro olejové barvy. Dále můžete barvy upravovat pomocí médií a po jejich dokončení použít lak pro jejich větší lesk a odolnost.

Jak pracovat s olejovými barvami

Při malování olejovými barvami je důležité, aby byla spodní vrstva co nejslabší a každá další vrstva byla hustší než předchozí – barvy ve spodních vrstvách jsou ředěny hlavně terpentýnem a ve vrchních vrstvách olejem (vrchní vrstvy nesmí schnout rychleji než spodní, hrozí popraskání malby).

Jak dlouho vydrží mechový obraz

Ideální teplota místnosti je od 5 do 30°C a vlhkost okolo 60% může životnost mechu i prodloužit. A naopak při vlhkosti nižší než 50% se může mírně zkrátit. V případě, že je obraz zavěšen mimo přímé sluneční nebo umělé světlo a nepřijde do kontaktu s vodou, jeho životnost je cca 4-5 let.

Jak skladovat obrazy

Všem obrazům je nejlépe, pokud jsou zarámované a zavěšené. Nekřiví se, jsou relativně dobře uzavřeny (zepředu lakem na malbě a případně ještě sklem), není pravděpodobné mechanické poškození. Pokud obraz nevisí, je větší možnost oděru, protržení, poškození rámu.

Jak vyčistit svícen

Pokud se jedná o skleněný, porcelánový nebo kovový svícen, pak použijte vodu. Vložte svícen do hrnce se studenou vodou. Zahřívejte ji, dokud voda nezačne vřít. Druhou možností, jak vyčistit svícen od vosku, je za použití mrazničky.

Jak leštit bronz

Nejjednodušším způsobem je drhnutí předmětu měkkým kartáčkem na zuby, který namáčíme do čerstvě vymačkané citronové šťávy – pozor, neměla by stékat a zasychat, nadměrné množství tekutiny pečlivě rozetřeme. Po očištění vše opláchneme čistou vodou a velmi pečlivě vyleštíme do vysokého lesku vlněným hadříkem.

Čím se lepí mech

Lepidlo na bázi polyvinylacetátu, určené pro lepení stabilizovaného mechu. Konečná pevnost odpovídá hodnotám dle EN 204 v třídě D2. Lepidlo se nanáší rovnoměrně na očištěný povrch, po aplikaci lze mechanicky namáhat nebo opracovávat až po 24 hodinách. Minimální aplikační teplota +15 °C.

Jak se dělá obraz z mechu

Při výrobě větších mechových ploch nanášejte lepidlo postupně, aby vám nezaschlo dříve, než na něj dáte mech. Mech důkladně upěchujte, aby se na desce dobře uchytil. Obraz nechejte důkladně (alespoň 24 hodin) uschnout ve vodorovné poloze. Pak už stačí jen obraz pověsit na stěnu a radovat se z jeho krásy!

Čím nalakovat obraz

Chcete-li začít malovat, vyberte si mezi akvarelem, akrylem, olejem nebo pastelem, jsou to nejrozšířenější malířská média. Pastely a akvarelové pastelky jsou navíc použitelné jak pro malování, tak pro kresbu. Můžete zkusit i temperu.

Čím natřít obraz

Akrylové barvy

Po zaschnutí jsou malby odolné proti vodě a neotírají se. Na tomto místě se budeme věnovat akrylovým barvám určeným pro malbu. Mimo to se vyrábí i spousta univerzálních akrylových barev pro hobby použití, které využijeme například pro ubrouskovou techniku a jiné způsoby dekorování.

Jak se čistí měď

Měď: umícháme pastu ze stejného poměru vinného octa a soli, naneseme na nádobí, přetřeme, opláchneme. Nikdy neumýváme v myčce, protože by se měď zabarvila dozelena! Měděné nádobí krásně vyčistíte, posypete-li hrnce jedlou sodou, pokropíme octem a za pomocí půlky citrony coby „rýžáku“ vyčistíme.

Jak snadno vyčistit mosaz

Do půl skleničky octu přidáme lžičku soli a zamícháme. Vzniklou směs můžeme na mosaz nanášet nebo v ní můžeme nechat předmět vyluhovat. Necháme působit asi 10 minut, opláchneme a osušíme.

Jak se čistí mosaz

Do půl skleničky octu přidáme lžičku soli a zamícháme. Vzniklou směs můžeme na mosaz nanášet nebo v ní můžeme nechat předmět vyluhovat. Necháme působit asi 10 minut, opláchneme a osušíme.