Jak správně přezout kola?

Jak správně přezout kola?

Kdy přezouvat kola

Pokud chcete stručnou odpověď, pak dle zákona je povinnost mít na vozidle zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března. Pokud chcete mít jistotu, přezujte na letní pneu začátkem dubna 2023.
Archiv

Jak dlouho trva přezutí

Jak dlouho trvá přezutí pneumatik

Obecně se ovšem přezutí všech čtyř kol pohybuje kolem 20 až 40 minut. Opět záleží na velikosti kol, typu pneumatik a na tom, jestli si kola necháváte i vyvážit nebo dofoukat. Zimní pneumatiky si samozřejmě můžete vyměnit i sami doma, ale raději doporučujeme využít práci odborníků.

Jak se správně Prohazuji kola na autě

„Při přehazování gum je třeba vyvažovat i kompletní kola, kontrolovat správné huštění a dotažení šroubů. Nedoporučuji pneumatiky před uskladněním ošetřovat olejovým sprejem. Pneumatiky a disky omyjte vodou, nechte uschnout a uskladněte doma nebo v servisu,“ říká Robert Červený z rodinného pneuservisu ze sítě Firststop.
Archiv

Kdy přezout auto

Zákonem stanovené období mezi 1. listopadem a 31. březnem má však svá specifika a povinnost zimního obutí platí v těchto případech: Řidič má povinnost použít zimní pneumatiky, pokud se na komunikaci nachází sníh, led nebo námraza.

Jak poznat směr otáčení pneumatiky

Směrové pneumatiky nesou na boku, tedy na bočnici pneumatiky, příslušné označení. Najdete zde nápis „Rotation“ nebo „Direction“. Vedle něj se nachází malá šipka, která udává směr otáčení pneumatiky (směr odvalování).

Kdy se vyplatí celoroční pneumatiky

Celoroční pneumatiky se vyplatí především svátečním řidičům, kteří se na silnice nevydávají příliš často a příliš daleko. Pokud najezdíte, řekněme, pár jednotek tisíc kilometrů ročně, a ještě po městě, má smysl vaše auto obout do celoroček. Ušetříte tím za nákup, výměnu, vyvažování a skladování dvou sad pneumatik.

Jak dlouho trvá vyvážení kol

Pro profíky v pneuservisu či autoservisu je výměna pneumatik otázkou přibližně půl hodiny. O něco více času zabere kompletní výměna pneu i s vyvážením. Nejdéle trvá přezutí velkých kol, například u vozu Škoda KODIAQ s koly o velikosti 20″ počítejte s hodinou a půl.

Jak dlouho se mění gumy

2- Deset let je maximum. Pokud neproběhla výměna pneumatik po dobu 10 let od jejich výroby, doporučuje společnost Michelin provést z preventivních důvodů jejich výměnu za nové pneumatiky.

Jak poznat přední a zadní kolo

Dobrý den, pneumatiky se nedělí na pravé a levé, ani zadní a přední. Pokud vyměňujete kola, která už jste používal, můžete si pouze poznačit, kde jste je předtím měl namontované. Jinak při montáži záleží na tom, zda máte pneu symetrické, směrové nebo asymetrické.

Jak zout pneu doma

Dělá se to zpravidla strojem zvaným zouvačka pneu a mají ho v každém pneuservisu a ve skoro každém autoservisu. Kdysi (převážně diagonální pneu) se to dělalo pomocí nářadí, zvaného "montpáky", za případné pmoci velkého kladiva.

Kdy se vyplati kupovat letní pneu

Optimální období pro nákup letního pneu za nejnižší cenu je tak období mezi koncem srpna a zářím. Pokud jste nestihli podzimní výprodeje, nezoufejte. Mnoho odborníků na pneu doporučuje nákup letních pneumatik odložit na leden až únor.

Jak rozpoznat pneumatiku

Na první pohled letní pneumatiky poznáte od zimních díky chybějícímu symbolu „sněhové vločky na hoře“ vytlačeného na boční stěně pneumatiky. Dále také mají letní pneumatiky podstatně méně drážek, ale zároveň v běhounu mají speciálně navržené proužky, které minimalizují riziko vzniku aquaplaningu.

Jak dlouho vydrží celoroční gumy

Jak dlouho vydrží celoroční pneumatiky

Celoroční pneumatiky najezdí stejně jako 2 sady – letní a zimní pneu, protože se používají za rozličných podmínek. Jejich životnost se uvádí od 30–60 000 km, ale záleží na výrobci, použité gumové směsi, váze vozidla i stylu jízdy.

Jak dlouho vydrží pneumatiky

Neustálé používání pneumatik častým ježděním zkracuje jejich životnost. Průměrný počet kilometrů, které lze na pneumatice najet, činí přibližně 50 000 kilometrů. Vy určujete, kdy je tohoto čísla dosaženo.

Jak často se vyvažují kola

Kola byste měli s ohledem na nerovnováhu kontrolovat alespoň jednou ročně. Pro vyvažování kol není žádná ideální doba. Je však zcela nezbytné ho provést, když se na ráfky nasazují nové pneumatiky. Vyvážení zajistí hladké a bezchybné fungování kol.

Jak poznat špatné vyvážení kol

Pokud cítíte vibrace na volantu při rychlosti mezi 90 a 110 km/h, je třeba nechat vyvážit PŘEDNÍ kola. Pokud cítíte vibrace v místě, kde sedí řidič, je třeba nechat vyvážit ZADNÍ kola.

Jak casto menit gumy na autě

Ministerstvo dopravy obecně doporučuje řidičům měnit pneumatiky na svých vozidlech každých šest let.

Jak poznat že jsou pneumatiky sjeté

Hloubku dezénu a tedy i sjeté pneumatiky lze celkem spolehlivě zkontrolovat pomocí gumové destičky umístěné na dně podélných drážek. U letních pneumatik je tato destička tlustá 1,6 mm, což odpovídá minimální hloubce dezénu. Pro zimní pneumatiky platí minimální hloubka dezénu 4 mm.

Co je Boost na kole

boost. Je označení nového trendu týkajícího se širších nábojů osazovaných primárně na pluskových a devětadvacetipalcových kolech. Hlavním důvodem pro větší šířku nábojů je tužší výplet.

Co znamená 7j u disku

Šířka ráfku je 7 palců. J značí typ patice (u alu kol je prakticky vždy označení J, výjimečně N). Průměr kola je 16 palců. Zális je 45 mm.

Jak se dělá vyvážení kol

Pneuservisy obvykle provádějí stacionární vyvažování pneumatik. To probíhá tak, že se kolo upevní ve vyvažovačce a nechá se otáčet. Speciální snímače zjistí, zda je v profilu pneumatiky a ráfku nějaká nerovnováha. Pokud je zjištěna nerovnováha, připevní se k ráfku na konkrétních místech maličká závaží.

Jak sundat starou pneumatiku

Sundání pneumatik ve 4 krocíchVypusťte vzduch. Než se chopíte montpák, vypusťte veškerý vzduch.Uvolněte pneu od obou hran ráfku. Aby se dala pneumatika z ráfku snadno demontovat, je potřeba pneu uvolnit od ráfku.Přetahujte pneumatiku přes horní hranu ráfku.Uvolňujte pneu z vnitřní strany disku.

Co to znamená M S

M+S je zkratka pro Mud+Snow (bahno a sníh), která označuje, že pneumatiky jsou vhodné pro užití v zimě (hrotované nebo nehrotované zimní pneumatiky). Oficiální značení zimních pneumatik je symbol sněhové vločky, který je rovněž známý jako 3PMSF značení.

Co znamená C na pneumatikách

C = pneumatiky pro užitkové vozy, A/S (All Season) = celoroční pneumatiky, vločka nebo M/S (mud and snow) = označení zimních pneumatik.

Kdy použít Celoroční pneu

Celoroční pneumatiky s označením M+S, ještě lépe s certifikací 3PMSF (symbol hory s vločkou), je možné podle zákona o provozu na pozemních komunikacích používat i v období, kdy jsou povinné zimní pneumatiky. Musí však, stejně jako zimní pneu, splňovat minimální hloubku dezénu 4 mm.